Καμάλα Χάρις: Φαβορί για αντικαταστάτρια του Μπάιντεν- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Ανήσυχος ο Ομπάμα

 Καμάλα Χάρις: Φαβορί για αντικαταστάτρια του Μπάιντεν- Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Ανήσυχος ο Ομπάμα

Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Καμάλα Χάρις, έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εάν εκείνος αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του. Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, και προέρχεται από επτά ανώτερες πηγές που ανήκουν στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, που εξετάζουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την ηγεσία του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Αυτές οι πηγές είναι καλά ενημερωμένες για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Προέδρου.

Σύμφωνα με το Reuters, η αδέξια εμφάνιση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε ανησυχία και πανικό στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτή η ανησυχία οφείλεται στις αμφιβολίες που εγείρονται σχετικά με την ικανότητα του Μπάιντεν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας δεύτερης θητείας ως Πρόεδρος. Αυτό το κύμα πανικού οδήγησε σε εκκλήσεις για παραίτηση κορυφαίων συνεργατών του Μπάιντεν, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές

Ορισμένοι σημαίνοντες Δημοκρατικοί έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τον Τζο Μπάιντεν, εκτός από την Καμάλα Χάρις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και Δημοκρατικών κυβερνητών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο. Παρά την ύπαρξη άλλων υποψηφιοτήτων, η θέση της Χάρις ως κορυφαίας εναλλακτικής λύσης είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθιστώντας οποιαδήποτε προσπάθεια να αγνοηθεί ή να παρακαμφθεί την υποψηφιότητά της εξαιρετικά δύσκολη.

Εάν η 59χρονη Καμάλα Χάρις ανακηρυχθεί υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, θα αναλάβει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν και θα κληρονομήσει τις υποδομές της προεκλογικής του εκστρατείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χάρις έχει την υψηλότερη αναγνωρισιμότητα από όλες τις εναλλακτικές επιλογές και καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρά υποψήφιοι για την προεδρία. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την υποψηφιότητά της και την καθιστούν την πλέον κατάλληλη επιλογή για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν εάν εκείνος αποφασίσει να μην συνεχίσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Τι δείχνει δημοσκόπηση για την Καμάλα Χάρις

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (02/07), η Καμάλα Χάρις μένει πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλιςκατά μία ποσοστιαία μονάδα, 42% έναντι 43%, μια διαφορά που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, μια επίδοση στατιστικά εξίσου ισχυρή με εκείνη του Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον, έχει ήδη ελεγχθεί για το εθνικό αξίωμα και έχει επιβιώσει από τον έντονο έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Ακόμα, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Τζιμ Κλάιμπερν, ο άνθρωπος που ήταν το «κλειδί» για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020, δήλωσε στο MSNBC ότι θα υποστήριζε την Καμάλα Χάρις, προκειμένου να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών αν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρούσε.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις το χρίσμα έναντι του αντιπροέδρου», δήλωσε ο Μάικλ Τρουχίγιο, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, ο οποίος εργάστηκε για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον τόσο το 2008 όσο και το 2016.

Ανησυχία Ομπάμα για την κατάσταση του Μπάιντεν – Του τηλεφώνησε για συμβουλές

Η κακή επίδοση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας έχοντας απέναντί του τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει μεγάλη αναμπουμπούλα στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα με τον πιο έμπιστο σύμβουλό του, Μπαράκ Ομπάμα, να εκφράζει την ανησυχία του σε κοντινά του πρόσωπα.

Όπως αναφέρει η Washington Post, o πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, μοιράζεται τις ανησυχίες του για την κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του.

Ο σύζυγος της Μισέλ Ομπάμα είπε σε ανθρώπους που τον στηρίζουν, όταν επικοινώνησαν μαζί του ότι ο δρόμος για την επανεκλογή Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έγινε ακόμη πιο δύσκολος μετά την απογοητευτική του απόδοση στο debate. Ήταν η πιο σκληρή αξιολόγησή του για τον πρόεδρο Μπάιντεν, σύμφωνα με αρκετά άτομα που γνωρίζουν τα όσα έχει πει για τον 81χρονο Δημοκρατικό, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Το άρθρο της Washington Post αναφέρει ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την τηλεμαχία και του πρόσφερε την υποστήριξή του ως προσωπικός του σύμβουλος του, υποστηρίζουν άτομα υπό τον όρο της ανωνυμίας που είχαν γνώση και για τις συνομιλίες που είχε με στελέχη των Δημοκρατών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των συμβουλών του Ομπάμα προς τον Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευγνώμων για την ακλόνητη υποστήριξη του πρώην προέδρου Ομπάμα από την αρχή αυτής της εκστρατείας ως ισχυρός αγγελιοφόρος στους ψηφοφόρους και ως έμπιστος σύμβουλός του», τονίζει η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Μπάιντεν, σε δήλωση της. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ομπάμα αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Ο Ομπάμα έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία του στον Μπάιντεν ότι θα είναι πολύ δύσκολο το κόμμα των Δημοκρατικών να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δημοκρατικοί ζητούν την απόσυρση του Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το CNN, σημαίνοντα στελέχη και βουλευτές των Δημοκρατικών άρχισαν χθες να εκφράζουν δημόσια τις αμφιβολίες τους για τη διανοητική και σωματική κατάσταση του Μπάιντεν, με τον Λευκό Οίκο αλλά και και τον ίδιο τον πρόεδρο να προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να περιορίσουν τη ζημιά που φαίνεται να προκάλεσε στην υποψηφιότητά του το πρώτο debate.

Τουλάχιστον 25 Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα, έστω και τώρα, πέντε μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες σήμερα, 3 Ιουλίου 2024, προκειμένου να τους καθησυχάσει για την πνευματική του διαύγεια και τις ικανότητές του ως υποψήφιος του κόμματος για τον Λευκό Οίκο.

Μετά την αποτυχημένη επίδοσή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ένας στους τρεις Δημοκρατικούς ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχετικά Άρθρα