Ο Μίτσκοσκι προκαλεί, ο Μητσοτάκης θέτει στο ΝΑΤΟ θέμα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Ο Μίτσκοσκι προκαλεί, ο Μητσοτάκης θέτει στο ΝΑΤΟ θέμα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την ώρα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προβαίνει σε ακόμη μια πιο… προωθημένη πρόκληση αναφορικά τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” καταστρατηγώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα είναι παρών και ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε «η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Σύμφωνα με αυτήν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας, περιέγραψε στη συνέχεια.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του επέμεινε στη χρήση του όρου Μακεδονία. 

«Αυτό που θέλω επίσης να σημειώσω είναι ο μεγάλος αριθμός διμερών συναντήσεων που θα έχω τις επόμενες ημέρες με ηγέτες κρατών που είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ακόμη θα έχω συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους εδώ στις ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Μακεδονία για επενδύσεις», δηλώνει ο Μίτσκοσκι.

«Θα αναγγείλω ακόμη μία νέα ξένη επένδυση από μια εταιρεία που είναι μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εδώ στις ΗΠΑ, νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Μακεδονίας. Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στη Μακεδονία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι θα αξιοποιήσω τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη για να συναντηθώ με τη μακεδονική διασπορά, τους Μακεδόνες ομογενείς», σημειώνει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο μήνυμά του αυτό.

Η στάση της Βόρειας Μακεδονίας έχει θορυβήσει την Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει επί τάπητος στους συμμάχους τη στάση τη νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και να απαιτήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνοδεύεται στην επίσκεψή του αυτή από τους υπουργούς Εξωτερικών, ‘Αμυνας και Εσωτερικών της χώρας του.

Σχετικά Άρθρα