Το “όχι στη Χάγη”, το είχε πει ο Σαμαράς, τώρα το λέει και ο Καραμανλής…

Το “όχι στη Χάγη”, το είχε πει ο Σαμαράς, τώρα το λέει και ο Καραμανλής…

Την κατηγορηματική του αντίρρηση στην έστω και μικρή πιθανότητα παραπομπής της (μίας και μοναδικής) ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μέσω συνυποσχετικού, την έχει εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και καιρό. Είχε δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο στην “Καθημερινή”, ως εκ τούτου ήταν απολύτως αναμενόμενο να την επαναλάβει και στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο.

Ίσως, το πιό ενδιαφέρον, που επιβεβαιώνει (και ως προς αυτό) το κοινό μέτωπο των δύο πρώην πρωθυπουργών, είναι ότι συντάσσεται πλέον με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο και ο Κώστας Καραμανλής.

Η βασικότερη αναφορά του αφορούσε το «μείζον εθνικό θέμα». «Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πιστεύω, συνέχισε, «ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων (επευφημίες από το κοινό).

Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα