Διεθνής/Γαλλικός Τύπος: “Ανατριχίλα” για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και επικρίσεις στον Μακρόν

 Διεθνής/Γαλλικός Τύπος: “Ανατριχίλα” για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και επικρίσεις στον Μακρόν

Με σκεπτικισμό και αναφορές για “αδιανόητους εφιάλτες για την Ευρώπη” και “οπισθοδρόμηση για τη Δημοκρατία” υποδέχτηκαν ο Διεθνής και Γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, χωρίς να λείπουν οι επικρίσεις για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την απόφασή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

PoliticoΗ Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν ένας αδιανόητος εφιάλτης για την Ευρώπη: Το ενδεχόμενο μια ακροδεξιά κυβέρνηση να ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία. Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το εθνικό ράλι της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε μεγάλα κέρδη. Κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική ορθοδοξία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα ​​από αυτήν, με επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια ασφάλεια που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ο Μακρόν έχει διαμηνύσει  ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, Politico.

The Economist: Mία δραματική νέα εποχή ξεκίνησε από χθες στη Γαλλία, μετά το ευρύ προβάδισμα που πήρε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Στον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά επιδιώκει να κερδίσει  230 έως 280 έδρες σε σύνολο 577 και να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο. Για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 289 έδρες. Οι υποψήφιοι του κόμματος Λεπέν, κυριάρχησαν σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα. Στον αντίποδα, το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί μία συντριπτική ταπείνωση για την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν. Η «Αναγέννηση», περιορίστηκε στην τρίτη θέση και στο επόμενο κοινοβούλιο, δεν αναμένεται να διατηρήσει πάνω από 70 με 100 έδρες, Τhe Ecoomist.

Financial TimesΗ νίκη Λεπέν- Μπαρντελά συνιστούν τεράστια οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στη Γαλλία. Ο πρώτος γύρος αποδεικνύει ότι παρά τις εκκλήσεις Μακρόν, οι κεντρώοι πολίτες του γύρισαν την πλάτη. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως για εκατομμύρια ψηφοφόρους, ο ίδιος ο Μακρόν, αποτελεί μέρος του προβλήματος. Πλέον όλα θa εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου και από το κατά πόσο το ακροδεξιό κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει τις απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Financial Times.

 Le MondeΗ απόφαση του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, βύθισε τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πυροδότησε αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πολλοί επισημαίνουν και την έξαρση της ρητορικής μίσους, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, Le Monde.

Guardian: To αποτέλεσμα του πρώτου γύρου καταδεικνύει τον διχασμό στην γαλλική κοινωνία με ομάδες δικαιωμάτων να αναφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες, ραγδαία αύξηση ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων. Σύμφωνα με τις αριστερές εφημερίδες, Libération και Mediapart, η δεκαετής προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να αλλάξει την εικόνα του κόμματός της ήταν ως επί το πλείστον επιφανειακή. Άλλωστε στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος, συμπεριλαμβάνονται υποψήφιοι που έχουν εκφράσει ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές απόψεις. Το εθνικό ράλι, έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση πολιτικών σε βάρος μεταναστών, μουσουλμάνων και Γάλλων πολιτών με διπλή ιθαγένεια, Guardian.

BloombergEνόψει του δεύτερου γύρου, ο Μπαρντελά προσπαθεί να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα για το τι θα σήμαινε για τη Γαλλία μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος του. Το δίλημμα που βάζει είναι μεταξύ της εθνικής επανεκκίνησης που ευαγγελίζεται ο ίδιος  και του «αριστερού υπαρξιακού κινδύνου». Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το γαλλικό σύνταγμα και τη θεσμική συμβίωση με τον Πρόεδρο Μακρόν, Bloomberg.

Στον γαλλικό Τύπο, η πρώτη επικράτηση της ακροδεξιάς σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από διαδικτυακά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro γράφει: “Η μάχη είναι σε εξέλιξη μεταξύ Μπαρντέλα και Μελανσόν», ενώ στο editorial της εφημερίδας υπάρχει εκτενές άρθρο με τίτλο “Γαλλική τραγωδία”.

Η καθημερινή εφημερίδα Libération κάνει λόγο για “σοκ”, καλώντας για σχηματισμό μπλοκ που θα εμποδίσει τη νίκη της ακροδεξιάς.

Για “μεγάλο χαμένο του πρώτου γύρου” τον Εμανουέλ Μακρόν γράφει το γαλλικό “20 minutes”, ενώ κάνει λόγο για “διχασμό” στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου. Ανάλογο τίτλο έχει η “Le Monde”

“Η ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας” γράφει η Aujourd’hui, ενώ η Parisien σχολιάζει το “μπούμερανγκ” στον Μακρόν, αναφορικά με την πρωτοβουλία του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να πάει σε εκλογές. Στο ίδιο μήκος και το France24.

Σχετικά Άρθρα