Αλλάζει κάτι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η επικράτηση των Εργατικών στην Βρετανία; Η “δέσμευση” Στάρμερ

 Αλλάζει κάτι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η επικράτηση των Εργατικών στην Βρετανία; Η “δέσμευση” Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ και οι «Εργατικοί» άλλαξαν σελίδα στο πολιτικό προσκήνιο της Βρετανίας, καθώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν 410 έδρες στις χθεσινές εκλογές και να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια. Τα ονόματα που συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα στη Βρετανία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με ορισμένα εξ’ αυτά να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ιδιαίτερα, στις εκλογές στη Βρετανία η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν κατάφερε να εκλεγεί, με αποτέλεσμα να πάρει τη θέση της βουλεύτρια από το κόμμα των Πρασίνων, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Πάντως, ακόμη και σε ανώτατο πρωθυπουργικό επίπεδο, ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να δώσει τα Γλυπτά.

Θα τηρήσει την δέσμευσή του για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Εκτός από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του στους Βρετανούς ψηφοφόρους για βελτίωση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), επανεθνικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, φορολόγηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και δωρεάν πρωινό στα δημοτικά σχολεία, ο Στάρμερ είχε δώσει και μια διαβεβαίωση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου (26/11) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ, όταν αρνήθηκε, αντί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν.

Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον τότε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Guardian υποστηρίζει πως πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου του 2023, σε συνομιλίες μέσω συνεργατών των δύο πλευρών ο Στάρμερ διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση νίκης του στις εθνικές εκλογές το προσεχές έτος, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει μια συμφωνία για δάνειο των γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στη χώρα όπου φιλοτεχνήθηκαν πριν 2.500 χρόνια. «Αν συμφωνηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία δανείου από τη βρετανική και την ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ένας από τους στενούς συνεργάτες του ηγέτη των Εργατικών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Guardian έγραφε εκείνη την περίοδο πως η προτεινόμενη συμφωνία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα ένα σύνολο ελληνικών θησαυρών που θα εκτίθενται περιοδικά στο Λονδίνο.

Ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι ο μόνος ηγέτης των Εργατικών που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο προκάτοχός του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει πως τα γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση. Ο Νιλ Κίνοκ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το 1983 μέχρι το 1992, είχε τονίσει, σχεδόν πριν τέσσερις δεκαετίες, πως «Ο Παρθενώνας χωρίς τα γλυπτά είναι σαν ένα χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».

Η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ

Από το μεσημέρι της Παρασκευής (05/07) ο Κιρ Στάρμερ ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το πρώτο του διάγγελμα στη Ντάουνινγκ Στριτ και αφότου πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, στις πρώτες του δηλώσεις, έκανε λόγο για ανάγκη επανεκκίνησης στη Μεγάλη Βρετανία. «Θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή και την επιστροφή της πολιτικής στην υπηρεσία του λαού», είπε ο Στάρμερ.

Τα πρόσωπα στα σημαντικότερα υπουργεία

Το απόγευμα έγινε γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ είναι η νέα αναπληρώτρια πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει η Ρέιτσελ Ριβς, η πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο υπουργείο. Στις πρώτες της δηλώσεις, όπως αναφέρει το BBC, η νέα καγκελάριος Ριβς είπε:

«Δεν έχω ψευδαισθήσεις για το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε» ενώ πρόσθεσε πως ο δρόμος είναι μακρύς.

«Είμαστε μία νέα ομάδα, είναι μία νέα αρχή, πάμε να στρωθούμε στη δουλειά».

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 51χρονος Ντέιβιντ Λάμι.

Υπουργός Εσωτερικών η Ιβέτ Κούπερ ενώ υπουργός Άμυνας ο Τζον Χίλι.

Υπουργός Ενέργειας ο Εντ Μίλιμπαντ, υπουργός Παιδείας η Μπρίτζετ Φίλιπσον, υπουργός Υγείας ο Γουές Στρήτινγκ και υπουργός Δικαιοσύνης η Σαμπάνα Μαχμούντ.

Σχετικά Άρθρα