Οι παρεμβάσεις Καραμανλή – Σαμαρά και τα μηνύματα Μητσοτάκη- Εσωκομματικό γεγονός η κοινή εμφάνιση

 Οι παρεμβάσεις Καραμανλή – Σαμαρά και τα μηνύματα Μητσοτάκη- Εσωκομματικό γεγονός η κοινή εμφάνιση

Οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή-Σαμαρά λιγότερο από ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές με το “κακό” αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα θα πραγματοποιηθούν σε κοινή εμφάνιση στη σημερινή εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” και όλοι μιλούν για εσωκομματικό γεγονός. Και αυό την ώρα που στη γαλάζια ΚΟ βουλευτές ζητούν “επιστροφή στις ρίζες” της ΝΔ και να ασκούν σφοδρή κριτική σε κυβερνητικές συμπεριφορές και πολιτικές επιλογές.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ έχουν τις δικές τους απόψεις οι οποίες είναι σεβαστές, ωστόσο οι κεραίες στρέφονται στις ομιλίες τους για τα πολιτικά εσωκομματικά συμπεράσματα. Κάποιοι μάλιστα δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα Ολομέλεια της Βουλής, που ερμηνεύεται κάτι σαν “μπλόκο” όσων βουλευτών της ΝΔ θα ήθελαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Παρότι διατηρούνται χαμηλοί τόνοι, είναι σαφές ότι σημεία από τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Καραμανλή θα ανοίξουν νέο γύρο εσωκομματικών συζητήσεων. Μια ιδέα άλλωστε για όσα συζητούνται στα γαλάζια παρασκήνια δόθηκε από βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα, αναγκάζοντας το Μαξίμου σε επιχείρηση κατευνασμού και αποφυγής της εσωστρέφειας.

  • Παρών θα είναι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι θα… πλήρωνε και εισιτήριο για να ακούσει Καραμανλή- Σαμαρά. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα παραστεί στην εκδήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος προφανώς θα εκπροσωπήσει το Μαξίμου.

Συνολικά φέρονται να έχουν εκδηλώσει πρόθεση να παραστούν στην εκδήλωση 50 βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ αυτών η Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης που έσυρε το χορό της εσωκομματικής κριτικής μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και πολλοί ακόμη εκ των βουλευτών που πήραν το λόγο στη “θερμή” ΚΟ της περασμένης Τετάρτης.

Αναμένεται επίσης να δώσουν το παρών στο Πολεμικό Μουσείο ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι σχέσεις του οποίου με το Μαξίμου φέρονται να έχουν διαρραγεί με αφορμή τη μη εκλογή του στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Ιδίως δε από τη σαμαρική πλευρά φέρεται να έχει γίνει κινητοποίηση ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή παρουσία και στελεχών, αλλά και απλών ψηφοφόρων.

Οι ομιλίες

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εστιάσει κυρίως στα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Επομένως οι όποιες αναφορές του θα είναι έμμεσες. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να επαναλάβει την άποψη ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν αλλάζει παρά τις καιροσκοπικές αλλαγές στη συμπεριφορά της.

Αλλά και να απευθύνει προειδοποίηση ότι στη Χάγη δεν μπορεί να τεθούν θέματα κυριαρχίας, όπως πχ εάν τα νησιά έχουν ή όχι υφαλοκρηπίδα και θέμα στρατιωτικοποίησης τους. Αναμένεται επίσης να διαμηνύσει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην ΕΕ συνολικά και ειδικά στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών χθες στη Γαλλία όπου το κόμμα της Μαρί Λεπέν ήρθε πρώτο.

Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, αλλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφιζαν κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν απογοητευτεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά πολιτικά “συστήματα”. Και εκεί αναμένεται να χτυπήσει καμπανάκι και για τη ΝΔ.

  • Πιο “επιθετική” αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση Σαμαρά ο οποίος θα μιλήσει πρώτος και φέρεται να έχει ετοιμάσει μία σκληρή ομιλία εφ όλης της ύλης και με σαφείς αιχμές και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς έχει στο παρελθόν πολλάκις εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τον ελληνοτουρκικό διάλογο (“Με πειρατές δε συνομιλεί κανείς”, έχει δηλώσει) και ανησυχία για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Έχει επίσης καταγγείλει διολίσθηση της ΝΔ στο “δικαιωματισμό” και τη “woke culture”, καθώς εξάλλου δεν ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναμενόμενα θα υποστηρίξει ότι το θέμα αυτό κόστισε εκλογικά στη ΝΔ.

Η άποψη του κ.Σαμαρά είναι άλλωστε πως όταν όλη η Ευρώπη (και όπως φαίνεται και οι ΗΠΑ) πάνε δεξιά, δεν μπορεί η ΝΔ να επιμένει στη διεύρυνση μόνο προς το κέντρο. Αυτή τη φορά φαίνεται όμως ότι η κριτική του θα επεκταθεί και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται μάλιστα να επιδιώκει αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο πάντως μέχρι στιγμής τον αντιμετωπίζει όπως αντιμετώπιζε κάποτε ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ως ένα πρώην πρωθυπουργό που μπορεί να κινείται πέρα από τις κομματικές γραμμές.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου στο Μαξίμου… θα είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό ώστε να απευθύνει πρώτος τα δικά του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση – και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δηλαδή και προς τη ΝΔ. Η ατζέντα άλλωστε της συνεδρίασης δεν είναι ιδιαιτέρως βαριά: ΑΣΕΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, υποδομές, καθαρισμός οικοπέδων.

Είναι όμως ευκαιρία για τον Μητσοτάκη στον απόηχο και της συνεδρίασης με τους βουλευτές του να δώσει το δικό του στίγμα για την επόμενη μέρα. Αλλά και να τοποθετηθεί εκ των προτέρων (ξανά, όπως έκανε ανοίγοντας την ΚΟ της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα) για τον πολιτικο-ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις «στροφές» και μια «μικρή και φοβική», κατά τα λεγόμενά του, παράταξη.

Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι μετά το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ακούγονται περισσότερες φωνές εντός της ΝΔ που λένε “όχι” σε δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και ζητούν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από τα “σπλάχνα” της ΝΔ με σαφείς αναφορές σε Καραμανλή και Σαμαρά.

Σχετικά Άρθρα