Ζάκυνθος: Mελέτη του ΕΜΠ για τη διάσωση του “Ναυαγίου” – Η θέση της Εκκλησίας

 Ζάκυνθος: Mελέτη του ΕΜΠ για τη διάσωση του “Ναυαγίου” – Η θέση της Εκκλησίας

Μέσα σε τρεις μήνες, ολοκληρώθηκε η μελέτη της Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του Ε.Μ.Π., “Έρευνα, Τεκμηρίωση και Προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη Διάσωση του Ναυαγίου της Ζακύνθου και την Ασφαλή Επισκεψιμότητα στην Περιοχή”. Μελέτη η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε δωρεάν. Η ομάδα, που αποτελείται από 38 στελέχη, καθηγητές και ειδικούς σε όλους τους τομείς, όπως ναυπηγοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, μηχανικοί, μεταλλειολόγοι, άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις, έκανε αυτοψίες, στον κόλπο του Ναυαγίου, στην παραλία, στο πλοίο, στα πρανή των γκρεμών, καθώς και στο πλάτωμα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ομάδας, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ, Καθηγητή Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, Δημήτρη Καλιαμπάκο, αυτό που επείγει είναι η διάσωση του πλοίου αλλά και της παραλίας, η οποία μπορεί να γίνει, με βάση την μελέτη, μέσα σε τρεις μήνες, με το κόστος να υπολογίζεται στα 3 με 4 εκ. ευρώ.

Τι προβλέπει η μελέτη του ΕΜΠ για το «Ναυάγιο»

Αρχικά προβλέπεται η απομάκρυνση 1200 κυβικών άμμου μέσα και σε απόσταση 3 μέτρων γύρω από τον Παναγιώτη, η οποία ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παράκτιο έργο, το οποίο είναι επίσης απολύτως απαραίτητο και αφορά στην αναπλήρωση της ακτής με άμμο και ιζήματα, για να μην φτάνει εύκολα η θάλασσα στο πλοίο και για να μεγαλώσει η παραλία κατά 30 μέτρα προς την θάλασσα. Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση και επαναφορά του πλοίου στην αρχική του κατάσταση, το οποίο πλοίο σύμφωνα με τους επιστήμονες στο εσωτερικό του έχει περιορισμένη διάβρωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο από το 1937 χαλύβδινος άξονάς του, δεν έχει πάθει σχεδόν τίποτα.

Συνεργεία θα πρέπει να αφαιρέσουν κομμάτια που κρέμονται και είναι επικίνδυνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, όπως αμμοβολή, αντιδιαβρωτική προστασία, κάλυψη ανοιγμάτων με κατάλληλα υλικά, επανένωση πλαϊνών του σκάφους, ενίσχυση των καταστρωμάτων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τα περπατήσει με ασφάλεια.

«Είναι μια από τις διαδικασίες που πας ψάχνοντας. Βγάζεις την άμμο, βλέπεις τι βλέπεις και μετά κόβεις και επανατοποθετείς όπου είναι δυνατό. Ο σκοπός είναι να ξαναμπούν στη θέση του τουλάχιστον τα τρία πλαϊνά για να αποκτήσει το σκάφος, μορφή σκάφους» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τσούβαλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας, Μηχανικών.

Η πρόταση της ομάδας του ΕΜΠ για την πρόσβαση από θαλάσσης είναι η παραλία να προσεγγίζεται κεντρικά του κόλπου, με απόσταση 100 μέτρων από τα βράχια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο σχεδιασμός των επιστημόνων για το λεγόμενο πλάτωμα του Ναυαγίου, καθώς ως ιδανικό σημείο θέασης προκρίνουν την περιοχή της «σημαίας», το σημείο δλδ που βρίσκεται στα πλάγια του κόλπου και όπου έχει τραβηχτεί η διάσημη φωτογραφία του Ναυαγίου και που, με κίνδυνο της ζωής τους, φωτογραφίζονται οι επισκέπτες.

Η μελέτη προβλέπει να φτιαχτεί μια στοά από το πλάτωμα μέχρι τη «σημαία» όπου θα λειτουργεί ως μουσείο με φωτογραφίες από την ιστορία του «Παναγιώτη». Στο σημείο θέασης θα φτιαχτεί ένας μεγάλος και ασφαλής εξώστης.

Ο Βουλευτής του νησιού, Διονύσης Ακτύπης, ευχαρίστησε τους επιστήμονες του ΕΜΠ, ενώ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον όσων επί 40 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την περιοχή τονίζοντας ότι «στη Ζάκυνθο έχουμε μια ομάδα που θέλει την καταστροφή του τόπου. Κάποιοι σκάβουν για να μην προχωρήσει τίποτα. Εγώ τους λέω ότι το έργο θα προχωρήσει ο κόσμος να χαλάσει. Αυτοί που κατέστρεψαν τον τόπο τα περασμένα χρόνια θα μπουν στο περιθώριο».

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, ευχαρίστησε την ομάδα του ΕΜΠ και επανέλαβε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα η διαχείριση και η ευθύνη της περιοχής του Ναυαγίου να περιέλθει αποκλειστικά στον Δήμο. «Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό θέμα. Επιτέλους έχουμε μετά από 43 χρόνια μια σοβαρή προσέγγιση και πρόταση».

Η αντίδραση της Εκκλησίας

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου αναφέρεται στην έκθεση του ΕΜΠ για το Ναυάγιο, επισημαίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί αλλά δε θα δεχθεί τον «ετσιθελισμό του οποιουδήποτε».

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ζακύνθου

«Τα Πανηγύρια διεκόπησαν για να επαναληφθούν, όταν γίνουν έστω και μερικά από εξαγγελθέντα, σχετικά με τον «ιστορικό» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και το Ναυάγιό του.
Μια πολυμελής ομάδα του Πολυτεχνείου μας, με πολλές, όπως ειπώθηκε, επισκέψεις στο Νησί μας και με συντονισμένες προσπάθειες, ικανοποίησε την ανάγκη διάσωσης, για την οποία, όπως διατείνεται ο Βουλευτής μας, επί σαράντα χρόνια (από τότε δηλαδή που ναυάγησε το λαθροκάραβο) δεν έγινε τίποτα, νομίζοντας προφανώς ότι οι Ζακυνθινοί λησμόνησαν πως τα τελευταία πέντε χρόνια είναι Βουλευτής και αλλά δέκα πριν ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον χρόνο που χρειάστηκαν 39 έμπειροι επιστήμονες και τόσα ταξίδια στο ωραίο Τζάντε, για τον συμπαθή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
Από τα πολλά, πάρα πολλά ερωτήματα που κυκλοφορούν, διαλέξαμε ένα: Η πρόταση για «αθέατη υπόγεια σήραγγα» έλαβε άραγε υπόψη της τη σεισμογενή Ζάκυνθο και τις προειδοποιήσεις Λέκκα; Οι ξένοι δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν, αλλά οι ντόπιοι;

Κατά τα λοιπά αναφερόμενα εις το Πλάτωμα του Ναυαγίου, θα υπενθυμίσουμε, για ακόμη μια φορά, ότι το 1994 φτιάξαμε, μέσα στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, δρόμο, πλατεία, ασφαλή προσβασιμότητα με μπαλκόνι και φράκτη για θέαση από ψηλά, κτίριο και τουαλέτες με προσωπικό καθαριότητας.

Ποιοι τα γκρέμισαν;;;; Και γιατί;;;;

Όσον αφορά, δε, τα περί δήθεν «ιδιοκτησιακού ζητήματος», όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η αδιαμφισβήτητη κυριότητα της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών (ΝΠΔΔ), επί του γύρωθεν αυτής μοναστηριακού δάσους και μέχρι την θάλασσα, τον Ιερό Ναό Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου και την Χερσόνησο του Αγίου Γεωργίου, αποδεικνύεται από χιλιάδες έγγραφα της περιόδου 1535-2020 καθώς και από τις Παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όλα κατατεθειμένα ήδη στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες έχουν πολλάκις, από το 1976 και μετά, αποφανθεί επί του θέματος.
Παρά ταύτα, και για το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Νησιού μας, είμαστε έτοιμοι, όπως άλλωστε και στο παρελθόν πράξαμε και αποδείξαμε (βλ. Νοσοκομείο, Πολυκλαδικό Παναγούλας, Πανεπιστήμιο κ.ά.), να συνεργαστούμε.

Δεν θα δεχθούμε ΠΟΤΕ, όμως, τον ετσιθελισμό του οποιουδήποτε διερχομένου από την εξουσία. Τελεία και παύλα!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου»

Σχετικά Άρθρα