Δήμας στο libre: Οι καταργήσεις του ΦΠΑ δεν “περνούν” στον τελικό καταναλωτή

 Δήμας στο libre: Οι καταργήσεις του ΦΠΑ δεν “περνούν” στον τελικό καταναλωτή

«Οι τυχόν καταργήσεις του ΦΠΑ δεν έχουν τελικώς αντίκτυπο στο μέτωπο της ακρίβειας, καθώς δεν «περνούν» στον τελικό καταναλωτή», εκτιμά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, επικαλούμενος το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο ίδιος, εστιάζει στην κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου και τα οφέλη για του πολίτες και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου. Μιλά τέλος, για τη ΛΑΡΚΟ αλλά και για το σύγχρονο πολιτισμό τις αρμοδιότητες του οποίου είχε για έναν χρόνο.

Συνέντευξη

-Κύριε υφυπουργέ, πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είπατε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να κάνει έκπτωση φόρου έως 4% εάν κάποιος φορολογούμενος υποβάλει έγκαιρα την φορολογική του δήλωση. Είναι αρκετή αυτή η έκπτωση πιστεύετε;

Αυτό το οποίο είπα στην Ολομέλεια είναι ότι συζητάμε κίνητρα για τους φορολογούμενους που υποβάλουν έγκαιρα την φορολογική τους δήλωση, δεν αναφέρθηκα σε αριθμούς ή σε στοιχεία.

-Τι σημαίνει για τους πολίτες η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου;

Η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι ένα νοικοκύρεμα που έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβάρυναν μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αλλά και στην κατάργηση του – όπου απαιτείται. Αφήνουμε, λοιπόν, στο παρελθόν το παρωχημένο ισχύον πλαίσιο για το Τέλος Χαρτοσήμου, και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντιμετωπίζουμε χρόνια ζητήματα που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες και ασάφειες στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Σκοπός της ρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου επιβολής φόρου στις συναλλαγές, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο εξορθολογισμός της βάσης επιβολής του φόρου επί συναλλαγών, καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών.

-Κύριε Δήμα, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον φόρο σε βασικά αγαθά, μεταξύ ων οποίων είναι και τα τρόφιμα. Πρόσφατα, στην Ισπανία αποφασίστηκε η προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Δηλαδή θα καταργηθεί ο ΦΠΑ από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους θα επανέλθει στο 2%. Με τον νέο χρόνο θα φορολογείται με 4% και θα εντάσσεται στην κατηγορία των βασικών τροφίμων. Κάτι ανάλογο γιατί δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα; Όταν άλλες χώρες τολμούν γιατί να μη το κάνει και η Ελλάδα; Αν μειωθούν οι τιμές δεν θα ανέβει η κατανάλωση;

Οι τυχόν καταργήσεις του ΦΠΑ δεν έχουν τελικώς αντίκτυπο στο μέτωπο της ακρίβειας, καθώς δεν «περνούν» στον τελικό καταναλωτή. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και στη νεότερη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, γεγονός που επιβεβαιώνει και την βασική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας. Στην έκθεση γίνεται, μάλιστα, εκτενής αναφορά στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά και στην περίπτωση της Ισπανίας. Ειδικά οι προσωρινές καταργήσεις έχουν περιορισμένη και προσωρινή επίδραση στις τιμές των προϊόντων στα ράφια, ενώ εν τέλει ενδέχεται να ωφελήσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις, καθώς όταν οι συντελεστές επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα, η διάχυση στις τιμές είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

-Με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ, μιλήσατε για «δέσμη παρεμβάσεων, για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ, με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του δημοσίου, η οποία αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, βαρύνοντας τους φορολογούμενους». Με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, τι γίνεται όμως; Και τα μεταλλεία της εταιρείας που διαθέτουν νικέλιο και το κοβάλτιο τι θα απογίνουν;

Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις αρχές του 2020, ενώ είχε φτάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα χρέη της μόνο στη ΔΕΗ να ξεπερνούσαν τα 350 εκατ. ευρώ. Η ΛΑΡΚΟ σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες. Στο διάστημα αυτό, από το 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία. Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023, αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ.

Στα μέτρα που έχει καταλήξει η Κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μέσω της ΔΥΠΑ, που θα έχει διάρκεια έως 2 έτη για όσους είναι έως 55, και έως 7 έτη για τους άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τα 1.200 ευρώ. Οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών τους. Στόχος του προγράμματος, για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους. Για δε τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, στόχος του προγράμματος είναι η μεταβατική τους κάλυψη, μέχρι να βρουν απασχόληση, μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή κάποιου άλλου.

Πριν αναλάβετε υφυπουργός Οικονομικών διατελέσατε για έναν χρόνο υφυπουργός Πολιτισμού. Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει επενδύσει όσα οφείλει στον Πολιτισμό;

Επενδύουμε διαρκώς και με πολλούς τρόπους στον πολιτισμό, τόσο στο σύγχρονο όσο και στη πολιτιστική μας κληρονομιά, πάντοτε σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια να επενδύσουμε ακόμα περισσότερα. Αυτός άλλωστε δεν είναι στόχος μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά της Ελληνικής Πολιτείας.

Σχετικά Άρθρα