Οι πολίτες μετρούν πληγές σε Σταμάτα και Κερατέα- Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες-Κοπάζουν οι άνεμοι

 Οι πολίτες μετρούν πληγές σε Σταμάτα και Κερατέα- Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες-Κοπάζουν οι άνεμοι

Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η επόμενη ημέρα, των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική βρίσκει εκατοντάδες πολίτες να μετρούν πληγές, αφού η φωτιά έκαψε σπίτια και περιουσίες.

Στη Σταμάτα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων λίγο μετά τις 9 το βράδυ δεν είχε ενεργό μέτωπο.

Δυστυχώς, ένας 45χρονος κάτοικος βρήκε τραγικό, αφού έπαθε ανακοπή.

stamata2_290aa.jpg
stamata3_e78eb.jpg
6262945_6a9f1.jpg

Στην Κερατέα η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα Κερατέας. Οι δυνάμεις αντιμετωπίζον διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Επίσης, χθες ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

6262605_7820d.jpg
6262602_57b83.jpg
keratea2 798b5

Και στις δύο πυρκαγιές, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σε εξέλιξη παραμένει η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε κοντά σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το μεσημέρι της Κυριακής. Η επιχείρηση κατάσβεσης αναμένεται διαρκέσει αρκετές ώρες ακόμη καθώς στο σημείο που έχει ξεσπάσει φωτιά στη Ριτσώνα υπάρχει εύφλεκτο υλικό, κάτι το οποίο δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής. Πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας, ενώ αργά το βάδυ της Κυριακης εκκενώθηκε και δομή μεταναστών της περιοχής.

fwtia-ritswna-3-1_9c16f.webp

Και σήμερα, Δευτέρα υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ωστόσο, οι άνεμοι σιγά – σιγά κοπάζουν.

Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Κρήτη.

Σχετικά Άρθρα