Έντονο παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ: Αυξάνουν οι υποψήφιοι -Η Γιαννακοπούλου και ο γρίφος Διαμαντοπούλου

 Έντονο παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ: Αυξάνουν οι υποψήφιοι -Η Γιαννακοπούλου και ο γρίφος Διαμαντοπούλου

Πέντε είναι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς στους Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνο προστέθηκαν σήμερα οι Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης, με την λίστα, ωστόσο, των υποψηφιοτήτων να φαίνεται πως δεν κλείνει εδώ… Η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης προστέθηκαν στο κάδρο των υποψηφίων, τροποποιώντας τα δεδομένα, καθώς αναπόδραστα θα περιορίσουν τις δεξαμενές από τους άλλους τρεις. Ο κ. Κατρίνης, για λόγους δεοντολογίας, με επιστολή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για «για λόγους πολιτικής αρχής και ηθικής τάξης».

Ο κ. Κατρίνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη τόσο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, όσο και για την παραίτησή του. Η Χ. Τρικούπη αναφέρει ότι δεν θα γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Για την θέση Κατρίνη προαλείφεται πιθανότατα ο Παναγιώτης Δουδωνής ή ο Παύλος Χρηστίδης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στα επιτελεία των υποψηφίων

«Η διαδικασία είναι ανοιχτή, οι φιλοδοξίες είναι απολύτως θεμιτές» σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. «Καλοδεχούμενες όλες οι φωνές» είναι η πρώτη αντίδραση στα επιτελεία των Δούκα – Γερουλάνου.

«Οι νέες υποψηφιότητες δεν αμφισβητούν τον Δούκα ή τον Γερουλάνο, αλλά τον Ανδρουλάκη» σχολίαζε βουλευτής που δεν έχει εκφράσει ακόμη δημοσίως την προτίμησή του.

«Δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που αμφισβητούν την ηγεσία» δήλωσε, σκωπτικά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Mega.

Το παρασκήνιο των υποψηφιοτήτων Αποστολάκη – Κατρίνη

Ακόμα δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα. Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης ανακοίνωσαν πως θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου.

Βέβαια η υποψηφιότητα Κατρίνη

Το συμπέρασμα που έβγαινε χθες από την ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν πως ο βουλευτής Ηλείας θα διεκδικούσε την ηγεσία με τον ίδιο να δήλωνε πως το σκεφτόταν. Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός και παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια των διασπάσεων και της κρίσης. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος αλλά βρισκόταν ακόμα στις Βρυξέλλες λόγω Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Κατρίνης ήταν τότε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε δήλωσή του, ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι «με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση. Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών» πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Οι πρώτες επαφές της Αποστολάκη

Η Μιλένα Αποστολάκη βρισκόταν για χρόνια εκτός της ενεργούς πολιτικούς δράσης και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2023 όταν και εξελέγη βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Ως δικηγόρος από τις πρώτες επαφές που έκανε ήταν με ανθρώπους του κλάδου της παρουσιάζοντας τις σκέψεις της και ζητώντας στήριξη στο εγχείρημά της.

Σε δήλωσή της η βουλευτής του κόμματος αναφέρει ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι’ αυτόν θα αγωνιστώ». Πρόσθεσε ότι «θέτει όλες της τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και κάλεσε τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξή του».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι απουσίαζε πολλά χρόνια από την πολιτική και την κριτική που δέχεται αυτό που απαντά είναι πως «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και πως την περίοδο που απουσίαζε την έχει ως προίκα».

Η συνάντησή τους στο Caravel

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Μιχάλης Κατρίνης και η Μιλένα Αποστολάκη είχαν ένα τετ α τετ αρκετής διάρκειας. Το περιεχόμενο του διαλόγου τους παραμένει άγνωστο, ωστόσο σημειώνεται ότι κανένας από τους δύο δεν είχε επίσημα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η περίπτωση Γιαννακοπούλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο. Μίλησε για «το ΠΑΣΟΚ του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Μεταρρύθμισης, της αλήθειας, της λογικής και της ευθύνης», διαμηνύοντας: «Δεν έχει μέλλον αν παραμείνει κόμμα της περιφέρειας και των πενηντάρηδων και πάνω. Αν δεν γίνει το κόμμα που γοητεύει τους νέους. Που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιμένει σε «αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις εκφράζοντας καθαρό στίγμα», προτάσσοντας την πολιτική στον χώρο του Κέντρου, τις τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπεί στη Δυτική Αθήνα, τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται. Σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ανοιχτές πόρτες, και διατυπώνει την αγωνία της για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές ώστε να αναβαπτιστεί το κόμμα. Όσο για τις υποψηφιότητες, τις χαρακτηρίζει όλες καλοδεχούμενες και ότι συνιστούν πολύ μεγάλο πλούτο ιδεών της Κεντροαριστεράς.

Ο γρίφος Διαμαντοπούλου

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου τηρεί σιγή ιχθύος, ωστόσο στο παρασκήνιο οι φήμες ότι σκέπτεται σοβαρά να είναι υποψήφια είναι έντονες. Έχει συνομιλήσει με εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ (για 1.500 λένε πληροφορίες) που έχουν χαρακτήρα βολιδοσκόπησης. Η ίδια στις συνομιλίες αυτές δείχνει να θεωρεί σημαντικό το να επιλεγεί ένας «πρωθυπουργοποιήσιμος» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχεις ιστορική ευθύνη να είσαι υποψήφια» είναι το κλίμα των εισηγήσεων που έχει δεχθεί.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως για την πρώην υπουργό και άλλοτε κοινοτική επίτροπο βολιδοσκοπούν προθέσεις και μαζεύουν υπογραφές στελέχη του πάλαι ποτέ «σημιτικού» μπλοκ – Δατσέρης, Ροτζώκος, Ντερέκας, Λούσκος κ.α.

Όλα ξεκίνησαν από συνέντευξη που έδωσε η ίδια το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν θα βάλει υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε «Θα σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η όλη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή. Η διαδικασία της μέχρι τις 3 και 16 τη βλέπω μια φυσιολογική και θα οργανωθεί πολιτικά όπως έχει μεγάλη εμπειρία το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διαδικασίες. Το καλοκαίρι θα είναι νεκρός χρόνος, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».

«Είναι προφανές ότι τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου αλλάζει το παιχνίδι» έλεγε πολύπειρο στέλεχος του κόμματος. Ωστόσο, οι κινήσεις είναι προσεκτικές, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της, οι οποίες δεν θα αργήσουν. «Είναι θέμα 7-10 ημερών» έλεγαν χαρακτηριστικά συνομιλητές της.

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τα πρόσωπα

Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ραγδαίες, καθώς πλέον οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι πέντε, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Κατρίνη αλλά και της Μιλένας Αποστολάκη, μαζί με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο.

Σημειώνεται, ότι οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου.

Ήδη, οι στοιχηματικές εταιρείες άρχισαν να δίνουν τα πρώτα προγνωστικά -τα οποία φυσικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα έχουν διακυμάνσεις- με τις αποδόσεις να… ανεβοκατεβαίνουν.

Σύμφωνα με τη Stoiximan ο Χάρης Δούκας προηγείται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας απόδοση μόλις 1,80.

Ακολουθεί δεύτερος στη σειρά ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με απόδοση 2,25 και έπεται ο Παύλος Γερουλάνος με απόδοση 9,00. Στη 4η θέση ακολουθεί ο Μιχάλης Κατρίνης με απόδοση 18,00 ενώ πέμπτη βρίσκεται η Μιλένα Αποστολάκη με απόδοση 35,00.

Αναλυτικά ο πίνακας:

Σχετικά Άρθρα