Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάϊντεν;- Πυκνώνουν οι προτροπές για αλλαγή στην προεδρική κούρσα- Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάϊντεν;- Πυκνώνουν οι προτροπές για αλλαγή στην προεδρική κούρσα- Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

© EPA / Tori Lynn Schneider / ABACA / POOL

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει την μάχη απέναντι στο Ντόναλντ Τραμπ, πληθαίνουν οι προτροπές προς το στρατόπεδο των Δημοκρατικών για αντικατάστασή του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι “τα θαλάσσωσε” στο ντιμπέϊτ. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα τη αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις ως πιθανή να τον αντικαταστήσει, αν και σε κάποιες έρευνες έχει μπει στην κούρσα των πιθανοτήτων κι αυτό της Μισέλ Ομπάμα.

Λίγα λεπτά αφότου η καταστροφική παράσταση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ έφερε το Δημοκρατικό Κόμμα σε πανικό, η Καμάλα Χάρις βγήκε στα ερτζιανά για να υπερασπιστεί το αφεντικό της. Σύντομα μπορεί να τον αντικαταστήσει, υποστηρίζουν αναλύσεις του AFR και των FT.

Καθώς η υποστήριξη του Μπάιντεν από τους Δημοκρατικούς συρρικνώνεται, η αντιπρόεδρός του είναι ο κύριος υποψήφιος για να διεκδικήσει τη θέση του στην κορυφή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το απόγευμα της Τετάρτης (Πέμπτη AEST) γευμάτισε με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στην πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά την καταστροφή της περασμένης εβδομάδας.

Η Kamala Harris έχει παλέψει γι’ αυτό που είναι και στην πολιτική αργκό θεωρείται…η χειρότερη δουλειά στην αμερικανική πολιτική.

Η προοπτική της αναβάθμισής της προκαλεί αντιδράσεις στην κορυφή του κόμματός της που κυμαίνονται από την αποδοχή μέχρι τον τρόμο και την παραίτηση.

Αλλά όλοι συμφωνούν στο τελικό ερώτημα: Θα τα πήγαινε καλύτερα η Χάρις από τον Μπάιντεν –ή οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο– εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Άλαν Πατρίκοφ, χρηματοδότης και μακροχρόνιος δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπάιντεν –προς το παρόν– αλλά ότι είχε ενθαρρυνθεί από την πρόσφατη απόδοση της Χάρις.

«Είναι ίσως η πιο εύκολη επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν αν πρόκειται για αυτό . Νομίζω ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλά τον εαυτό της απέναντι στον Τραμπ», λέει ο Patricof.

«Νομίζω ότι είναι μια πραγματική πιθανότητα. Αν με ρωτούσατε πριν από δύο εβδομάδες, δεν θα το έλεγα».

Θα είχε ένα άλλο άμεσο πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τους νόμους για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικής, η Χάρις θα κληρονομούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο πολεμικό σεντούκι του Μπάιντεν επειδή βρίσκεται ήδη στην προεδρική κούρσα.

Η μεταφορά αυτών των μετρητών σε άλλους υποψηφίους θα ήταν πιο περίπλοκη.

Ο ρόλος των χορηγών

Ωστόσο, ένας σύμβουλος χορηγών της Wall Street λέει ότι οι πελάτες θα απαντούσαν αρνητικά εάν ο Μπάιντεν χρίσει την Χάρις ως αντικαταστάτη του.

Κάποιοι της ασκούν κριτική για μια θητεία ως αντιπρόεδρος που είχε αμήχανες δημόσιες εμφανίσεις. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν συνένοχος στην κάλυψη της επιδεινούμενης κατάστασης του προέδρου.

«Η Καμαλά δεν είναι ο προτιμώμενος υποψήφιος για πολλούς δωρητές, μπορώ να σας το πω αυτό», λέει ο σύμβουλος. «Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική ανταγωνιστική διαδικασία, τότε οι δωρητές θα μαζέψουν τις αντιρρήσεις τους».

Ένας δωρητής της Νέας Υόρκης ήταν λιγότερο διπλωματικός: «Η Καμαλά θα ήταν καταστροφή… Είμαστε καλύτερα με έναν υποψήφιο που μετά βίας μπορεί να μιλήσει».

Η φυλή θα συνυπολογίσει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις. Η παράβλεψη της πρώτης έγχρωμης γυναίκας που ανέλαβε την αντιπροεδρία θα αποξενώσει τους μαύρους ψηφοφόρους, μια βασική δημοκρατική εκλογική περιφέρεια, λένε αρκετοί σύμβουλοι.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες εναλλακτικές – οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν και της Καλιφόρνια, Γκρέτσεν Γουίτμερ και Γκάβιν Νιούσομ.

Την Τρίτη, ο Τζιμ Κλάιμπερν, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας που ήταν καθοριστικός για την εξασφάλιση της υποστήριξης των Μαύρων Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν το 2020, είπε στο MSNBC ότι πίστευε ότι ο Χάρις θα τα πήγαινε «πολύ καλά» στην κορυφή του εισιτηρίου εάν ο πρόεδρος αποχωρούσε από την κούρσα.

Οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να κάνουν τίποτα για να δουλέψουν γύρω από την κα Χάρις», προειδοποίησε.

Εν τω μεταξύ, ένας Δημοκρατικός λομπίστας κοντά στον Λευκό Οίκο στοιχηματίζει ότι ο Μπάιντεν θα στηρίξει την Χάρις για τρεις λόγους – κυρίως τη δική του πικρία που ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε παρακάμψει το 2015 για να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον ως διάδοχό του.

«Πρώτον, είναι τσαντισμένος που ο Ομπάμα τον τσάκωσε όταν ήταν αντιπρόεδρος. Δεύτερον, γιατί είναι φραγμός, για όλους τους προφανείς λόγους. Τρία, γιατί θέλει να αποφύγει το χάος [στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο]», λέει ο πράκτορας.

«Μήπως έφτασε η ώρα της Κάμαλα;», διερωτώνται οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι η 59χρονη θα μπορούσε όντως να πάρει τη θέση του 81χρονου Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους FT, η Χάρις είναι μάλιστα η «επικρατέστερη υποψήφια» για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

Το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο παραμένει και από το οποίο πρόκειται να κριθούν όλα σε κάθε περίπτωση, είναι όμως άλλο: Εάν η Χάρις κατέβαινε ως υποψήφια στη θέση του Μπάιντεν, θα τα πήγαινε άραγε καλύτερα από εκείνον ενάντια στον Τραμπ;

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι FT επικαλούμενοι ως πηγή τον ιστοχώρο RealClearPolitics, η 59χρονη παρουσιάζεται να έχει πια όντως περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει από τον Μπάιντεν.

Χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι μέχρι πρότινος «δεν πείθονταν» από τη Χάρις και τις επιδόσεις της, έχουν αρχίσει πια να τη βλέπουν περισσότερο θετικά… λόγω Μπάιντεν.

Η απογοητευτική παρουσία του 81χρονου νυν προέδρου στην τηλεμαχία με τον Τραμπ προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις των υποστηρικτών του Δημοκρατικού κόμματος, μόλις λίγους μήνες από το μεγάλο κομματικό συνέδριο (Democratic National Convention) του Αυγούστου στο Σικάγο και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα