Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία/Η Λεπέν ρίχνει “δίχτυα” για μετεκλογικές συμμαχίες- Θρίλερ με απόσυρση υποψηφίων

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία/Η Λεπέν ρίχνει “δίχτυα” για μετεκλογικές συμμαχίες- Θρίλερ με απόσυρση υποψηφίων

Στον πρώτο γύρο του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Εθνικός Συναγερμός οδήγησε σε ηχηρή ήττα τις κεντρώες δυνάμεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και προβλέπεται να καταλάβει εκ νέου την πρώτη θέση την προσεχή Κυριακή. Ωστόσο αν ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει οριακά απόλυτη πλειοψηφία, θα αναζητήσει συμμάχους για κοινοβουλευτική υποστήριξη.

«Θέλουμε να κυβερνήσουμε, για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς. Και, αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές για την πλειοψηφία, θα πάμε να βρούμε άλλους και θα τους πούμε: “Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία με μια νέα πολιτική;”» τόνισε χαρακτηριστικά η Λεπέν.

Όμως, σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας του Εθνικού Συναγερμού να ακολουθήσει την ατζέντα του, διαμήνυσε ότι το κόμμα «δεν θα μπορούσε να δεχθεί να μπει στην κυβέρνηση, αν δεν μπορούμε να δράσουμε».

  • Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα κυβερνήσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η Λεπέν εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα της θα μπορούσε να βρει συμμάχους στα αριστερά και τα δεξιά, ιδίως στο συντηρητικό κόμμα Les Républicains. Πάντως, παραμένει ασαφές αν η ίδια και ο Μπαρντέλα θα το πετύχουν αυτό.

  • Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το 33% των ψήφων και το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο (NFP) το 28%, με τον συνασπισμό του Μακρόν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 20%.

Σε μια προσπάθεια να στερήσει από την ακροδεξιά την πλειοψηφία των 289 εδρών, η συμμαχία του Μακρόν εργάζεται προκειμένου να αποσύρει ορισμένους από τους υποψηφίους της που κατέλαβαν την τρίτη θέση, πριν από τον επαναληπτικό γύρο της ερχόμενης Κυριακής, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλους τους υποψηφίους του.

Οι υποψήφιοι που πρόκειται να διεκδικήσουν μια θέση στις εκλογές της Κυριακής πρέπει να έχουν εγγραφεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

  • Η απόσυρση υποψήφιων βουλευτών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί ως τις 19.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, Τρίτη, όποτε είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 208 υποψήφιοι, σύμφωνα με τη Le Monde, εκ των οποίων 127 προέρχονται από αριστερά κόμματα και 75 από τους κεντρώους του Μακρόν, ενώ απομένουν ακόμη 104 αναμετρήσεις που αφορούν τρεις υποψηφίους.

Telegraph: Όλα ρευστά στον δεύτερο γύρο

Σε δημοσίευμά της, η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι ο δεύτερος γύρος -στις 7 Ιουλίου- απέχει ακόμη πολύ από το να είναι ένας εκλογικός θρίαμβος για την Ακροδεξιά. Επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας αποτέλεσε ένα τεράστιο χαστούκι για τον Εμανουέλ Μακρόν και το πολιτικό του στοίχημα -να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές- φαίνεται ως μια απολύτως άστοχη πράξη.

Το βράδυ της Κυριακής ήταν, επίσης, μια σημαντική νίκη για την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) -μια συμμαχία σκληρών αριστερών, σοσιαλιστών, πρασίνων και κομμουνιστών- τα πήγε επίσης πολύ καλά την Κυριακή, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

  • Και ενώ ορισμένοι δημοσκόποι προβλέπουν ότι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα μπορούσε να κατακτηθεί από το RN, τέτοιες προβλέψεις φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση επικίνδυνες, για έναν απλό λόγο. Ιστορικά, οι περισσότεροι δεύτεροι γύροι των γαλλικών βουλευτικών εκλογών διεξάγονται μεταξύ δύο φιναλίστ, δηλαδή οποιουδήποτε υποψηφίου κερδίσει πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων.

Αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας αριθμός-ρεκόρ «τριγωνικών» τριπλών αναμετρήσεων στον δεύτερο γύρο, τουλάχιστον σε 243 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή μάχες μεταξύ τριών υποψηφίων για τις μονοεδρικές. Αυτό που θα ακολουθήσει, τώρα, είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι με παζάρια και τακτική ψήφο.

Η κατάσταση είναι σχετικά απλή για το RN, οι μόνοι σύμμαχοι του οποίου είναι αποστάτες του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών που έσπασαν τις γραμμές τους με το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος για να συνάψουν συμμαχία με το στρατόπεδο της Λεπέν.

Αλλά όταν πρόκειται για όλα τα άλλα κόμματα, το ερώτημα είναι: Ποιος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί για να στηρίξει τον άλλον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά υποψηφιότητα; Αυτό παρέμεινε πολύ ασαφές το βράδυ της Κυριακής.

Οι Ρεπουμπλικανοί που δεν έχουν συμμαχήσει με τη Λεπέν δεν έδωσαν καμία κατεύθυνση. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εξέχουσα φυσιογνωμία της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), μέρος της Αριστερής Συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοί του θα παραιτηθούν αν καταλάβουν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν οποιονδήποτε υποψήφιο κατά του RN.

  • Οι Σοσιαλιστές σύμμαχοί του απηύθυναν την ίδια έκκληση, ενώ το Κέντρο που υποστηρίζει τον Μακρόν ήταν πιο διαφοροποιημένο.

Ο Eντουάρντ Φιλίπ, δεξιός πρώην πρωθυπουργός και μέλος της συμμαχίας του Μακρόν «Ensemble», αρνήθηκε να είναι κατηγορηματικός, καλώντας τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν τόσο το RN όσο και το κόμμα του Μελανσόν, LFI.

Με άλλα λόγια, έκανε διάκριση μεταξύ των «εξτρεμιστών» του Μελανσόν και της υπόλοιπης Αριστερής Συμμαχίας, η οποία έχει μοιράσει εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά του, ο Μακρόν ήταν ακόμη πιο ασαφής, λέγοντας ότι ελπίζει να σφυρηλατήσει «μια μεγάλη, σαφώς δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο».

Ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Ατάλ, ξεκαθάρισε αργότερα πως το κόμμα του θα αποχωρήσει αν βρεθεί στην τρίτη θέση στον δεύτερο γύρο κατά περίπτωση.

Μπορεί να βρίσκεται στα σχοινιά, αλλά ο Μακρόν σαφώς εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι Γάλλοι θα ψηφίσουν έξυπνα τους υποψηφίους του Κέντρου, όποτε είναι δυνατόν, αυξάνοντας την πιθανότητα να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό εντός του Κοινοβουλίου για να κρατήσει εκτός τόσο την Εθνική Συσπείρωση όσο και τη σκληρή Αριστερά, υπογραμμίζει η Τelegraph.

Σχετικά Άρθρα