Λεπέν – Μπαρντελά… Και τώρα το μεγάλο ξεκαθάρισμα
Σύμφωνα με το Politico Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από το σοκ της “ήττας” στις βουλευτικές εκλογές, κόντρα σε κάθε δημοσκοπική μέτρηση των περασμένων ημερών, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η “Εθνική Συσπείρωση” αναμένεται να εκλέξει 140-150 βουλευτές, πίσω από την Συμμαχία της Αριστεράς και το κόμμα του προέδρου Μακρόν.
Όπως αναφέρει το Politico, αναμένονται αλληλοκατηγορίες, και αποπομπή κορυφαίων αξιωματούχων που ήδη κατηγορούνται για το αποτέλεσμα. Για τους αξιωματούχους του “National Rally” η αμέσως επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι οι προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ “μαθητή και δασκάλας”.
Το ερώτημα πρακτικά είναι ποιος θα οδηγήσει τη γαλλική ακροδεξιά στις επόμενες εκλογές για την προεδρία της χώρας σε τρία χρόνια – ή ακόμα νωρίτερα εάν ο Μακρόν αποφασίσει να παραιτηθεί πριν το τέλος της θητείας του, ώστε να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος (κάτι που βάσει Συντάγματος δικαιούται αν παραιτηθεί πρόωρα). Ο Μακρόν άλλωστε που πήρε το ρίσκο να πάει σε κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την ήττα των Ευρωεκλογών, “διασώθηκε” πολιτικά λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, και όντας σε θέση “ισχύος” ως προς τη συμμετοχή μελών του κόμματός του σε επόμενη κυβέρνηση για τη χώρα.
Λεπέν και Μπαρντελά φρόντισαν να περάσουν δημοσίως προς τα έξω μια εικόνα “ενότητας”, ωστόσο η νεολαία του δεύτερου έχει τάσεις απόσχισης από το “κάρο” της Λεπέν. Η Λεπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο, αναγνώρισε τις πολιτικές ικανότητες του Μπαρντελά, σπεύδοντας ωστόσο να αναφέρει πως εκείνη είναι αυτή που “του έδωσε μια ευκαιρία”.
Για την ώρα ο Μπαρντελά αναφέρει πως δεν θα είναι ο “Εμανουέλ Μακρόν της Λεπέν”, αναφερόμενος στο πώς ο Μακρόν είχε στραφεί εναντίον του Ολάντ ο οποίος τον είχε αναδείξει. Ερωτηθείς για μια πιθανή διάσπαση, ο ευρωβουλευτής Jean-Lin Lacapelle, και στενός συνεργάτης της Λεπέν, απέκλεισε κάθε σενάριο περί “διάλυσης”.
Ωστόσο, σε ανώνυμες συνομιλίες με το Politico, νυν και πρώην κομματικά στελέχη του “National Rally”, καθώς και συνεργάτες των δύο ακροδεξιών ηγετών, δεν δήλωναν και τόσο “βέβαιοι” για την ενότητα, επισημαίνοντας όλοι πως το πολιτικό “διαμέτρημα” του Μπαρντελά αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη απήχηση από το αντίστοιχο της Λεπέν που έχει ήδη προεδρικές ήττες στην “πλάτη” της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μπαρντελά μπήκε στο (τότε) Εθνικό Μέτωπο το 2012 σε ηλικία μόλις 16 ετών και το 2014 έγινε γραμματέας του κόμματος στο Seine-Saint-Denis. Το 2015 δημιούργησε τον σχηματισμό “Banlieues Patriotes” (Πατριωτικά Προάστια) για να προσελκύσει απογοητευμένους νέους από τις φτωχογειτονιές, και άρχισε να δουλεύει για τις προεκλογικές καμπάνιες της Λεπέν το 2017. Το 2018 έγινε εθνικός διευθυντής του Εθνικού Μετώπου Νεότητας. Το 2019 έγινε δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος και την ίδια χρονιά διορίστηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ηλικία 23 ετών. Το 2022 εκλέχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης και προσφάτως ως επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης για τις ευρωεκλογές του 2024, ο Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε πρώτος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου με 31,4% των ψήφων.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παραμερίσει τη Λεπέν για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα το 2027, για την ώρα διαψεύδει κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα σε κάθε ευκαιρία.
“Πολλοί Γάλλοι πιστεύουν πλέον πως ο Μπαρντελά έχει περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές όταν αυτές γίνουν έναντι της Λεπέν”, ανέφερε βουλευτής του National Rally στο Politico, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πολλοί εκτιμούν πως ο Μπαρντελά ίσως να επιλέξει να μην βιαστεί, να αφήσει τη Λεπέν να κατέβει τέταρτη φορά ως υποψήφια, και αν ηττηθεί ξανά, τότε να διεκδικήσει την επόμενη προεδρία της χώρας του. Χωρίς δηλαδή να προχωρήσει τώρα σε ένα “εσωτερικό πραξικόπημα” ή να φύγει από την Εθνική Συσπείρωση για να σχηματίσει το δικό του κόμμα, όπως έκανε ο Μακρόν μετά τη διάσπαση από τον σοσιαλιστή Ολάντ το 2016.
“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πραξικόπημα πριν από το 2027, αλλά μετά από αυτό, ποιος ξέρει;”, είπε στέλεχος της ακροδεξιάς Συμμαχίας, αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση πρόωρης παραίτησης Μακρόν. Σε κάθε περίπτωση, η δημοτικότητα του Μπαρντελά αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερο “φεγγάρι” έναντι της Λεπέν, στην οποία πολλοί χρεώνουν την αποτυχία των κοινοβουλευτικών εκλογών καθώς η όλη καμπάνια έγινε πάνω στο δικό της “brand name”.
Η δε Λεπέν δεν έχει καταφέρει να αποσυνδεθεί από τις αντισημιτικές και ρατσιστικές εξάρσεις του πατέρα της, τον οποίο έδιωξε από το κόμμα το 2015, παρά τις όποιες απόπειρές της, ενώ έχει πάνω της το “στίγμα” του φιλοπουτινισμού.
Βέβαια, η ευρωομάδα της αποφάσισε ούτως ή άλλως να συνεργαστεί στο ευρωκοινοβούλιο με τον Βίκτορ Όρμπαν, διατηρώντας το φιλορωσικό προφίλ της. Ο ίδιος ο Μπαρντελά έχει προσπαθήσει πάντως να πάρει “διακριτικές” αποστάσεις από την εξάρτηση του κόμματός του από τον Πούτιν και το ρωσικό σύστημα.
Επίσης, ο Μπαρντελά είναι ο πρώτος “διάδοχος” που δεν συνδέεται με δεσμούς αίματος με την οικογένεια Λεπέν, δεν έχει φθαρεί ακόμη και προσπαθεί να τραβήξει στην ακροδεξιά τους απογοητευμένους νέους. Η Λεπέν προσελκύει παραδοσιακούς υποστηρικτές και ψηφοφόρους του National Rally, ο δε Μπαρντελά κερδίζει νέους ψηφοφόρους, κατά βάση άνδρες από υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.
“Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον”, δήλωσε ο Jean-Lin Lacapelle, υπογραμμίζοντας την επιτυχία στις ευρωεκλογές. Σημειώνεται πως η Λεπέν, μαζί με άλλα 27 μέλη του κόμματός της, αντιμετωπίζει δίκη στις 30 Σεπτεμβρίου για κατηγορίες ότι έκανε κατάχρηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσει για εκστρατείες – ισχυρισμούς που αρνείται. Εάν κριθεί ένοχη, η Λεπέν θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, κάτι που θα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για τον Μπαρντελά.