ΣΥΡΙΖΑ -ΠΓ/ Με απώλειες η εισήγηση για την ΚΕ- Ποιοι καταψήφισαν- Τι προτείνει ο Κασσελάκης
Απώλειες, γεγονός που δείχνει και το τεταμένο κλίμα εντός ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, καταγράφηκαν κατά την ψήφιση της εισήγησης για την Κεντρική Επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την εισήγηση του προέδρου στην Κ.Ε σχετικά με τις αλλαγές στο κόμμα.
Καταψήφισαν:
- Γεροβασίλη
- Ζαχαριάδης
- Θεοχαρόπουλος
- Καρκούλια
- Νοτοπούλου
- Ραγκούσης
- Συμεωνίδου
Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της Αυγής.
Τι προβλέπει η εισήγηση Κασσελάκη
Η εισήγησή Κασσελάκη προς την Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει το Σάββατο, πέρασε με πλειοψηφία και σε αυτή περιλαμβάνονται όσα έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος περί ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά, περί αυτόνομης πορείας του κόμματος αλλά και περί επικείμενων αλλαγών στο συνέδριο του φθινοπώρου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την φράση Κασσελάκη με την οποία ζήτησε από όλους και ιδίως τον Αλέξη Τσίπρα, να υιοθετήσουν αλλιώς να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές όπως έχει πει.
«Πορευόμαστε συντεταγμένα και στη βάση του αιτήματος της προοδευτικής βάσης. Η αυτοτέλεια του κόμματος μας είναι δεδομένη. Τα σενάρια ρευστοποίησης δε μας αφορούν» προστίθεται στο κείμενο.
«Οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των Κομμάτων. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη. Η σφραγίδα της βάσης σε κάθε πρωτοβουλία και απόφαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον και την πορεία του προοδευτικού χώρου».
Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Επίσης, η εισήγηση αναφέρει την κατάσταση με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι μόνοι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και οι συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. Μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, σε εθνικό και εσωκομματικό επίπεδο, και με μια κρατική χρηματοδότηση μειωμένη στο ήμισυ λόγω των ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους» αναφέρεται και τονίζεται:
Τι λέει για το κλείσιμο της «Αυγής»
« Σε αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της «Αυγής», σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Αυγής που ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο».
«Τα οικονομικά προβλήματα των κομματικών μέσων είναι γνωστά από καιρό. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Η κρίση που περνά η, έντυπη ιδίως, ενημέρωση είναι παγκόσμια, και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην εποχή μας, αλλά και στα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Και υπογραμμίζεται: «Η ΑΥΓΗ είναι πολύτιμη για την ιστορία της αριστεράς και του λαού μας. Γι’αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο το οποίο, για να επιτύχει τους στόχους του, θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές».
Η πορεία προς το συνέδριο του Φθινοπώρου
Τέλος, η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει τις εξελίξεις με αλλαγές στο κόμμα.
«Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου. Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο».