Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για κάμπινγκ και το 2024

 Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για κάμπινγκ και το 2024

Όπως διαπιστώνεται στην ανάλυση 37 χωρών που διενήργησε ο πάροχος Camperguru με βάση τις κρατήσεις του, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των κατασκηνωτών στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος, ήταν οι εξής: Τσεχία, σε ποσοστό 16%, Ελλάδα 15%, Κροατία 14%, Σλοβενία 11%, Σλοβακία 9%, Ελβετία 7%, Πολωνία 5%, Αυστρία 4%, Ιταλία 3% και Πορτογαλία 3%.

Περαιτέρω, η μέση διάρκεια παραμονής των κατασκηνωτών στα κάμπινγκ της Ευρώπης, είναι 5,60 διανυκτερεύσεις και ειδικότερα: 1 διανυκτέρευση 23%, 2 ή 3 διανυκτερεύσεις 38%, 4 έως 6 διανυκτερεύσεις 19%,7 και πλέον διανυκτερεύσεις 21%. Επίσης, ο κορυφαίος μήνας στις προτιμήσεις των κατασκηνωτών είναι ο Ιούλιος, ενώ το στυλ κάμπινγκ που προτιμάται, είναι παραλία και χαλάρωση κατά 19%, αθλητισμός, πεζοπορία και εξερεύνηση 16%, φύση και αγροκτήματα 14%, γαστρονομία 12%, ιστορία και μνημεία 11%, οινογνωσία 10%, οικογενειακή διασκέδαση 7%, διακοπές με κατοικίδια 7%, χειμερινά σπορ 4% και εξ αποστάσεως εργαζόμενοι 3%.

Το 2024, οι προορισμοί που θα ξεχωρίσουν για μοναχικό κάμπινγκ ή κάμπινγκ με συντροφιά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Κροατία, η Τσεχία, η Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και η Ελλάδα.

Solo Camping, ο «βασιλιάς» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η σταθερή άνοδος στο μοναχικού κάμπινγκ συσχετίζεται άμεσα με τη σημαντική άνοδο του ελεύθερου κάμπινγκ. Σχεδόν τα 2/3 των κατασκηνωτών (65,8%) κατασκήνωσαν δωρεάν το 2023, ποσοστό που αυξήθηκε από 47,5% το 2021. Περαιτέρω, εκείνοι που κατασκήνωσαν μόνοι τους το 2023, είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να κατασκηνώσουν δωρεάν κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Εξάλλου, το κάμπινγκ πάντα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ με τα απέραντα εδάφη, και, αν και η πρώτη εμπειρία κατασκήνωσης, βιώνεται σε εκδρομή με φίλους ή οικογένεια, όταν γίνει κανείς έμπειρος κατασκηνωτής και συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να κινηθεί μόνος του, η μοναχική απόλαυση της υπαίθρου γίνεται μια υπέροχη πραγματικότητα.

Photo: Pexels

Πράγματι, φέτος, όπως διαπιστώνει και η εφαρμογή για διαθεσιμότητα κάμπινγκ Dyrt με 30 εκατ. επισκέψεις ετησίως, το solo camping συνεχίζει να έχει ανοδική τάση. Το 2023, το 29,8% των solo ταξιδιωτών κατασκήνωσαν μόνοι τους τουλάχιστον μία νύχτα, σύμφωνα με την Έκθεση Κάμπινγκ 2024.

Μάλιστα, ο αριθμός των solo κατασκηνωτών αυξάνεται σταθερά από 18,8% το 2021 και 24% το 2022 σε σχεδόν 30% πέρυσι.

Πρώτο βήμα του ελεύθερου camping, η ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι μία από τις βασικότερες πτυχές του solo camping, όπως είναι εξάλλου και για όλα τα μοναχικά ταξίδια. Τα κυριότερα σημεία που εντοπίζουν οι «βετεράνοι» του μοναχικού κάμπινγκ και που πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης, ιδιαίτερα εάν σκοπεύει να κατασκηνώσει μόνος του για πρώτη φορά, είναι τα ακόλουθα:

Το κλειδί για μια επιτυχημένη μοναχική κατασκήνωση, είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου σημείου. Να σημειωθεί ότι το ελεύθερο κάμπινγκ εκτός οργανωμένων εγκαταστάσεων δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Και βέβαια ένα φυλασσόμενο κάμπινγκ είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλές. Ανεξαρτήτως σημείου, πάντως, απαιτείται ο έλεγχος ασφαλείας και συναγερμού του οχήματος, αν πρόκειται για αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και η διασφάλιση της λειτουργίας του όταν αυτό απαιτείται. Εκτός των ανωτέρω, προφανώς ο μοναχικός κατασκηνωτής θα πρέπει να έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο και απαραίτητα έγγραφα, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο. Σημαντικό είναι η οικογένεια ή οι στενοί φίλοι, να γνωρίζουν ακριβώς το πού βρίσκεται και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, καλό θα ήταν ο ταξιδιώτης να έχει κατεβάσει μία σχετική εφαρμογή που να τον ενημερώνει για πιθανές τοποθεσίες κάμπινγκ προσβάσιμες με αυτοκίνητο, να προσφέρει χάρτες εκτός σύνδεσης, θέσεις στάθμευσης όπου μπορεί να περάσει τη νύχτα και πληροφορίες για την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Προσοχή συνιστάται επίσης στην ασφαλή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο κάμπινγκ, ενώ όταν πρόκειται για κάμπινγκ στο εξωτερικό, ο κατασκηνωτής θα πρέπει να ενημερώνεται για τους κανόνες που ισχύουν στην κάθε χώρα και να ακολουθεί τους κανονισμούς της εκάστοτε εγκατάστασης διαμονής.

Σχετικά Άρθρα