Γαλλία- διεθνή ΜΜΕ/ Μπορεί το πολιτικό σύστημα στο Παρίσι να συμφωνήσει σε ένα συμβιβασμό; Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας

 Γαλλία- διεθνή ΜΜΕ/ Μπορεί το πολιτικό σύστημα στο Παρίσι να συμφωνήσει σε ένα συμβιβασμό; Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας

Τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά το αποτέλεσμα -σοκ των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που ναι μεν απομάκρυνε τον εφιάλτη της επικράτησης της ακροδεξιάς της ΜαρίνΛεπέν, εγείρει, ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο ένα πολιτικό σύστημα που έχει συνηθίσει ιστορικά τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορεί τώρα να αναζητήσει κοινή συνισταμένη και να προσφέρει λύση διακυβέρνησης.

Αναλυτικά:

New York Times: Το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, παραμένει θολό. Η χώρα μπορεί να βιώσει μήνες πολιτικής αστάθειας με ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο. «Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα βρίσκεται στο έλεος των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα συσπειρώνονται για να την ανατρέψουν», δήλωσε ο Dominique Rousseau, ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne στο Παρίσι. «Η γαλλική πολιτική κουλτούρα δεν ευνοεί τον συμβιβασμό», σημείωσε από τη πλευρά του ο Samy Benzina, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Poitiers. Ορισμένοι αναλυτές, προτείνουν τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα περιλαμβάνει  από τους Πράσινους έως τους πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς. Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί ηγέτες το έχουν ήδη αποκλείσει. Μια άλλη πιθανότητα είναι να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών,  η οποία θα διαχειρίζεται βασικά θέματα. Όμως και αυτό, θα ήταν μία απόκλιση από την γαλλική παράδοση, New York Times.

Wall Street Journal: Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια σοκαριστική ανατροπή για το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, το οποίο μόλις πριν από μια εβδομάδα σημείωνε μια άνευ προηγουμένου νίκη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με μία στρατηγική, γνωστή ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», η αριστερή συμμαχία και η «Αναγέννηση» του Μακρόν, επέτρεψαν  στους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από έναν μόνο αντίπαλο της Εθνικής Συσπείρωσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Ο Γάλλος Πρόεδρος, αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση σχηματισμού κυβέρνησης από μια ανόμοια ομάδα κομμάτων, τα οποία παρά την κοινή τους επιθυμία να κρατήσουν τη Λεπέν εκτός εξουσίας, έχουν χαοτικές  ιδεολογικές διάφορες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κατά την προεκλογική εκστρατεία, κάλεσε τον Μακρόν να καταργήσει μία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ορίων ηλικίας, Wall Street Journal.

Financial Times: Η Γαλλία κατευθύνεται προς ένα «μετέωρο» κοινοβούλιο, με δύσκολες και αβέβαιες διαβουλεύσεις, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα οδηγεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε κυβερνητικό αδιέξοδο, καθώς κανένα κόμμα δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών. Σε κάθε περίπτωση, η απροσδόκητη νίκη της αριστεράς, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για κόμμα της Λεπέν, το οποίο μέχρι χθες, έβλεπε μπροστά του ανοιχτό τον δρόμο για την πρωθυπουργία, Financial Times.

Βloomberg: Σε αυτή την εκπληκτική βραδιά, ένας πολιτικός είναι ο μεγάλος νικητής: O ηγέτης του ακροαριστερού συνασπισμού, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Μάλιστα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll και προτού οι υπόλοιποι ηγέτες της συμμαχίας προλάβουν να μιλήσουν, κάλεσε τον Μακρόν να τους αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Από την πλευρά της η Λεπέν, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η νίκη τους απλά αναβάλλεται, Bloomberg.

The Economist: To αποτέλεσμα της κάλπης επιφύλασσε εκπλήξεις για όλους. Για την σκληροπυρηνική συμμαχία της Λεπέν, η οποία,  αντί για την πρωτιά, καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Παρόλα αυτά, το κόμμα της αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά του, τα οποία αντανακλούν την ισχυρή υποστήριξη της ακροδεξιάς από ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων. Για τον Πρόεδρο Μακρόν, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Η ομάδα των βουλευτών του μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί είτε για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού είτε για τη διατήρηση μιας μειοψηφικής αριστερής κυβέρνησης στην εξουσία. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως αφορά στην πρώτη θέση της συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ενός σκληροπυρηνικού αριστερού και πρώην τροτσκιστή, ο οποίος παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό προεκλογικό πρόγραμμα, που υπόσχεται μεταξύ άλλων, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14% και επαναφορά του φόρου περιουσίας. Η αριστερή συμμαχία τα πήγε ιδιαίτερα καλά σε μία ζώνη μέσα και γύρω από το βορειοανατολικό Παρίσι και σε άλλες μεγαλουπόλεις, με μεγάλο αριθμό μεταναστών, The Economist.

Guardian: Η Γαλλία εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, σχετικά με το σχήμα της μελλοντικής κυβέρνησής και τον πιθανό πρωθυπουργό της. Ο Μακρόν υποσχέθηκε να παραμείνει πρόεδρος, αλλά χθες απέφυγε να μιλήσει δημόσια, καλώντας μέσω προεδρικών κύκλων σε «σύνεση», έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός εδρών για το κάθε κόμμα. Σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποιοι θα διοικούν τη χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Guardian.

Politico: Οι ξέφρενοι πολιτικοί ελιγμοί των τελευταίων ημερών, είχαν αποτέλεσμα. Ο Μακρόν και οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία εθνική προσπάθεια να κρατήσουν την ακροδεξιά, μακριά από την εξουσία. Εκατοντάδες αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποχώρησαν από τις εκλογές, προκειμένου σε κάθε περιφέρεια να βρεθεί μόνο ένας αντίπαλος απέναντι στη Λεπέν. Για «συμφωνίες που ρίχνουν την Γαλλία στην αγκαλιά του Μελανσόν», έκανε λόγο ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις, μπροστά στους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος. Αυτή η αφύσικη σύμπραξη Μακρόν και αριστερών, πρόσθεσε ο 28χρονος εκλεκτός της Λεπέν, σταμάτησε τη νικηφόρα πορεία μας, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί, Politico.

Reuters: Το αποτέλεσμα οδηγεί σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να παγώσει την προώθηση της εγχώριας ατζέντας. Κρίσιμο ζήτημα των επόμενων ημερών, αν η αριστερή συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη και θα συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα. Το σύνταγμα δεν υποχρεώνει τον Μακρόν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αριστερή ομάδα,  αν και αυτό θα ήταν το λογικό, καθώς κέρδισε τις περισσότερες έδρες. «Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, είναι ποιος συνασπισμός είναι ικανός να φτάσει τις 289 έδρες και να κυβερνήσει», δήλωσε στο Reuters συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου, Reuters.

Σχετικά Άρθρα