ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσαν υποψηφιότητα Δούκας και Γερουλάνος-Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου πρότεινε ο Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσαν  υποψηφιότητα  Δούκας και Γερουλάνος-Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου πρότεινε ο Ανδρουλάκης

«Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη ΝΔ όπως στην Αθήνα», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανακοινώνοντας παράλληλα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος  και ακολούθησε ο Παύλος Γερουλάνος.

Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, είπε ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι σε ανοικτή σύνοδο της ΚΕ, ενώ πρότεινε και να υπάρξει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

Ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία , συμφωνώντας παράλληλα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ηγεσία τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα».

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη συντεταγμένα κι ενωμένοι να νικήσουμε τη ΝΔ. « Δεν αναζητούμε έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει. Μόνος του δεν μπορεί κανείς αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας .

Υποστήριξε ότι τώρα θέτει θέμα ηγεσίας «γιατί τώρα το επιβάλλουν οι συνθήκες και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις κι ευθύνες κι είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».

Επίσης, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ και ζήτησε να τις καταδικάσουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν γίνεται να ανεχόμαστε τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στα εσωτερικά μας», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Ανδρουλάκης: Προτείνω εκλογές στις 6 Οκτωβρίου -Επίθεση στους αμφισβητίες -“Πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών”

Στις 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το πρωί της Κυριακής (30/06). Εάν χρειαστεί και δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου. Όπως είπε τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι τις θέσεις τους, ενώ προανήγγειλε και debate μεταξύ των υποψήφιων.

«Κάποιοι μετατρέπουν την αναγκαία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», τόνισε και αναφερόμενος στη Φώφη Γεννηματά είπε πως παρέλαβε κόμμα, το οποίο ξεκαθάρισε: «δεν θα αφήσει να γίνει συνιστώσα».

«Θέλω να ξαναγνωριστούμε»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα και αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Θέλω να ξαναγνωριστούμε. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 με τίμησαν, εκλέγοντάς με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κάνω πράξη αυτό που έλεγα προεκλογικά: την ανανέωση, την εκλογικότητα, την πολιτική αυτονομία. Εκείνη την εποχή κανείς δε προδίκασε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβόνταν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν είχε δεδομένο ότι θα είχε ανοδική πορεία. Μεγάλωσε όμως και μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του.

»Μπορεί να γίνει ξανά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Από το πρώτο βράδυ είχα πει ότι μεταξύ μας δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το απέδειξα στην πράξη. Με ανοιχτά και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια και όχι σημαδεμένες περιφέρειες. Ποτέ δεν υπήρξε αποκλεισμός. Στην πράξη όμως δεν άρεσε σε κάποιους. Η βάση μετά από χρόνια απέκτησε εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα. Γεμίσαμε την Ελλάδα με γραφεία και οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε χωριά, δήμους, πόλεις. Ζωντάνεψε ξανά το ΠΑΣΟΚ. Κατέκτησε δημόσιο χώρο. Δεν ήταν πια αυτό που προδίκαζαν οι αντίπαλοί του για το μέλλον. Δεν ήταν βολικό συμπλήρωμα όπως μας αντιμετώπιζαν. Το σύνθημα “με ποιον θα πάτε” είναι παρελθόν», πρόσθεσε.

«Είχαμε σε 3,5 χρόνια τέσσερις εκλογές»

«Είχαμε σε 3,5 χρόνια τέσσερις εκλογές. Παλέψαμε άνισα, αλλά με αξιοπρέπεια. Δεν είχαμε τους ίδιους πόρους με τους αντιπάλους μας. Ρυθμίσαμε τα χρέη μας και με τους πόρους που έμειναν δώσαμε αγώνα πολιτικής αυτονομίας. Στα ΜΜΕ οι θέσεις μας είχαν ελάχιστη προβολή. Αν μας παρουσίαζαν όπως τις τελευταίες εβδομάδες, να είστε σίγουροι ότι θα το ήξερε όλος ο ελληνικός λαός. Με αυτά τα δεδομένα αυξήσαμε τη δύναμή μας. Είμαστε από τα λίγα κόμματα με άνοδο. Μας τίμησαν οι ευρωσοσιαλιστές, κάνοντας αντιπρόεδρο τον Γ. Μανιάτη. Ας θυμηθούμε ποια ήταν η θέση μας πριν τρία χρόνια», πρόσθεσε κάνοντας τον απολογισμό του.

«Η παντοδυναμία της ΝΔ έχει τελειώσει»

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα θα ήθελα περισσότερα. Αν μείνουμε ενωμένοι, θα έρθουν τα πολύ περισσότερα. Και δεν είναι απλή δέσμευση, αλλά μεγάλη μου πίστη. Έχει προκύψει νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Η παντοδυναμία της ΝΔ έχει τελειώσει. Οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη έχουν διαψευστεί. Η αντιπολίτευση του Tiktok υποχώρησε σημαντικά. Όποιος ψάχνει με απολίτικους όρους ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι να υποστεί ήττα», επισήμανε για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ ήθελε μεγαλύτερο ποσοστό. Όμως δεν πρέπει να αυτοκαταστραφούμε. Ήμασταν 2ο κόμμα σε όλη την περιφέρεια της χώρας (στις ευρωεκλογές). Είχαμε πάνω από 30 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και μειώθηκε στο μισό. Με τον ΣΥΡΙΖΑ από 20 μονάδες είναι στις δύο. Κοιτάξτε στα μάτια τον κόσμο και πείτε του ότι δεν είναι ένα ακόμη βήμα, αλλά καταστροφή… Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα, το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται με παραλυσία, βάζοντας το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό. Με καθαρή συνείδηση και το χέρι στη καρδιά είμαι εδώ. Για όσα έκανα, όσα δεν έκανα και όσα θέλω να κάνω. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι η βασική αντιπολίτευση της χώρας. Κερδίσαμε μάχες», συνέχισε και αναγνώρισε πως έκανε λάθη.

«Έκανα λάθη και έχω το χρέος να αναλάβω την ευθύνη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Φύγε εσύ να έρθω εγώ γιατί θα το κάνω καλύτερα»

«Έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και την αναλαμβάνω. Σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», συνέχισε κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών.

«Φύγε εσύ να έρθω εγώ γιατί θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς άλλο σχέδιο, χωρίς άλλη άποψη, χωρίς πρόταση. Από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν ρόλο στην παράταξη μας», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όταν στο παρελθόν η παράταξη μου συγκρουόταν με συστήματα και μίντια ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης των εκλεγμένων προέδρων. Έχω να σας δώσω πολλά παραδείγματα σε όλες τις εποχές. Σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο σε μας προεκλογικά γιατί αναδείξαμε το θέμα των Τεμπών. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό», τόνισε.

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε – Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα»

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε, και κανείς δεν με πήρε από το χέρι να με οδηγήσει κάπου ψηλότερα. Γι’ αυτό και μπορώ σήμερα να είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, τη χώρα, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα το μόνο και μεγάλο στήριγμά μου. Σε αυτούς θα απευθυνθώ και στις ερχόμενες εκλογές, ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Κρατώντας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με ήθος, με εντιμότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά με πιο έντονη δράση. Με πιο επιθετική επικοινωνία. Με περισσότερες πρωτοβουλίες και με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Διορθώνοντας λάθη, ενώνοντας δυνάμεις, επιταχύνοντας τη δυναμική μας» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Σε αυτό τον αγώνα σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί. Ενωμένα, συντεταγμένα, με σεβασμό στην ιστορία μας. Θέλω να γνωρίζετε ένα πράγμα: Οι αντίπαλοι μας δεν βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα. Όταν διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν ότι τάχα έχει τελειώσει ο ιστορικός κύκλος του κόμματος μας. Και όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες, όπως είχα πει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θα υπάρχει μόνο ο κοινός αγώνας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».]

Τον Χάρη Δούκα ακολούθησε ο Παύλος Γερουλάνος

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Παύλος Γερουλάνος περιγράφοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση Ανδρουλάκη για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου, συμφώνησε με τα βήματα που συμπεριλαμβάνει και επέμεινε στην ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Παραμένει ο Σπυρόπουλος

Στη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

Μετά τον κ. Σπυρόπουλο, το προεδρείο έδωσε τον λόγο στον Απόστολο Κακλαμάνη.