Φωτιές σε Χίο και Κω- Η εικόνα σε όλα τα πύρινα μέτωπα

 Φωτιές σε Χίο και Κω- Η εικόνα σε όλα τα πύρινα μέτωπα

Το νέο μέτωπο ξέσπασε ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην Αντιμάχεια, στην Κω. Δύσκολο το μέτωπο της φωτιάς στη Χίο στην περιοχή Σιδηρούντα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο κοντινότερος οικισμός που απέχει αρκετά όμως από το πύρινο μέτωπο είναι το Μετόχι, για το οποίο έχει εκδοθεί «112» για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής και προτιμήθηκε να δοθεί σχετική εντολή για παν ενδεχόμενο.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Γιώργος Ζώας, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται νότια με ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες και περιουσίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζώα, που μετέδωσε το politischios, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικίες. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 να μεταβούν στην παραλία Μετόχι, όπου θα υπάρχει μέσο μεταφοράς για την ασφαλή εκκένωσή τους. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν στη διάθεσή τους ιδιωτικά οχήματα, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί και το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, τις βραδινές ώρες χθες, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, στη Ζάκυνθο επιχειρούν 66 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και τέσσερα οχήματα, που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από την Κυλλήνη, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α., ενώ επίσης δεν κινδυνεύουν οικισμοί και το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Σε εξέλιξη είναι φωτιά και στην Κω. Συγκεκριμένα, η φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα, Δευτέρα (01/07), στις 11:00 το πρωί, στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 2 φορτωτές και 2 υδροφόρες του δήμου. Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στην Σταμάτα και στην Πλάκα Κερατέας όπου και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν κάποια σπίτια και ποιμνιοστάσια που κάηκαν η καταγραφή γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η διαβροχή συνεχίζεται από αέρος και στις δύο περιοχές, όπως επίσης επιχειρούν και πεζοπόρα τμήματα για την καταστολή τυχόν μικροεστιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πέρασμά της, η φωτιά στην Κερατέα φαίνεται να έκαψε συνολικά 7-8 σπίτια, αποθήκες και ιδιοκτησίες που υπέστησαν μερική ή και ολική καταστροφή και 4 αυτοκίνητα φαίνεται να παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή έως και σήμερα, Δευτέρα, παραμένουν σε επιφυλακή 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, ενώ πάνω από 140 πυροσβέστες επιχείρησαν και στις 4 εστίες, με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που η ΕΛΑΣ προχώρησε και σε 52 απεγκλωβισμούς από το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα υπήρξε συνδρομή στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Στη Σταμάτα, που ξέσπασε η φωτιά την ίδια μέρα και σχεδόν δύο ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν στα 2 χιλιόμετρα, από το Μοναστήρι Σταμάτας έως και λίγο πριν την περιοχή Γαλήνη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται να έκαψε 6 σπίτια και αποθήκες ενώ και ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα. Επιπλέον περισσότερα από συνολικά 22 ελικόπτερα και αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συνεχόμενα ρίψεις με μεγάλη δυσκολία, καθώς η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά είναι κατοικημένη.

Σχετικά Άρθρα