ΣΥΡΙΖΑ: Ψυχροπολεμικό κλίμα ενόψει Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής

 ΣΥΡΙΖΑ: Ψυχροπολεμικό κλίμα ενόψει Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής

Tο ψυχρό κλίμα που υπάρχει πλέον στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας ότι  “η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολιτική”, ενώ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τόνους τόνισε ότι δεν σκοπεύει να πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο προανήγγειλε αλλαγές στα όργανα του κόμματος προφανώς με αφορμή ή ως απόρροια του Καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τους λόγους για τους οποίους άλλαξε την ανάρτησή του για τον πρώην πρωθυπουργό αφαιρώντας τη φράση “σταμάτα την υπονόμευση” και αντικαθιστώντας την με το “στήριξέ με χωρίς παιχνίδια” και εξήγησε ότι άλλαξε την εν λόγω ανάρτηση έτσι ώστε να σταματήσει η όλη συζήτηση περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάστασής του από ένα κεντρώο σχήμα.

“Το έργο που έκανε είναι πολύ καλό, το τιμώ και είναι η παρακαταθήκη στην οποία πρέπει να πορευτούμε” σημείωσε και εωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον υπονομεύει, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Η έντιμη στάση για όλους μας είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να είναι ηγέτιδα σε αυτές τις συνεννοήσεις (με την κεντροαριστερά). Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Τσίπρα. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι ηγέτης σε οποιοδήποτε σχήμα συνεννόησης. Αν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, εμείς εδώ είμαστε”.

  • Επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του χώρου ακόμη και με αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα και επισήμανε “Οι αποφάσεις για συνεργασίες πρέπει να λαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”.

Για το “μαύρο χρήμα” που αναφέρθηκε με ανάρτησή του είπε πως “έχει  ενδιαφέρον ότι όταν ένας νέος άνθρωπος έξω από το σύστημα λέει αυτές τις λέξεις γίνεται πανικός στο σύστημα” και στη συνέχεια εστίασε στο χρέος της ΝΔ, λέγοντας “Δεν γνωρίζουμε το χρέος της ΝΔ, πώς ρυθμίζεται, πώς πληρώνει τις προεκλογικές της δαπάνες. Πρότεινα να έλθουν εταιρείες διεθνούς κύρους για έλεγχο των οικονομικών σε βάθος δεκαετίας. Τόσος κόσμος που κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του δεν μπορεί να έχει τέτοια ρύθμιση. Από που προέρχονται οι πόροι;”.

Και όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε “αναφέρομαι στις επιλογές που μου πρότειναν για να μη υπάρχει η επίμονη επιλογή του εξορθολογισμού που αφορά και τα Μέσα Ενημέρωσης” και πρόσθεσε με νόημα ” Δεν ξέρω να υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να μιλήσετε στον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή”

  • Επίσης συμφώνησε με τον Παύλο Πολάκη, που είπε ότι έκανε κακό η υπερπροβολή της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής του προέδρου του κόμματος. “Απώθησε κόσμο η προβολή μου”, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε “Τα ΜΜΕ με προβάλλουν και λόγω της διαφορετικοτητας μου, δεν άνοιξα μόνο εγώ το σπίτι μου στις κάμερες”.

Να σημειωθεί ο κ. Κασσελάκης για αρκετές ώρες χθες ήταν στο γραφείο του στη Βουλή όπου ξεκίνησε τον κύκλο των κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι του μετέφεραν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τις εξελίξεις στο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές ενόψει και των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας την Πεμπτη 4/7 και της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 6/7.

Συγκεκριμένα χθες  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους: Αλ. Μεικόπουλο, Γ. Πούλου, Ρ Θρασκιά, Κ Μπάρκα, Β. Κόκκαλη, Γ. Ψυχογιό, Κ. Βέττα, Θ. Ξανθόπουλο και Αλ. Αυλωνίτη. Σήμερα και την Παρασκευή θα συνεχιστούν και οι επαφές με τους υπόλοιπους βουλευτές, πλην πιθανότατα του Αλ Τσίπρα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές του με τους 7 βουλευτές του κόμματος που υπέγραψαν το κείμενο κριτικής των “87” στελεχών-μελών της ΚΕ. Πρόκειται για τους: Όλγα Γεροβασίλη,  Αθηνά Λινού, Χρήστο Γιαννούλη, Διονύση Καλαματιανό, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Μιλτιάδη Ζαμπάρα και  Κατερίνα Νοτοπούλου.

Εξάλλου με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους. “Θέμα στον διεθνή Τύπο έγινε η κατρακύλα της χώρας στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους”, αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει “Όπως επισημαίνει ο Guardian, την ώρα που σε μια σειρά από χώρες υιοθετείται η μείωση του εργασιακού ωραρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτηρίζει ως «φιλό-επιχειρηματική» υιοθετεί το μοντέλο της 6ημερης εργασιακής εβδομάδας”.

 “Η επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλέγματος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας” αναφέρει και στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση πάει το θέμα στη Βουλή, με κατάθεση επίκαιρης επερώτησης επισημαίνοντας ότι “μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Εργασία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί, το επίπεδο ζωής των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχουν ατονήσει, ενώ πλείστα όσα δικαιώματα, που προστάτευαν τον κόσμο της εργασίας, έχουν καταργηθεί”.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και συγκεκριμένα:

-Μόνο για το 2023 στη χώρα μας καταγράφηκαν 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2024 προμηνύεται επίσης δυσοίωνο σε αυτό τον τομέα.
-Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση (2023) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.
-Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας (41) και τελευταίοι σε επίπεδων μισθών.
-Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%.
-Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
-Οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%.
-Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και αμείβονται με 400 – 800 ευρώ, την ώρα που το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών εφαρμόζεται από λίγους, όταν οι περισσότεροι εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους σε απολύσεις.
-Ρυθμίσεις όπως νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών
-Κατάργηση 5νθημέρου
-Επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης, επέκταση 6ημερης ή και 7ημερης εργασίας,
-Κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση
-Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων»
-Συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7
-Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ
-Αποδυνάμωση των ΣΣΕ, ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο».

“Μπροστά σε όλα αυτά και υπερασπιζόμενη τον κόσμο της εργασίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει Επίκαιρη Επερώτηση προτάσσοντας τις προτάσεις της για την Εργασία και για τις ζωές των εργαζομένων. Η χώρα, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν σε «ειλωτεία» και φτωχοποίηση. Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και απεμπλοκή της εργατικής νομοθεσίας από αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθεί η ΝΔ σήμερα, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα