ΠΑΣΟΚ/Ώρα αποφάσεων:Ο Ανδρουλάκης ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα εκλογών -Σίγουροι Δούκας-Γερουλάνος -Η περίπτωση Κατρίνη -Μέσα και η Διαμαντοπούλου;

ΠΑΣΟΚ/Ώρα αποφάσεων:Ο Ανδρουλάκης ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα εκλογών -Σίγουροι Δούκας-Γερουλάνος -Η περίπτωση Κατρίνη -Μέσα και η Διαμαντοπούλου;

Με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκινά σήμερα (30/06) στις 11:00 η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συγκαλείται μετά την έντονη κριτική πολλών στελεχών στην ηγεσία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δηλωμένη πλέον απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα να διεκδικήσει την αρχηγία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί στον άξονα που συμπυκνώνεται στο «καθαρές λύσεις και επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς χρονοτριβές» προτείνοντας κατά πληροφορίες εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του κόμματος νωρίς το φθινόπωρο.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να κλείσει όσο πιο γρήγορα το μέτωπο αυτό. Η κριτική που δέχθηκε από τα κομματικά στελέχη για την επίδοση στις Ευρωεκλογές ήταν σκληρή όπως και η ανοικτή αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της ηγεσίας του.

Πρέπει να θεωρείται, σχεδόν βέβαιο ότι στην ομιλία του θα σηκώσει το «γάντι» και θα ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2024 και όχι το 2025 όπως ήθελε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει την αίσθηση ότι παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και θα θέσει ο ίδιος την ατζέντα της επόμενης μέρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει την συνεδρίαση με την πρότασή του για τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη για την εκλογή αρχηγού. Οι περισσότεροι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα προτείνει προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο, νωρίτερα δηλαδή από την πρόταση Δούκα για 3 και 10 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, οι εκπλήξεις καθώς ουδείς πραγματικά – πλην 2-3 στενών του συνεργατών – δεν γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα Ανδρουλάκη. Οι αμφισβητίες του θα συναινέσουν σε όποια ημερομηνία πάντως, αρκεί να είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που πρώτος έθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, την επαύριο των ευρωεκλογή, δηλαδή εντός του έτους.

Ένα ερώτημα είναι εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα προτείνει να προηγηθεί Πολιτική Συνδιάσκεψη με ουσιαστική συζήτηση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ ή θα αρκεστεί σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση στις 3 Σεπτέμβρη. Ο ίδιος, πάντως, κλείνοντας την θυελλώδη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είχε μιλήσει για αξιολόγηση πρώτα των πολιτικών και μετά των προσώπων, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα συμπεριλάβει τις εισηγήσεις των στελεχών στην τελική του πρόταση ως προς τον οδικό χάρτη.

Ο Χάρης Δούκας, θα καταθέσει την υποψηφιότητά του, ξεδιπλώνοντας παράλληλα την πολιτική του πρόταση-μανιφέστο για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ. Χθες βράδυ (29/06), είχε συγκέντρωση υποστηρικτών του, μελών της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ για να καθορίσουν την στάση τους στις ενδεχόμενες ψηφοφορίες.

Ο Χάρης Δούκας αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός ενώ και εκείνος θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα επιμείνει στην ανάγκη η εκλογική διαδικασία να γίνει σε χρόνο που θα επιτρέπει στον κόσμου του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί στην κάλπη. Θυμίζουμε πως ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση για εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου, ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν σκοπεύει να επιμείνει σε αυτήν για λόγους γοήτρου, εάν και εφόσον τον «καλύψει» η πρόταση Ανδρουλάκη.

Ο Παύλος Γερουλάνος, είναι επίσης έτοιμος να καταθέσει την δική του υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εφόσον η συνεδρίαση κυλήσει χωρίς παρατράγουδα, αλλιώς θα το πράξει τη Δευτέρα. Θα παρουσιάσει την δική του πολιτική πρόταση, όπως έκανε συνομιλώντας με εκατοντάδες στελέχη – κεντρικά και περιφερειακά – προκειμένου να λάβει την στήριξή τους,  

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ένα βήμα πριν ανακοινώσει επίσης την υποψηφιότητα του, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα το κάνει στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην ομιλία του θα επιμείνει στη λογική ενιαίας παράταξης στις επόμενες εκλογές και άρα στην ανάγκη προγραμματικής συζήτησης με τα άλλα κόμματα του χώρου, που όμως δεν έχει διασαφηνίσει αν θα «τρέξει» στην εσωκομματική κούρσα.

Ο Παύλος Χρηστίδης αναμένεται να ζητήσει Πολιτική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβριο, με τον ίδιο πάντως να σκέφτεται το ενδεχόμενο μίας υποψηφιότητάς του μόνο σε βάθος χρόνου και όχι στο σενάριο για κάλπες μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναμένεται να καταθέσει και εκείνη τη δική της πολιτική πλατφόρμα, προτείνοντας αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο κύριος φορέας της Κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διέρρεαν από το κοντινό της περιβάλλον είναι ότι πρώτα περιμένει να ακούσει την τοποθέτηση Ανδρουλάκη. Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο γύρω από τη Μιλένα Αποστολάκη.

Η περίπτωση Διαμαντοπούλου

Σφήνα στις υποψηφιότητες φαίνεται πως μπαίνει και η Άννα Διαμαντοπούλου. Έχει συνομιλήσει με πάνω από 1.500 στελέχη από όλη την Ελλάδα, βολιδοσκοπώντας διαθέσεις σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά της. Η ίδια στις συνομιλίες αυτές δείχνει να θεωρεί σημαντικό να επιλεγεί ένας «πρωθυπουργήσιμος» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι συσχετισμοί στη Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης ελέγχει γύρω στα 130 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από τα 300, ένα νούμερο που του δίνει μέχρι στιγμής ένα ισχνό προβάδισμα σε σχέση με τον αντίπαλό του Χάρη Δούκα.

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας χθες κάλεσε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο Τιτάνια και τα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, είναι γύρω στα 100 άρα το ένα τρίτο της Κεντρικής Επιτροπής.

Το θέμα του γραμματέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να υπάρξει αλλαγή γραμματέα του κόμματος αφήνοντάς το ανοιχτό το πότε θα γίνει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος μένει μέχρι να φύγει, με τα ονόματα που ακούγονται για αντικαταστάτη του να είναι αυτά, της προσωπικής φίλης του Ανδρουλάκη και υποψήφια ευρωβουλευτή Όλγα Μαρκογιαννάκη και του Παύλου Χρηστίδη βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο

Όλες αυτές τις τελευταίες ώρες έγιναν μυστικές επαφές και συνεννοήσεις ως εκ τούτου κανείς δεν αποκλείει τις αλλαγές στάσης στην πορεία. Τουναντίον πολύ πιθανές θεωρούνται συμμαχίες είτε από τώρα είτε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Γίνονται συζητήσεις και για θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων αλλά και για «διαρχία» εφόσον εκλεγεί πρόεδρος εξωκοινοβουλευτικός και άλλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στα πρότυπα Ανδρουλάκη-Κατρίνη ή Κασσελάκη-Φάμελλου.

Σχετικά Άρθρα