Γαλλία: Οι οικονομικά ευάλωτοι τιμώρησαν τον Μακρόν και ψήφισαν Λεπέν- Οι χάρτες που εξηγούν

 Γαλλία: Οι οικονομικά ευάλωτοι τιμώρησαν τον Μακρόν και ψήφισαν Λεπέν- Οι χάρτες που εξηγούν

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή. Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί ότι το ακροδεξιό κόμμα υπήρξε η κορυφαία επιλογή για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, σύμφωνα με τους Financial Times. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη συντριπτική ήττα.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά συγκέντρωσε ποσοστό 33,15%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, με τον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν να έρχεται στην τρίτη θέση πίσω από τη συμμαχία των αριστερών δυνάμεων.

Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί ότι το ακροδεξιό κόμμα υπήρξε η κορυφαία επιλογή για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, σύμφωνα με τους Financial Times. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη συντριπτική ήττα.

Αντιθέτως, τόσο ο αριστερός συνασπισμός όσο και η συμμαχία του Γάλλου προέδρου κέρδισαν το ίδιο την προτίμηση των πολιτών που δηλώνουν «προνομιούχοι».

Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος ζωής, η Εθνική Συσπείρωση υποσχέθηκε να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Ensemble, τάχθηκε κατά των μεγάλων σχεδίων δημόσιων δαπανών λόγω του ελλείμματος της χώρας.

Η Εθνική Συσπείρωση είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη βόρεια περιφέρεια Hauts-de-France, μια πρώην βιομηχανική περιοχή που ψήφιζε αριστερά ή σοσιαλιστικά κόμματα και η οποία έχει στραφεί προς την ακροδεξιά την τελευταία δεκαετία. Δεκαεπτά υποψήφιοι της RN κέρδισαν έδρες από τον πρώτο γύρο στην περιοχή σε μια ιστορική επίδοση.

Καθοριστικής σημασίας αποτέλεσε το γεγονός, όπως αναφέρει η France24 ότι η  Λεπέν έκανε αριστερή στροφή στα ζητήματα της οικονομίας, ενώ συνέχισε να κρατά σκληρή στάση για τη μετανάστευση και το έγκλημα .

Αντιθέτως, στο Παρίσι η Εθνική Συσπείρωση σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, όπου όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Εννέα από τις 18 έδρες στο Παρίσι κέρδισε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον πρώτο γύρο και οι κεντρώοι του Μακρόν προηγήθηκαν με άλλες πέντε.

Η Εθνική Συσπείρωση επιδιώκει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου στις 501 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% την Κυριακή.

Οι χάρτες που εξηγούν την δυναμική της Λεπέν

Μια ραγδαία άνοδος; Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 το Rassemblement bleu Marine της Λεπέν κέρδισε μόλις δύο έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, το τότε Εθνικό Μέτωπο έστειλε 8 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Μέχρι το 2022 η Εθνική Συσπείρωση («RN») είχε συνολικά 89 εκλεγμένους βουλευτές. Και τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενδέχεται να καταλάβει περισσότερες από 250 κοινοβουλευτικές έδρες.

Οι επιδόσεις του ακροδεξιού κόμματος προκαλούν αίσθηση, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ipsos, το οποίο δημοσίευσε μια έρευνα για λογαριασμό της France Télévisions και της Public Sénat η οποία περιγράφει λεπτομερώς «ένα νέο, διαφοροποιημένο και διευρυμένο εκλογικό σώμα του RN». «Ακριβώς όπως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο αντιστέκεται και μάλιστα σημειώνει αισθητή πρόοδο μεταξύ των νέων», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το ινστιτούτο.

Το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε ισχυρή θέση μετά τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Θα μπορούσε να κερδίσει μεταξύ 255 και 295 εδρών στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Elabe για το BFM TV, το RMC και τη La Tribune την Κυριακή, με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές.

Ο συνασπισμός της Αριστεράς αντιστέκεται

Το 2022 η Αριστερά συσπειρώθηκε υπό τη σημαία της Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale (NUPES). Έτσι, η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα έγιναν η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, εκλέγοντας 131 βουλευτές.

Και το 2024, με βάση την πρόβλεψη του Elabe για το BFM TV, το RMC και τη La Tribune, η Αριστερά, σχηματίζοντας αυτή τη φορά την εκλογική συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», υπολογίζεται ότι θα καταλάβει μεταξύ 120 και 140 κοινοβουλευτικών εδρών.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει πώς η αριστερή εκλογική συμμαχία άντεξε σε σχέση με το 2022. Για κάθε εκλογική αναμέτρηση, με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο υποψήφιος με την ένδειξη NUPES ή NFP ήρθε πρώτος στον α’ γύρο ή συγκέντρωσε αρκετά αποτελέσματα για να προκριθεί στον β’ γύρο.

Οι “Μακρονίστας” καταρρέουν

Το 2017 η La République en marche κέρδισε περισσότερες από 300 έδρες στις βουλευτικές εκλογές και άλλαξε το πρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης, κάνοντας πέρα το παραδοσιακό δίπολο Αριστεράς-Δεξιάς. Το 2024 οι υποψήφιοι του Ensemble του Μακρόν βρίσκονται στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 20,04% των ψήφων, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα που δημοσίευσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συνασπισμός θα κερδίσει μεταξύ 90 και 125 βουλευτών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Elabe για το BFM TV, το RMC και την La Tribune, δηλαδή τους μισούς από όσους είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πώς οι προεδρικοί υποψήφιοι («Μακρονικοί») εξαφανίστηκαν σταδιακά από το τοπίο από το 2017. Για κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ο υποψήφιος με την ένδειξη Ensemble αναδείχθηκε νικητής στον α’ γύρο ή συγκέντρωσε αρκετά αποτελέσματα για να προκριθεί στον β’ γύρο εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα.

Σχετικά Άρθρα