Κρας τεστ Κασσελάκη πριν την κρίσιμη ΚΕ-Αγωνία για την εισήγηση με ανοιχτά καυτά ζητήματα
Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει στις 10 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγηση του οργάνου προς την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο (6/7). Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι παρών στην συνεδρίαση της ΚΕ, καθώς θα συμμετάσχει σε διεθνές οικονομικό συνέδριο στη Γαλλία. Γενικότερα άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα έχει μια πολύ πυκνή ατζέντα διεθνών δραστηριοτήτων και δεν σκοπεύει να εμπλακεί στα κόμματικα δρώμενα, χωρίς αυτό να αποκλείεται εντελώς αναλόγως των εξελίξεων.
Επίσης στις κρίσιμες συνεδριάσεις της Π.Γ. και της Κ.Ε δεν θα δώσουν το παρών ο Διονύσης Τεμπονέρας καθώς έχει ανακοινώσει αποχώρηση από το οργανωτικό, όπως και ο Χάρης Τσιόκας που επίσης ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και ο Αντώνης Κοτσακάς που ήταν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και είναι ζητούμενο αν θα διαβαστεί το κείμενο τους στην ΚΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν “…Καθιστούμε σαφές ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος(για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»)… Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης). Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη ,,με την οποία διαφωνούμε. Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα.”.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με 12 ακόμη βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος και 4 από τους 7 υπογράφοντες βουλευτές το κείμενο αμφισβήτησης των “87” (Ολ. Γεροβασίλη, Κ. Νοτοπούλου, Μ. Ζαμπάρα, Α. Παναγιωτόπουλο) αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, στη γραμμή πάντως της ανάρτησης εφ΄όλης της ύλης του Αγίου Πνεύματος που προκάλεσε αντιδράσεις και νέο γύρο εσωστρέφειας, για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος. Και είναι βέβαιο ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί και το θέμα της εφημερίδας “Αυγή”, ζητώντας και από στελέχη του κόμματος να τοποθετηθούν σε σχέση με την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος που έχει επιπτώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ μίλησε στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist. “Υπάρχει κρίση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να εμπνεύσουν τους πολίτες” τόνισε και πρόσθεσε “Πέρα από την Ακροδεξιά, θεωρώ ότι κανείς στην Ελλάδα μπορεί να πει ότι κέρδισε (στις Ευρωεκλογές). Είμαι περήφανος που βγήκαμε δεύτεροι, με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ. Το ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου, με αυτή τη μορφή αλαζονείας, είναι επειδή αισθάνονται ότι μπορούν και να τιμωρηθούν για αυτά που κάνουν”.
“Για τη σύγχρονη Αριστερά, είπε, η περίθαλψη είναι ένα δικαίωμα. Πρέπει να λαμβάνεις ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να στελεχώσεις τα νοσοκομεία… Στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παρέχουν εκπαίδευση στα παιδιά, αν υπάρξει θέμα πυρκαγιάς, θέμα με την Άμυνα… Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει καλά, το 80% όμως της κοινωνίας -αφότου έχω μιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους- είναι είτε στάσιμο ή απλά είναι σε κατάσταση πανικού” και επισήμανε “Για ποιο λόγο τόσες άλλες χώρες, ξεπέρασαν τη δική μας χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 43 χρόνια; Γιατί είμαστε η χειρότερη χώρα που πολλοί νέοι ζουν ακόμα με τους γονείς τους; Θεωρώ ότι υπάρχει μια πραγματική κοινωνική ανάγκη, οι παλαιές γενιές να αφήσουν τη δικιά μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα”
“Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να έχουμε μια κυβέρνηση για το λαό. Ως πρωθυπουργός δε θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω ό,τι χρειάζεται. Θα είμαστε ανεξάρτητοι” ανέφερε με νόημα, σημειώνοντας “Θέλουμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά, ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές με δημόσια αγαθά και δικαιώματα”.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε “Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου. Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απείχε. Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία; Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις πολιτικής. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δε θέλω να θεωρηθούμε ότι ανήκουμε στο καπιταλιστικό σύστημα”, ενώ για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είπε “Η βάση του κόμματος και τα μέλη, θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπάρξει συμβιβασμός με τα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας. Όμως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς”.
“Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε εκλογές το 27 άρα έχουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προτάσεις και να ψηφιστούμε. Κορυφαία πρότασή μας αφορά τη φορολογία, για ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα” τόνισε και πρόσθεσε «Δε μετανιώνω που επέστρεψα στην Ελλάδα. Είναι τιμή μου να είμαι επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ πριν ένα χρόνο λίγοι με γνώριζαν. Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας σε σχέση με αυτά που αναμένει η χώρα από μένα. Πρέπει να αφομοιώσω περισσότερο τα ζητήματα. Μπορεί κάποιοι βέβαια να πουν να μην έχεις ηττοπάθεια. Κάθε μέρα που ξυπνάμε επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε. Ευρωπαίοι ή της οθωμανικής αυτοκρατορίας…”.
Για την κατάσταση στις ΗΠΑ τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε “Ήμουν στις ΗΠΑ όταν έγινε το ντιμπέιτ. Παλαιότερα δούλευα για την εκστρατεία του Μπάιντεν. Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Δε θα είναι εύκολο να επανεκλεγεί, με όσα είδαμε. Η ηλικία είναι ένα ζήτημα, το είπε και ο ίδιος” και αναρωτήθηκε “Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει όριο ηλικίας για να είσαι πρόεδρος όπως υπάρχει στη Γερουσία;”, εκφράζοντας την άποψη ότι “θα διευκόλυνε τα πράγματα αν οι Δημοκρατικοί να πήγαιναν σε εκλογές με άλλον υποψήφιο”.