Βρετανία-Κιρ Στάρμερ: Η οικονομική ανάπτυξη πρωταρχική αποστολή
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε σήμερα την «ανυπομονησία» του για να υλοποιήσει την αλλαγή που υποσχέθηκε στη Βρετανία, καθιστώντας την οικονομική ανάπτυξη ως την «πρωταρχική αποστολή» της κυβέρνησής του.
Χωρίς να χάνει χρόνο, στην πρώτη πλήρως εργάσιμη ημέρα στην εξουσία, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους βασικούς υπουργούς του προτού παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα.
Αυτό το σχέδιο «ήταν νεκρό προτού καν ξεκινήσει. Δεν ήταν ποτέ ένας αποτρεπτικός παράγοντας (…), δεν είμαι προετοιμασμένος να συνεχίσω τεχνάσματα που δεν λειτουργούν ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας», δήλωσε ο Στάρμερ.
Χθες, στον πρώην δικηγόρο, ηλικίας 61 ετών, με ειδίκευση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανατέθηκε επισήμως από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
«Ανυπομονώ να υλοποιήσω την αλλαγή και πιστεύω, και ελπίζω, ότι αυτό που ήδη μπορείτε να δείτε το καταδεικνύει αυτό», είπε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες, με μια οικονομία σε δυσχερή θέση, δημόσιες υπηρεσίες σε μεγάλη δυσκολία και τις συνέπειες να παραμένουν σημαντικές στην κρίση του κόστους ζωής.
«Έχουμε τεράστιο όγκο δουλειάς για να κάνουμε, επομένως, τώρα, ας ριχθούμε στη δουλειά», είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.
Μεταξύ των πρώτων ενεργειών του ως πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί από αύριο τις άλλες τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου: τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Η πολιτική που ενδιαφέρεται για τα προσωπικά συμφέροντα είναι η πολιτική του χθες», είπε, υποσχόμενος μια κυβέρνηση που θα έχει την αίσθηση της «υπηρεσίας προς τον καθένα, ο οποίος μας ψήφισε ή όχι», μετά τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τις τελευταίες συντηρητικές κυβερνήσεις.
«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, να τις λάβουμε σύντομα και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.
Μετά τις εκλογές της Πέμπτης, το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με 412 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, μία επίδοση κοντά στο ιστορικό σκορ του Τόνι Μπλερ το 1997.
Την επόμενη εβδομάδα, ο Κιρ Στάρμερ θα κάνει τα πρώτα βήματά του στη διεθνή σκηνή με τη Σύνοδο για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.