Αντιδράσεις των Παθολόγων στις εξαγγελίες Γεωργιάδη για τον περιορισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης     

 Αντιδράσεις των Παθολόγων στις εξαγγελίες Γεωργιάδη για τον περιορισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης     

Οι πρώτες αντιδράσεις στις προαναγγελίες για περιορισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έκανε, χτες, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ήδη ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε.) να αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωσή τους σε «νέες εκπλήξεις από το υπουργείο Υγείας που έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες Υγείας». 

Ειδικότερα, χτες, Δευτέρα 8 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους, όπου υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, προειδοποιώντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, πιθανόν να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία, για παράδειγμα, έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Η απάντηση της Ε.Ε.Π.Ε

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Ε., την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος, Ευάγγελος Τούλης, και ο Γ. Γραμματέας, Αντώνιος Αντωνιάδης.

«Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια, ‘τιμωρητικά’ μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στη συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί ‘χειροκροτήθηκαν’ για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα τη χαρακτηρίζει.

Η  αποψίλωση του Ε.Σ.Υ από Παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία.  Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις Παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.  

Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή  εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στον φόβο της  εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ.

Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών, προκαλώντας και τη δυσφορία των διοικούντων, αφού, μέχρι τώρα, οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου.

Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζουμε εκ νέου τη διάθεση μας για  συνεργασία, όπου και όποτε μας ζητηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Ε. 

Σχετικά Άρθρα