Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Κασσελάκη για Τσίπρα -Τα μηνύματα Τσίπρα από Τουρκία -Σε ετοιμότητα μάχης τα “στρατόπεδα”

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Κασσελάκη για Τσίπρα -Τα μηνύματα Τσίπρα από Τουρκία -Σε ετοιμότητα μάχης τα “στρατόπεδα”

Σε νέα κρίση έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεταμεσονύχτια ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή, για να αλλάξει την επίμαχη αυτή φράση λίγα λεπτά αργότερα, στέλνοντας μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργού “Έλα να αναλάβεις αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια”. Μια κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος και ειδικά στα πρόσωπα εκείνα που θεωρούνται ως υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας υπηρετήσει επί θητείας του σε διάφορα πόστα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Τουρκία όπου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του μηνύματα, τονίζοντας πως δεν έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ με την φράση «Boyun eğme – Κράτα το κεφάλι σου ψηλά», ο Τσίπρας φάνηκε να απαντά έμμεσα στις κατηγορίες που του έχει αποδώσει ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με το μαύρο χρήμα. Στη συνέχεια, τόνισε: «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία», αφήνοντας αιχμές για την τρέχουσα ηγεσία του κόμματος και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία.

Οι αιχμές Κασσελάκη σε Τσίπρα – «Πάρε το κόμμα ή στήριξε με χωρίς παιχνίδια»

«Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη.

Και η ανάρτησή του κατέληγε ως εξής: «Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα (…) Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο. Αλέξη, πάμε;».

Το «Αλέξη, πάμε;» ερμηνεύτηκε ως πρόκληση – πρόσκληση στον Τσίπρα για εκλογική αναμέτρηση με προσφυγή στη βάση.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη:

«Συμμερίζομαι τις πληγές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω τις ίδιες ακριβώς.
Από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις).

Μαζί με τα νέα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου μας. Μαζί με τα στελέχη και τους βουλευτές που έδωσαν την ψυχή τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 9% στο 15%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη θέση που λίγο πριν έμοιαζε ανέφικτη: Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δύο διασπάσεις, προσπάθεια απονομιμοποίησης στο Συνέδριο, τώρα ξανά τα ίδια με υπογραφές για να συγκληθούν όργανα, οι συνεδριάσεις των οποίων είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Φαγωμάρα, θόρυβος, εσωστρέφεια, που είναι απωθητική και στους ψηφοφόρους μας και στην κοινωνία.

Τα στελέχη του κόμματος με θητεία χρόνων γνωρίζουν πολύ καλά τι οικονομικά παρέλαβα.

Πώς το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα έκλεινε το 2022 με τη διπλάσια χρηματοδότηση, αλλά μπορεί να μείνει τώρα ανοιχτό με τη μισή;

Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;

Συνέβαλα δίνοντας το ανώτατο ποσό που μου επιτρέπει ο νόμος (20.000 ευρώ). Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ.
Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή.

Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης:

Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.

Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.

-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.
-Με καταστατικό συνέδριο.
-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.
-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.
-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.
-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.

Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα.
Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο.

Αλέξη, πάμε;»

Τα μηνύματα Τσίπρα από Τουρκία: «Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα, εξελίσσομαι διατηρώντας τις αρχές μου»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν χθες για δεύτερη μέρα και στο πλαίσιο της ομιλίας του σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Koc, έδειξε καταρχάς να στέλνει μήνυμα απόστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, «είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω». Αντιθέτως, με το μήνυμά μου του προς τους αποφοίτους ότι «πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας», διεμήνυσε ότι έχει προχωρήσει παρακάτω. Υπήρχαν και αναφορές που επίσης μπορούν να ερμηνευτούν ως αιχμές προσωπικές κατά Κασσελάκη όπως η επίκληση της ρήσης «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» και πως «η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε;».

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Παρασκευής η οργισμένη απάντηση κύκλων του Αλέξη Τσίπρα στις διαρροές της Κουμουνδούρου ότι πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για καταβολή συνδρομής ώστε να πληρωθούν οι μισθού των κομματικών ΜΜΕ (Αυγή και Κόκκινο). Οι κύκλοι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «χυδαιότητα» και για «εργαλειοποίηση» των εργαζομένων της Αυγής, κάτι που φαίνεται πως προκάλεσε την έκρηξη Κασσελάκη και τη νέα του ανάρτηση.

Ώρα αποφάσεων για διαφωνούντες και «αγανακτισμένους»

Πάντως, στη μέση, μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα, βρίσκονται οι 87 – αριθμός που μάλλον διευρύνεται με αγανακτισμένους – οι οποίοι είναι ενεργά στελέχη, βουλευτές ή μέλη των οργάνων και καλούνται πλέον να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις καθώς η πρόκληση αφορά και τους ίδιους. Και διότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολλοί εξ αυτών έχουν σημείο αναφοράς αλλά και διότι ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πράξη, δείχνει μηδενική ανοχή στην κριτική, τον διάλογο, τις συναινέσεις, και τις συνθέσεις και επιδιώκει ένα κόμμα «συμπαγές» κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί. Το λέει εξ αρχής ρητά, το δείχνει με κάθε ευκαιρία και στην πράξη, όπως για παράδειγμα τώρα με το ουσιαστικά ήπιο κείμενο των 87, για το οποίο επιπλέον θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από πίσω.

Τα στελέχη «βράζουν» και αρχίζει και φαίνεται και δημόσια, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι κάποια ενιαία στρατηγική απέναντι στον πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει με κάθε τρόπο ότι θέλει ξεκαθάρισμα και μάλιστα γρήγορα, έχει κάνει την «διάγνωση» ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν κι έτσι φτάνει στα άκρα πιέζοντας τους. Εμφανίζεται δε διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο των κινήσεών του, που βγάζουν από τα ρούχα του ακόμη και υποστηρικτές του.

Τις επόμενες κρίσιμες και εν όψει της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη και της Κεντρικής Επιτροπής, την ερχόμενη Κυριακή, θα φανεί, αν υπάρχει μια συντεταγμένη απάντηση και τι είδους, αν θα σηκώσουν το γάντι της πρόκλησης ή θα επιχειρήσουν κάποιο ελιγμό. Υπάρχει μία γραμμή που λέει ότι ο Κασσελάκης μόνος του ανοίγει θέμα αρχηγίας χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς κι επομένως υπάρχουν κι άλλοι που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα για σύγκρουση.

Οι «Κασσελίστας»

Στην πολυαναμενόμενη σύγκρουση, ο Στέφανος Κασσελάκης ευελπιστεί ότι θα συσπειρώσει γύρω του τα στελέχη που τον στηρίζουν «τυφλά», αλλά και πρόσωπα που έχουν «αποσκιρτήσει» από το στρατόπεδο του Νίκου Παππά.

Δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σταθούν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιάννης Βουλγαράκης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Σκορίνης. Επίσης, από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δίπλα του χωρίς αστερίσκους είναι ο Νίκος Καρανίκας, ο η Έφη Μιχελάκη, η Νατάσα Γκαρά, ο Μάριος Κάτσης και την Παναγιώτα Δριτσέλη.

Μαζί του είναι και οι Χαρά Καφαντάρη, Μάρκος Χατζησάββας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάκης Κοψίδης, Βαγγέλης Σκούφας Λεωνίδας Μπεχράκης, Γιάννης Μπουρνούς, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θάνος Μωραΐτης και ο γραμματέας της νεολαίας -ότι απέμεινε από αυτή- Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Ως άνθρωποι του προέδρου, λογίζονται και οι βουλευτές Ρένα Δούρου, Γιώτα Πούλου, Βαγγέλης Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου και φυσικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η «Φρουρά Τσίπρα»

Με την Όλγα Γεροβασίλη -η οποία στο πρόσφατο Συνέδριο «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν και είπε το αλήστου μνήμης «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»- σε ηγετικό ρόλο, τα στελέχη που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα, θα δώσουν τη μάχη για να μην προχωρήσει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα «μονοπρόσωπη ΕΠΕ».

Δίπλα της στέκονται ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης (που μετά από τις παραιτήσεις τους δεν είναι πλέον μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά μόνο της Κεντρικής Επιτροπής), ο «Νέστωρας» του κόμματος, Αλέκος Φλαμπουράρης, η «τριανδρία» των Κώστας Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου.

Στο πλευρό της «Φρουράς Τσίπρα» βρίσκονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μπαλάφας, Σπύρος Δανέλλης, Μαρία Ρεπούση, Χρήστος Στάικος, Στέργιος Καλπάκης, Ζανέτ Τσίπρα, Γιάννης Μπουλέκος, Φωτεινή Παντιόρα, Λουκία Μαστροπέρου, Αλέξης Χριστόπουλος, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Στέφος, Δημήτρης Χατζησωκράτης και σχεδόν 60 ακόμα μέλη του οργάνου -87 συνυπέγραψαν το κείμενο τους- ενώ κοντά τους θα βρεθεί σε αυτή τη «μάχη» και ο Γιώργος Τσίπρας

Από βουλευτές, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Μίλτος Ζαμπάρας, Χρήστος Γιαννούλης, ο Ανδρέας Παπαναγιωτόπουλος και η Αθηνά Λινού έχουν σταθερά στηρίξει την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και αυτή σκοπεύουν να υπερασπιστούν.

Σχετικά Άρθρα