Γαλλία: Μαζική προσέλευση στις κάλπες -Εκτιμήσεις για συμμετοχή ρεκόρ -Ψήφισαν Μακρόν-Λεπέν (εικόνες)

 Γαλλία: Μαζική προσέλευση στις κάλπες -Εκτιμήσεις για συμμετοχή ρεκόρ -Ψήφισαν Μακρόν-Λεπέν (εικόνες)

Εκατομμύρια Γάλλοι έχουν προσέλθει στις κάλπες, ψηφίζοντας για το μέλλον τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στις 12:00 το μεσημέρι ήταν πολύ αυξημένη, αγγίζοντας στο 25,9%, σε σύγκριση με 18,43% στις εκλογές του 2022 την ίδια ώρα.

Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Πρόκειται για συμμετοχή που δεν έχει σημειωθεί ξανά στον 21ο αιώνα: στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 η συμμετοχή ήταν 19,24%, 21,06% το 2012, 22,56% το 2007 και 19,7% το 2002, όπως μεταδίδει η Le Figaro.

Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν

Λίγο μετά τις 13:00, ο Εμάνουελ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ ψήφισαν στο Λε Τουκέ στο Πα-ντε-Καλαί.

Μία περίπου ώρα νωρίτερα, ψήφισε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ψήφισε στο Βανβ του διαμερίσματος Ω ντε Σεν, ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά στο Γκαρς.

Τις πόρτες του εκλογικού του τμήματος στη Μασσαλία πέρασε και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Συμμαχίας Μανουέλ Μπομπάρ.

Οι εκλογές αναμένεται να έχουν υψηλή συμμετοχή μεταξύ 49 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Οι υποψήφιοι και οι πολιτικές συμμαχίες

Εμάνουελ Μακρόν: Ο τρέχων πρόεδρος της Γαλλίας αγωνίζεται για να διατηρήσει τον ρόλο του ως κεντρική φιγούρα στη γαλλική πολιτική σκηνή. Μετά από μια θητεία που χαρακτηρίστηκε από μεταρρυθμίσεις και εσωτερικές μεταστροφές στην LREM, ο Μακρόν αντιμετωπίζει τον αντίπαλο πλεονέκτημα αντιπολιτευτικών συνασπισμών.

Μαρίν Λε Πεν: Η υποψήφια προσφέρει μια παραδοσιακά ακροδεξιά προοπτική, επικεντρωμένη στη μεταναστευτική πολιτική και την εθνική κυριαρχία. Η Λε Πεν καταφέρνει να προσελκύσει ψηφοφόρους από την ευρεία γκάμα της δεξιάς και αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την κυριαρχία του Μακρόν.

Ζαν-Λουκ Μελανσόν: Ο αρχηγός αυτού του αριστερού κινήματος παρουσιάζει μια ριζοσπαστική αντίθεση στον κατεστημένο πολιτικό σύστημα και εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πολιτικές του θεωρούνται προοδευτικές και απευθύνονται σε νέους και εργαζόμενους από κάθετα.

Στο πλαίσιο των εκλογών, πολλά κόμματα και κινήματα έχουν σχηματίσει συμμαχίες για να ενισχύσουν τις εκλογικές τους προοπτικές.

  • Η Αριστερή Συμμαχία περιλαμβάνει το La France Insoumise και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα, ενώ εστιάζεται στην αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  • Ο Συνασπισμός της Δεξιάς αποτελείται κυρίως από τη Λεπέν και άλλα δεξιά κόμματα που εστιάζουν στην εθνική ασφάλεια, τη μεταναστευτική πολιτική και την οικονομική ανάκαμψη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ως προς τις δημοσκοπικές προβλέψεις, συνήθως πέφτουν μέσα στη Γαλλία σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στον πρώτο γύρο, είναι όμως υψηλού κινδύνου αναφορικά με την πρόβλεψη του αριθμού των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Τούτων δοθέντων η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι ανάμεσα στις 220 και τις 295 έδρες, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τις 289 έδρες. Σε ό,τι αφορά την αριστερά οι δημοσκοπικές προβλέψεις της δίνουν από 120 ως 200 έδρες, ενώ σε ό,τι αφορά την παράταξη Μακρόν θα κυμανθεί ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες. Με άλλα λόγια οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει είτε η μία είτε η άλλη παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να την αποκτήσουν αν αποφασίσουν να συνεργαστούν. Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα έχει το – ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος των οποίων ωστόσο μπορεί – οριακά – να αποδειχτεί καθοριστικός.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, θα ήταν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά, με την πιθανότητα να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία, αλλά τελικά να μην έχει πλειοψηφία και να οδηγεί σε ένα πολύ διχασμένο κοινοβούλιο.

Σχετικά Άρθρα