ΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική σε Κασσελάκη μετά την εισήγηση-Όλες οι παρεμβάσεις- Ενωτικός ο Παππάς

ΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική σε Κασσελάκη μετά την εισήγηση-Όλες οι παρεμβάσεις- Ενωτικός ο Παππάς

Με τις τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζεται η συνεδρίαση, μετά την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, στον απόηχο και της πρότασης στελεχών του κόμματος για δημοψηφίσματα.

Σε γραμμή σκληρής κριτικής απέναντι στην ηγεσία κινείται το εσωκομματικό μέτωπο κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και στην προοπτική του κόμματος.

Πολλά στελέχη τάσσονται υπέρ των συγκλίσεων και προτείνουν προσφυγή στη βάση ώστε τα μέλη να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος, συνεχίζοντας το κείμενο των «87» που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον τόνο της συνεδρίασης έδωσε με την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εξέπεμψε σήμα ενότητας λέγοντας «πάμε όλοι μαζί», δείχνοντας διάθεση αυτοκριτικής για λάθη του προηγούμενου διαστήματος, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα «καρφιά» και οι αιχμές περί «υποκρισίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, με κατάργηση όλων των οργάνων που λειτουργούν μέχρι σήμερα και την αντικατάστασή τους με νέα όργανα, προκειμένου να ανανεωθεί και να ισχυροποιηθεί η δομή του κόμματος.

Ενωτικός ο Νίκος Παππάς

«Να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων» είπε ο Νίκος Παππάς στην παρέμβαση του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. Δεν έχει θεμελιώθει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμελια μιας εκλογικής συνεργασίας» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Στην παρέμβαση του τόνισε πως «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο», σημειώνοντας πως «η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».

Παύλος Πολάκης: Η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε καταστροφή

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπέμψει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο ως σύγκρουση με τη διαπλοκη, με αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, με βαθειές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου».

Και επεσήμανε πως «με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο, κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία! Αλλιώς, η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή».

Σκληρή κριτική

syrizad_c6971.jpg

Στην παρέμβαση της η Όλγα Γεροβασίλη υπερασπίστηκε την πρόταση για τις κεντροαριστερές συγκλίσεις και για το σχετικό εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται, ενώ για το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε πως «δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση.

Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλιάδες». Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022.

Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται» είπε στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ευθύνες ισχύουν όσα συνυπέγραψε ο ίδιος με άλλα μέλη της ΚΕ. Ο ίδιος μίλησε για «τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση. Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα.

Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει». Πρόσθεσε μάλιστα πως η «πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει.

Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα. Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Από την πλευρά του, σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου. Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό» σημείωσε, αναφερόμενος στο εκλογικό ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής “με έναν διακόπτη” όπως το “μαύρο” της ΕΡΤ.

Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα.

Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρα; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του.

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία.

Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος» σημείωσε, προσθέτοντας: «Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω – κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Στέργιος Καλπάκης: Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής.

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Καλπάκης και συμπλήρωσε:

«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος.

Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω – κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».

Φραστικό επεισόδιο Κασσελάκη – Γεωργόπουλου 

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Στεφανο Κασσελάκη και τον Θύμιο Γεωργόπουλο πρώην υπεύθυνο οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε φραστικά στον Θύμιο Γεωργόπουλο επειδή ο τελευταίος συνομιλούσε με δημοσιογράφους (πρακτική που ακολουθούν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Κ.Ε). Περνώντας από το σημείο προκειμένου να μπει στην αίθουσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στον Θύμιο Γεωργόπουλο πως «αυτά πρέπει να τα λές μέσα στα όργανα» και πως «αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό».

Αυτά ενώ λίγο νωρίτερα ο Θύμιος Γεωργόπουλος απαντούσε σε ερωτήσεις για τη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως έθεσε το ερώτημα του ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα μέσω να αναφορών σε «μαύρο χρήμα». Επίσης ο Θύμιος Γεωργόπουλος έθεσε θέμα εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτώμενος για ποιο λόγο γίνεται τέτοια συζήτηση για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε και ερώτημα σχετικά με το γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου της Κουμουνδούρου

Σχετικά Άρθρα