Παρασκήνιο/Αυγενάκης: Γιατί δεν διαγράφηκε και από τη ΝΔ-Ο ρόλος του βίντεο και το “κενό αέρος”

 Παρασκήνιο/Αυγενάκης: Γιατί δεν διαγράφηκε και από τη ΝΔ-Ο ρόλος του βίντεο και το “κενό αέρος”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε το βίντεο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Αυγενάκη και ενημερωνόταν για την υπόθεση, αφού είχε επιστρέψει στο Μαξίμου μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα συζητήθηκε στο διάστημα αυτό στον πρωινό καφέ του Μαξίμου.

Ηταν σαφές ότι ο κ. Αυγενάκης κινήθηκε επιθετικά κατά του εργαζόμενου, αξιώνοντας παραβίαση των κανόνων του αεροδρομίου με βάση τη βουλευτική του ιδιότητα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις δηλώσει ότι κριτήριο είναι όχι μόνο η αποτελεσματικότητα, αλλά και η συμπεριφορά των στελεχών, καθώς και έχει διατρανώσει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.

  • Ο πρώην υπουργός από νωρίς το πρωί είχε επιχειρήσει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μετά από λίγο διέγραψε και αντικατέστησε με νέα, καθώς και με μπαράζ τηλεφωνικών παρεμβάσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Ζήτησε πάντως συγνώμη, αφού όμως είχε αρχίσει να παίζει στα τηλεοπτικά ΜΜΕ το βίντεο με το επεισόδιο, το οποίο συνέβη το βράδυ της Παρασκευής και είχε αρχικά γίνει γνωστό από καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

  • Στο αποκαλυπτικό βίντεο, ωστόσο ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση φαίνεται πως διαπίστωσαν τη σοβαρή επικοινωνιακή διάσταση του θέματος χθες, Τετάρτη το πρωί.

Ο πρώην υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι “απρεπώς” πήγε να πάρει το τηλέφωνο από τον εργαζόμενο, όταν δεν του επέτρεψε να επιχειρήσει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ενώ είχε κλείσει η πτήση και είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομα του. Αλλά υποστήριξε ότι ήταν “η κακιά στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα” και πως δεν απείλησε στη συνέχεια και τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο με… μετάθεση. Ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΈΚΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΑΙΤ:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε δύο εισηγήσεις:

  • Εισηγήσεις για “κίτρινη κάρτα” με βάση το επιχείρημα ότι -όπως ο ίδιος ο Αυγενάκης επικαλέστηκε- δεν χειροδίκησε σκοπίμως κατά του υπαλλήλου, αλλά προσπάθησε να του πάρει το τηλέφωνο.
  • Και εισηγήσεις για τη διαγραφή του πρώην υπουργού, με τις οποίες τελικά και συμφώνησε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί, και φέρεται να είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του. Μετά από έξι ώρες διέρρευσε στη μία και μισή το μεσημέρι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας προς διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τελικά λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε και επισήμως πως ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός ΚΟ της ΝΔ (η οποία ως εκ τούτου μένει με 157 βουλευτές), και ενώ ήδη είχαν ανακοινωθεί πειθαρχικά κοινοβουλευτικά μέτρα κατά του κ. Αυγενάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησαν με τον βουλευτή, ο οποίος όμως δεν φαινόταν διατεθειμένος να διευκολύνει την κυβέρνηση και το κόμμα του

Κομματικά στελέχη έλεγαν ότι έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες του καταστατικού της ΝΔ. Δηλαδή ο κ. Αυγενάκης να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις στον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, και ακολούθως να παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.

Καθώς όμως ο κ.Αυγενάκης βρισκόταν ακόμη στην Κρήτη έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα και να μεταβεί στη Βουλή, όπερ και εγένετο. Αφού ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με τον κ.Καλαφάτη και τον κ.Τασούλα, πηγές της ΝΔ επιβεβαίωναν ότι ο κ.Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό με εισήγηση διαγραφής του.

Η διαγραφή ωστόσο αφορά μόνο την ΚΟ της ΝΔ, με βάση το άρθρο 40 του καταστατικού του κυβερνώντος κόμματος, και όχι την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ. Απόφαση διαγραφής από ΚΟ σημαίνει πάντως διαγραφή και από τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετείχε ως βουλευτής, όπως πχ. η Πολιτική Επιτροπή.

Ο κ. Αυγενάκης κρατά την έδρα του και δηλώνει ότι παραμένει ΝΔ.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο κ.Αυγενάκης διαγράφεται, αν και την πρώτη δεν είχε τεθεί απλώς εκτός ΚΟ αλλά και εκτός του κόμματος της ΝΔ. Τον κ. Αυγενάκη είχε διαγράψει το Νοέμβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό καθώς ο ακραιφνώς μητσοτακικός κ. Αυγενάκης είχε όντας βουλευτής της ΝΔ εκφράσει τη στήριξη του στην ίδρυση της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” από τη Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ο κ. Σαμαράς είχε επίσης διαγράψει το Μάιο του 2012 επειδή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο.

Ο κ. Αυγενάκης μετά τη διαγραφή του από τον κ. Σαμαρά ακολούθησε την κ. Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία και μαζί της επέστρεψε στη ΝΔ μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012. 

Σχετικά Άρθρα