Η κοινή μοίρα του Κυριάκου, του Στέφανου και του Νίκου

 Η κοινή μοίρα του Κυριάκου, του Στέφανου και του Νίκου

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Προσπάθησαν να αυτό-παρουσιαστούν ως νικητές από την πρώτη στιγμή. Ο ένας μίλησε για πέμπτη συνεχόμενη εκλογική νίκη σε πέντε χρόνια. Ο άλλος μίλησε για μείωση της διαφοράς από τον πρώτο κατά δέκα ολόκληρες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο. Και ο τρίτος για μια ακόμα αύξηση του ποσοστού του σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη επίδοση.

Οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους όμως τους διέψευσαν από την αμέσως επόμενη στιγμή.

Τι κοινό υπάρχει αλήθεια πίσω από την αμφισβήτηση της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη -προφανώς πιο έμμεσα λόγω της ενοποιητικής ισχύος της εξουσίας για κάθε κόμμα- και φυσικά των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη εμφανώς πιο άμεσα;

Η προσωποποίηση των σύγχρονων κομμάτων, το λεγόμενο φαινόμενο της «αμερικανοποίησης» των εκλογών. Κεντρικά στοιχεία του φαινομένου είναι η αγωνία στελεχών και απλών ψηφοφόρων για την εκλογική επίδοση κάθε κόμματος, η οποία αγωνία τους οδηγεί αφενός στην αναζήτηση των πλέον δημοφιλών προσώπων της κάθε στιγμής, αφετέρου στην τάχιστη αντικατάστασή τους μόλις υπάρξει η υπόνοια αστοχίας επιλογής ή φθοράς της δημοφιλίας που κάποτε είχε καταγραφεί αντικειμενικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS.GR

Σχετικά Άρθρα