Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας δροσερό στη ζέστη του καλοκαιριού

 Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας δροσερό στη ζέστη του καλοκαιριού

**** ÐÑÏÓÏ×Ç – ÓÇÌÅÉÙÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÇ **** ** Ç öùôïãñáößá Ý÷åé ëçöèåß ÷ùñßò ôç ñçôÞ Üäåéá ôùí åéêïíéæüìåíùí. Ç äçìïóßåõóç ôùí ÷áñáêôçñéóôéêþí ôïõò ãßíåôáé áðïêëåéóôéêÜ ìå åõèýíç ôïõ ÷ñÞóôç **

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο ζεστά, πιο συχνά και μακρύτερα. Αλλά υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας δροσερούς και να μείνετε υγιείς χωρίς το κλιματιστικό. Για το Scientific American ’s Science Quickly η Rachel Feltman μιλάει με τον εκδότη Andrea Thompson, ο οποίος καλύπτει τις επιστήμες του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της γης για το SciAm . Μέσα από αυτή τη συζήτηση δίνονται μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον —ακόμα και τις πιο καυτές μέρες.

Επιμέλεια:

Τα καλοκαίρια μας έχουν πλέον αλλάξει. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που θυμόμαστε όταν είμασταν παιδιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι στην πραγματικότητα μερικές από τις πιο ισχυρές τάσεις που έχουμε όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Έχουμε πολύ μεγαλύτερα δεδομένα. Είναι πολύ καλής ποιότητας δεδομένα που λαμβάνονται, ειδικά στις ΗΠΑ, από παντού, και είναι πολύ σαφές ότι τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά σε κάθε κλίμακα—από την κλίμακα του πλανήτη μέχρι το τοπικό επίπεδο. Βλέπετε περισσότερες διακυμάνσεις από έτος σε έτος από τον καιρό σε τοπικό επίπεδο, επειδή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το είδος εξασθενεί λίγο. Αλλά, μπορούμε να πούμε ότι τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά, ότι οι καύσωνες που συμβαίνουν αυτά τα καλοκαίρια συμβαίνουν πιο συχνά, είναι πιο έντονοι, ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο και διαρκούν περισσότερο.

Και υπήρξαν πολλά ιδιαίτερα μεγάλα κύματα καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι που βοήθησαν να γίνει το πιο καυτό καλοκαίρι [του Βορείου Ημισφαιρίου] τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Και ακόμη και πριν από το καλοκαίρι υπήρχαν μεγάλα κύματα καύσωνα σε μια μεγάλη περιοχή της Ασίας ξεκινώντας τον Απρίλιο…

 Από τη Γάζα μέχρι την Ινδία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες, όπου η ζέστη θα ήταν πολύ πιο χαρακτηριστική του καλοκαιριού.

Έχουμε δει πραγματικά τρομερή ζέστη στο Μεξικό από τις αρχές Μαΐου. Υπήρχαν πίθηκοι που ουρλιάζανε που έπεσαν από τα δέντρα από αφυδάτωση και θερμοπληξία, πτηνά που έπρεπε να διασωθούν και να μπουν σε κλιματισμό, προφανώς και οι άνθρωποι επηρεάστηκαν πολύ. Και έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε περισσότερο στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ τώρα. Υπάρχει ένα πρόσφατο κύμα καύσωνα σε όλη τη Δύση, και τώρα μας χτυπά και στην Ανατολή.

Ουσιαστικά αυτό που βιώνουμε τώρα ώς υπερβολή, θα είναι ένα μέσο καλοκαίρι σε 20, 30 χρόνια . Θα ζούμε τις εποχές με υπερβολική ζέστη και αντίστοιχα υπερβολικό κρύο το χειμώνα.

Τι είναι λοιπόν τόσο επικίνδυνο σε αυτή την αύξηση της θερμότητας;

Η ζέστη, γενικά, είναι επικίνδυνη γιατί καταπονεί το σώμα μας.

Έτσι, εάν είστε εκτεθειμένοι σε θερμότητα, ειδικά εάν δεν ενυδατώνεστε, το σώμα σας αρχίζει να αφυδατώνεται: το αίμα σας γίνεται πιο πυκνό και η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το αντλήσει.

Αν δεν ενυδατώνεστε, το σώμα σας δεν έχει, αυτά τα αποθέματα για να ιδρώσει, που είναι το φυσικό σύστημα ψύξης του σώματός μας. Αυτό είναι ο ιδρώτας. Παρόλο που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για εμάς. 

Και ένας από τους λόγους για τους οποίους η ζέστη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες -όπως τα μεγαλύτερα άτομα, τα πολύ μικρά παιδιά- είναι ότι το σώμα τους δεν είναι τόσο καλό στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους, στο να εκμεταλλεύεται, το πλεονέκτημα αυτού του είδους των φυσικών συστημάτων. έτσι έχουν πολύ πιο δύσκολο χρόνο προσαρμογής στη ζέστη. Και υπάρχουν επίσης άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, ειδικά που σχετίζονται με την καρδιά ή τους πνεύμονες, είναι γενικά σε υψηλότερο κίνδυνο. Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, μερικά από αυτά μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία εφίδρωσης και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό.

Και είναι ένα είδος έλλειψης επίγνωσης που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη θερμότητα, επειδή είναι μια τέτοια αόρατη απειλή. Ξέρετε, όταν σκεφτόμαστε τους ανεμοστρόβιλους, οραματιζόμαστε το σύννεφο χοάνης. Με τους τυφώνες μπορείτε, μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους πώς μοιάζει η καταιγίδα που έρχεται. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τη θερμότητα.

Και στην πραγματικότητα—όταν κάνουμε ιστορίες και προσπαθούμε να βρούμε φωτογραφίες, είναι πραγματικά δύσκολο να βρούμε φωτογραφίες που θερμαίνονται πολύ καλά με τηλέγραφο. Και έτσι αυτό καθιστά πραγματικά δύσκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα. Και ένα άλλο πρόβλημα είναι: γνωρίζουμε τον αριθμό των θανάτων από άλλους ακραίους κινδύνους πολύ γρήγορα – στη συνέχεια, γενικά – αλλά η ζέστη, μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση επειδή μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες για να μάθουμε ποιος είναι ο πλήρης αριθμός των νεκρών από ένα κύμα καύσωνα.

Ενας ειδικός είπε ότι ονομάζονται γεγονότα μαζικών απωλειών, αλλά δεν τα σκεφτόμαστε πραγματικά έτσι γιατί δεν λαμβάνουμε αυτούς τους αριθμούς παρά μόνο μετά το συμβάν. Έτσι είναι, είναι κάπως και το γεγονός ότι βασικά, έχουμε κύματα καύσωνα τώρα που δεν είναι σαν αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε ή με τους γονείς μας ή με τους παππούδες μας. Και τείνουμε να βασίζουμε τις εκτιμήσεις μας για τον κίνδυνο στην προηγούμενη εμπειρία μας. Έτσι, εάν το μέλλον, ή ακόμα και το παρόν, δεν ταιριάζει με το παρελθόν, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην παίρνουν αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που πραγματικά χρειάζονται, και υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη επίγνωσης και κατανόησης για πολλά από τα μέτρα θερμότητας που χρησιμοποιούμε.

Γιατί, ακούμε για δείκτη θερμότητας, για υγρό λαμπτήρα όλο και περισσότερο τώρα…

Δείκτης θερμότητας είναι η θερμοκρασία συν την υγρασία. Όταν είναι πιο υγρό το περιβάλλον, κάνει πολύ πιο δύσκολο να αντέξεις τη ζέστη.

«Η αίσθηση είναι σαν» ή/και η φαινομενική θερμοκρασία είναι η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος – αν και είναι δύσκολο να σκεφτείς ψυχρό άνεμο το καλοκαίρι – αλλά βασικά όταν έχει αέρα, σε δροσίζει γιατί βοηθά αυτού του είδους τη διαδικασία ψύξης με εξάτμιση.

Η παγκόσμια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα είναι όλα αυτά, καθώς και η εξέταση της νεφοκάλυψης και του πόσο εκτίθεστε στον ήλιο, γιατί προφανώς είναι πολύ πιο δροσερό αν βρίσκεστε στη σκιά παρά όταν βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως. Το πρόβλημα με τον παγκόσμιο υγρό λαμπτήρα – παρόλο που είναι ένα πολύ καλό είδος μέτρησης που καλύπτει όλα – οι αριθμοί που σας δίνει είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν γιατί, ξέρετε, ένας παγκόσμιος υγρός λαμπτήρας στη δεκαετία του ’80 [Φαρενάιτ] είναι όταν αρχίζετε να αισθάνεστε μεγάλη ενόχληση και περίπου 90 [βαθμοί F] είναι απλώς ανυπόφορες. Αλλά όταν σκέφτεστε τη θερμοκρασία, δεν σκέφτεστε, «Ογδόντα έξι [βαθμοί F]—ω, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο». Λοιπόν, ξέρετε, είναι λίγο δύσκολο να δώσεις αυτές τις πληροφορίες στους ανθρώπους και να μπορέσουν να το συμβιβάσουν με τις θερμοκρασίες.

Από προσωπική άποψη, όταν προσπαθώ να καταλάβω πώς θα είναι, κοιτάζω τη θερμοκρασία και κοιτάζω το σημείο δρόσου. Και έτσι, το σημείο δρόσου είναι βασικά αυτό στο οποίο θα έπρεπε να κρυώσει η θερμοκρασία για να ληφθεί 100 τοις εκατό σχετική υγρασία – τόσο σε σημείο που δεν θα μπορούσατε να έχετε περισσότερους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται να το καταλάβετε αυτό για να δείτε ένα μέτρο σημείου δρόσου και να ξέρετε τι σημαίνει. Έτσι, αν έχετε ένα σημείο δρόσου που είναι γενικά κάτω από, ας πούμε, 55, είστε αρκετά άνετοι. Είναι πραγματικά καλό.

Εάν είστε μεταξύ 55 και 65, τότε είναι που αρχίζετε να δυσανασχετείτε, λίγο «ουφ». Και μετά οτιδήποτε είναι άνω των 65 είναι όταν αρχίζει να γίνεται απλά όπως, νιώθεις σαν να κολυμπάς στον αέρα.

Μερικές ομάδες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο – παιδιά, ηλικιωμένοι. Πως μπορούν να προστατευτούν

Ειδικοί που μελετούν την επικινδυνότητα της θερμότητας, διαπιστώνουν πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για αυτές τις ομάδες όταν έχει πολύ ζέστη έξω, αλλά όταν τους ρωτούσαν εάν έβλεπαν προσωπικά τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, συχνά απαντούσαν «όχι» γιατί, ξέρετε, αισθάνονταν ακόμα υγιείς. 

Έλεγαν: «Είμαι ακόμα ανεξάρτητος. Είμαι σε θέση να κάνω όλα αυτά τα πράγματα». Άρα δεν το έκαναν. Και κατανοώντας έτσι ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ο δείκτης του κινδύνου. Και δεν καταλάβαιναν πολύ αυτόν τον, ας πούμε, δείκτη θερμότητας ότι υποτίθεται θα σας έδινε πληροφορίες για το πόσο επικίνδυνο είναι, αλλά δεν ήξεραν ότι ο δείκτης θερμότητας είναι θερμοκρασία με συντελεστή υγρασίας και ότι όταν λαμβάνετε υπόψη την υγρασία, αυτό αλλάζει πραγματικά μέρος του κινδύνου με τη θερμότητα.

Ποιες είναι οι προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να παραμείνουν ασφαλείς όσο περιμένουμε τις κυβερνήσεις να απαλλαγούν από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τον άνθρακα;

Ένα από τα μηνύματα που προσπαθώ πάντα να δώσω είναι ότι, το πόσο ζεστά θα είναι τα μελλοντικά καλοκαίρια εξαρτάται από εμάς.

Όσα περισσότερα κάνουμε για να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόσο λιγότερο ζεστά θα είναι. Και υπάρχει μια σπουδαία μελέτη που έδειξε, για τα παιδιά που γεννήθηκαν γύρω στο 2020, με τις τρέχουσες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών, θα βιώσουν περίπου επτά φορές περισσότερους καύσωνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1960.

Εάν διατηρήσουμε τις εκπομπές στο σημείο που μειώνουμε τη θερμοκρασία σε περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου [2,7 βαθμούς F] πάνω από την προβιομηχανική, θα είναι μόνο τέσσερις φορές περισσότερες. Προφανώς λοιπόν είναι ακόμα περισσότερα, αλλά εγώ, θα έπαιρνα αυτή τη διαφορά. Αλλά από την άποψη του σήμερα, η ενυδάτωση είναι το κλειδί και να πίνετε πριν διψάσετε. 

Αν νιώθετε ότι διψάτε, έχετε ήδη αρχίσει να το πιέζετε. Έχοντας επίγνωση ορισμένων από τα συμπτώματα της θερμικής ασθένειας ζάλη, σύγχυση, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Τα προβλήματα με αυτά είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να τα καταλάβετε στον εαυτό σας όταν τα έχετε βιώσει και ξεπεράσει, αλλά είναι καλό να τα γνωρίζετε για να βοηθήσετε στην παρακολούθηση άλλων ανθρώπων, ειδικά αν έχετε οικογένεια, φίλους, γείτονες που είναι μεγαλύτεροι, αν έχετε μικρά παιδιά, άτομα σε αυτές τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Το να δίνετε προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι πολύ σημαντικό. Περιορίστε τον χρόνο σας έξω όσο μπορείτε. Εάν χρειάζεται να βγείτε έξω, να το κάνετε, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν πρόκειται να βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως. Κάνοντας συχνά διαλείμματα στον κλιματισμό.

Προφανώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε κλιματισμό, ή ίσως έχουν κλιματιστικό αλλά δεν είναι σίγουροι αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το λειτουργήσουν. Υπάρχει πολλή άνιση πρόσβαση στον κλιματισμό. Ορισμένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, διαθέτουν κέντρα ψύξης για άτομα που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Αυτές είναι συχνά βιβλιοθήκες ή άλλου είδους δημόσιοι χώροι. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος εκεί είναι ότι μπορεί να είναι ανοιχτά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι στην πραγματικότητα μερικές από τις πιο επικίνδυνες επειδή το σώμα σας δεν έχει την ευκαιρία να ανακάμψει. Εάν είστε περιορισμένοι στο πότε μπορείτε να λειτουργήσετε το κλιματιστικό, είναι καλή ιδέα να το κάνετε τη νύχτα για να δώσετε στο σώμα σας αυτόν τον χρόνο αποκατάστασης.

Μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως να βάζετε πάγο ή κρύα υφάσματα στα πόδια, τα χέρια, το λαιμό σας—που μπορεί να σας βοηθήσει να δροσιστείτε έχοντας έναν ανεμιστήρα.

Ορισμένες πόλεις-ξέρω ότι το Phoenix ήταν μπροστά σε αυτό – ψάχνουν τρόπους για να καταπολεμήσουν πραγματικά τη ζέστη στην πόλη βάφοντας στέγες ή δρόμους για να αντανακλούν μέρος της ζέστης πίσω, φυτεύοντας δέντρα και άλλα παρόμοια.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έτσι, η FEMA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης – η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, δίνει χρήματα για κάθε φορά που ο πρόεδρος κηρύσσει μια καταστροφή κάπου, υπάρχουν κονδύλια που διατίθενται για να βοηθήσουν την πολιτεία ή την πόλη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε καταστροφή συμβαίνει.

Συνήθως αυτό συμβαίνει με πράγματα όπως τυφώνες, πλημμύρες, αυτοί οι πιο ορατοί κίνδυνοι. Αλλά υπάρχουν αναφορές από ειδικούς που λένε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό για τη ζέστη, ότι όταν υπάρχει ένα σημαντικό συμβάν καύσωνα —ειδικά αυτό που διαρκεί μέρες ή εβδομάδες στο τέλος, που συνέβη πέρυσι στα νοτιοδυτικά— θα πρέπει να διαθέσουν χρήματα για να βοηθήσουν αυτές τις κοινότητες να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τη ζέστη. Από ό,τι λέει ο κόσμος, η νομοθεσία που διέπει κάτι τέτοιο θα το επέτρεπε επί του παρόντος.

Επομένως, είναι θέμα της FEMA να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει προσπάθειες για να λάβουμε αυτή τη χρηματοδότηση για εκδηλώσεις θερμότητας, αλλά, αν αυτό μπορεί να αλλάξει—ειδικά καθώς βλέπουμε ότι αυτά συμβαίνουν συχνότερα και διαρκούν για εβδομάδες, ότι— ίσως αυτό να ανατρέψει τα πράγματα.

Είναι δύσκολο να το ξέρεις. Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για διεύρυνση των επιδοτήσεων που διατίθενται στους ανθρώπους για τον έλεγχο του κλίματος στα σπίτια τους. Βασικά παρέχουμε πολλή θερμότητα το χειμώνα, αλλά όχι πραγματικά για ψύξη το καλοκαίρι, έτσι ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση για να γίνει πιο δίκαιη η πρόσβαση στον κλιματισμό.

*Το Science Quickly παράγεται από τη Rachel Feltman, μαζί με τους Fonda Mwangi, Kelso Harper, Carin Leong, Madison Goldberg και Jeff DelViscio. Αυτό το επεισόδιο αναφέρθηκε και συμπαρουσιάστηκε από την Andrea Thompson.

Σχετικά Άρθρα