Η οικονομία της “Φιλανθρωπίας”

Η οικονομία της “Φιλανθρωπίας”

Η φιλανθρωπία δεν υποκαθιστά τη δράση της κυβέρνησης σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η διανομή εισοδήματος και πλούτου, αλλά μπορεί να προωθήσει τα δημόσια αγαθά και να βελτιώσει την ανθρώπινη ευημερία. Το κλειδί είναι να σχεδιαστούν ιδρύματα που θα προσφέρουν «οφέλη» στους μη έχοντες με αντάλλαγμα τη φήμη που επιθυμούν οι δωρητές.

Επιμέλεια

 Η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία εκτυλίσσεται σε μια εποχή που η αυξανόμενη ανισότητα πλούτου και εισοδήματος τροφοδοτεί την πόλωση και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή σε πολλές χώρες. Τα διευρυνόμενα χάσματα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, έχουν γίνει ένα πρακτικά παγκόσμιο φαινόμενο και μεταφράζονται όλο και περισσότερο σε έντονα αποκλίνοντα οράματα για το τι συνιστά οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αυτό κάνει τη διακυβέρνηση δύσκολη, στην καλύτερη περίπτωση.

Εάν οι επίσημοι μηχανισμοί διακυβέρνησης βλάπτονται από τη φαινομενικά δυσεπίλυτη πολιτική πόλωση, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, όπως η βελτίωση των ίσων ευκαιριών, η οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών και η παροχή κρίσιμων δημόσιων αγαθών; Μια απάντηση είναι η φιλανθρωπία.

Κάποτε θεωρούνταν κτήμα των πιο πλουσίων, η φιλανθρωπία σήμερα είναι ένα μαζικό φαινόμενο. Οι πλατφόρμες crowdfunding δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς δωρητές να υποστηρίζουν κάθε είδους ανθρώπους και έργα, και εθελοντές όλων των εισοδηματικών επιπέδων αφιερώνουν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αλλά εάν ο πλούτος συσσωρεύεται γρήγορα στην κορυφή της διανομής, θα ήταν λογικό να αξιοποιήσουμε την πλουσιότερη ομάδα για να χρηματοδοτήσουμε έργα παγκόσμιας ωφέλειας.

Ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates προσφέρει ένα μοντέλο τέτοιας φιλανθρωπίας: το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, του οποίου είναι πρόεδρος, είχε εκτεταμένο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, από την παγκόσμια υγεία έως τη βιωσιμότητα. Οι μεγάλοι επενδυτές διαδραματίζουν επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη βασική έρευνα, η οποία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ένα είδος φιλανθρωπίας, ανάλογα με το πώς μοιράζονται και χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα.

Στη δεκαετία του 1970, περισσότερο από το 70% της χρηματοδότησης για βασική, μη αποκλειστική έρευνα προερχόταν από την κυβέρνηση. Αυτός ο αριθμός μειώνεται σταθερά καθώς η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της φιλανθρωπίας έχει επεκταθεί. Αλλά όταν πρόκειται για έρευνα για τις ψηφιακές τεχνολογίες, ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τρίτο της χρηματοδότησης. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft και η Google (το ένα τρίτο) και φιλάνθρωποι και φιλανθρωπικές οργανώσεις (το υπόλοιπο τρίτο).

Με άλλα λόγια, ο ιδιωτικός τομέας αντιπροσωπεύει τώρα τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης για τη βασική έρευνα –το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ανοιχτού κώδικα και ανοιχτής πρόσβασης– σε μετασχηματιστικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια εταιρική συμμετοχή στη βασική έρευνα. Η Bell Laboratories της AT&T ήταν υπεύθυνη για μια σειρά από κρίσιμες καινοτομίες , από τρανζίστορ έως φωτοβολταϊκά στοιχεία, προτού η αντιμονοπωλιακή δράση διαμελίσει τη μητρική της εταιρεία. Σε μια εποχή που οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της Big Tech, αξίζει να θυμόμαστε την τύχη των Bell Labs.

Η φιλανθρωπία συχνά θεωρείται ως έκφραση ατομικής ενσυναίσθησης, αλλά είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Στην πραγματικότητα, η φιλανθρωπία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που διαμορφώνεται από μια σειρά από προβληματισμούς και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων οικονομικών κινήτρων. Στις ΗΠΑ και αλλού, η φιλανθρωπική προσφορά ενθαρρύνεται κάνοντας τις δωρεές με έκπτωση φόρου. Αλλά και επιπλέον οφέλη – όπως πχ η φήμη που αποκτούν οι φιλάνθρωποι – έχουν επίσης σημαντικό βάρος.

Όπως δείχνουν οι Jonathan K. Nelson και Richard J. Zeckhauser στο βιβλίο τους του 2008 The Patron’s Payoff: Conspicuous Commissions in Italian Renaissance Art , αυτό ήταν τόσο αληθινό τον δέκατο πέμπτο αιώνα όσο και σήμερα. Εκείνη την εποχή, οι πλούσιοι της Ιταλίας ήθελαν να προωθήσουν τις τέχνες και, σε μικρότερο βαθμό, την επιστήμη, δράσεις που σηματοδοτούσαν τον πλούτο τους και τα επιτεύγματα που τον δημιούργησαν και επιδείκνυαν την ευσέβειά τους σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από την Καθολική Εκκλησία.

Η Εκκλησία παρείχε έναν τρόπο στους πλούσιους να επιτύχουν όλους αυτούς τους στόχους: έχτισε καθεδρικούς ναούς με πολλά παρεκκλήσια γύρω από τον κεντρικό ιστό και στη συνέχεια πούλησε τα δικαιώματα διακόσμησης και ονομασίας των παρεκκλησιών σε πλούσιες οικογένειες, οι οποίες θα ανέθεταν σε μεγάλους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες. , και γλυπτά. Με αυτό, η Εκκλησία χρηματοδοτήθηκε, η τέχνη άνθισε και οι πλούσιοι προώθησαν τις φιλανθρωπικές τους ατζέντες, ενίσχυσαν τη φήμη τους και απέκτησαν ακόμη και έναν βαθμό αθανασίας.

Αυτή η εμπειρία υπογραμμίζει τη σημασία των μηχανισμών σηματοδότησης, των δικτύων και της αναγνώρισης όχι μόνο για την ενθάρρυνση αλλά και για την κατεύθυνση της φιλανθρωπικής δραστηριότητας. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι μεγάλοι δωρητές σε κορυφαία πανεπιστήμια, για παράδειγμα, δίνουν τα ονόματά τους σε κτίρια και συνδέονται με σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες: όπως οι προστάτες της τέχνης της Αναγέννησης, θέλουν να υποστηρίξουν την ανθρώπινη πρόοδο και να ενισχύσουν την προσωπική τους κατάσταση, ειδικά σε δίκτυο που τους ενδιαφέρει. Όπως υποστήριξαν οι φιλόσοφοι από τον Αριστοτέλη έως τον Χέγκελ, η αναγνώριση – ειδικά για τη βοήθεια προς τους άλλους είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη επιθυμία.

Όπως τα πανεπιστήμια, άλλα ελίτ ιδρύματα –όπως γκαλερί τέχνης, βιβλιοθήκες, μουσεία, ορχήστρες και όπερες– προσελκύουν φιλανθρωπικές προσφορές, εν μέρει διασφαλίζοντας ότι οι δωρητές λαμβάνουν την αναγνώριση που επιθυμούν. Ωστόσο, πολλές ζωτικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εκείνους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους, στερούνται εξίσου ισχυρούς μηχανισμούς για την προσέλκυση χρηματοδότησης από δωρητές.

Αν και η φιλανθρωπία δεν υποκαθιστά τη δράση της κυβέρνησης σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η διανομή εισοδήματος και πλούτου, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει – εάν τεθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να σχεδιάσουμε ιδρύματα που θα προσφέρουν οφέλη φήμης και δικτύου σε δωρητές υποστηρίζοντας αιτίες όπως η μείωση της φτώχειας και η δημόσια υγεία.

Πιο ουσιαστικά, πρέπει να σταματήσουμε να επικροτούμε τον πλούτο όταν προσφέρεται υστερόβουλα . Ενώ ο πλούτος μπορεί να σηματοδοτήσει ορισμένα είδη επιτευγμάτων, αξίζει να γιορτάζεται μόνο όταν χρησιμοποιείται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ευημερίας.

Σχετικά Άρθρα