“Μετωπική” Τσίπρα – Κασσελάκη σε δύο φάσεις- Οργιώδες παρασκήνιο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

 “Μετωπική” Τσίπρα – Κασσελάκη σε δύο φάσεις- Οργιώδες παρασκήνιο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη  4 Ιουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 7 Ιουλίου θα είναι καθοριστικές για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος και όλα δείχνουν ότι οι “ομάδες” Κασσελάκη και Τσίπρα έχουν πάρει θέση για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα όσα είπε στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης του Τουρκικού πανεπιστημίου Koc στο οποίο ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορα, φαίνεται προς το παρόν να επιλέγει να μείνει μακριά από το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ωστόσο με νόημα φωτογραφίζοντας ίσως τον Στέφανο Κασσελάκη, τη ρήση του Αβρααμ Λινκολν  “Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία”, ενώ όσον αφορά τον ίδιο σημείωσε πως η απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, “είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω”.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ενώ περπατούσε σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, “ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε” και τόνισε “Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα. Ετσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια. Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme”

  • Προφανώς ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να προχωρήσει “με το κεφάλι ψηλά” άσχετα από τα χτυπήματα που δέχεται η περίοδος ηγεσίας του. Και είναι μάλλον απίθανο να απαντήσει στην πρόκληση-πρόσκληση αναμέτρησης που του απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη φράση “Αλέξη, πάμε;”, αν και στην πορεία ολα θα εξαρτηθούν από το πως θα διαχειριστεί  τελικά την ηγεσία του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόμματος.

Πάντως στην  Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση καθώς σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Όλγα Γεροβάσιλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι πρωταγωνιστούν τις τελευταίες μέρες στην κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη και είναι μεταξύ των 87 βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος υπογραμμίζοντας πως “διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος” αλλά και με δηλώσεις ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του προέδρου και αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και βέβαια στη συνεδρίαση της ΚΕ όπου θα φανεί αν ο κ. Κασσελάκης έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας και συνεπώς αν η εισήγηση για το Καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου θα έχει την έγκριση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

  • Υπενθυμίζεται ότι με δύο αναρτήσεις με διαφορά λίγων λεπτών ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην πρώτη του ανάρτηση τον κάλεσε να σταματήσει να τον υπονομεύει και να αναλάβει εκείνος, αν θέλει το κόμμα και στη δεύτερη σβήστηκε η λέξη “υπονόμευση” και αντικαταστάθηκε με την λέξη “παιχνίδια”.

Το σημείο που άλλαξε στην πρώτη ανάρτηση ανέφερε χαρακτηριστικά “Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια μου”.

Στη νέα ανάρτηση και αφού “κατέβηκε” η πρώτη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απαλείψει την λέξη υπονόμευση και ανέφερε “Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.”.

Σημειωτέον με αφορμή τις διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συμβάλει ακόμη στη οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας “Αυγή”  που είχε ζητηθεί από τους βουλευτές, πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργός τόνισαν σε υψηλούς τόνους “Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα” και ξεκαθάριζαν “Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους”.

Το κλίμα είναι ούτως η άλλως εκρηκτικό και μόλις επιστρέψει απόψε από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού συναντηθεί με τον  δήμαρχος της Νέας Υόρκης, θα φανεί αν δύο πλευρές δείξουν διάθεση να βάλουν τα μαχαίρια στα θηκάρια ή οι “στρατοί” θα κατέβουν αποφασισμένοι στην ΚΕ για την τελική αναμέτρηση, με φόντο τις ευρύτερες εξελίξεις στα αλώνια της κεντροαριστεράς.

Σχετικά Άρθρα