ΠΑΣΟΚ: Τι αναμένεται να πουν Ανδρουλάκης-Δούκας στην κρίσιμη αυριανή ΚΕ -Σίγουρος ο Γερουλάνος, ερωτηματικό για Κατρίνη

 ΠΑΣΟΚ: Τι αναμένεται να πουν Ανδρουλάκης-Δούκας στην κρίσιμη αυριανή ΚΕ -Σίγουρος ο Γερουλάνος, ερωτηματικό για Κατρίνη

Με δεδομένο ότι οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν εντός του 2024 θα συνεδριάσει αύριο Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ζητήσει «καθαρές λύσεις» και θα δείξει τον Οκτώβριο ως τον μήνα που θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Δούκας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, θα ανοίξει τη συζήτηση την Κυριακή και μεταξύ άλλων θα τονίσει την ανάγκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής.

Θα υπερασπιστεί τα χρόνια της ηγεσίας του λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Φέραμε τον Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση, τόσο με την πρόταση δυσπιστίας όσο και με τις θέσεις μας για την στεγαστική κρίση». «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Κεντροαριστερά και να είναι εγγυητής του χώρου όχι με όρους παρασκηνίου».

Για τον δήμο της Αθήνας και την υποψηφιότητά Δούκα: Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για μία διαφορετική προσέγγιση στον δήμο της πρωτεύουσας και μία άλλη προσέγγιση. «Να μην είναι ο δήμος της Αθήνας λάφυρο κανενός».

Όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ είναι «τόσο λεπτές οι ισορροπίες που η σύγκρουση είναι έντονη και θα δούμε χτυπήματα και κάτω από την ζώνη».

Πώς θα κινηθεί ο Δούκας

Στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος πρόεδρος ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η ψυχή της προοδευτικής παράταξης που θα κυβερνήσει τη χώρα» και συμπλήρωσε ότι ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες «ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Στην ομιλία του την Κυριακή θα αναφερθεί στην ανάγκη για ένα «ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο «θα ενώνει, θα εμπνέει και θα νικάει» ενώ θα δώσει και ένα πλαίσιο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς διευκρινίζοντας ότι «συγκλίσεις δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής, αλλά βάσης, γειτονιάς», όπως συνέβη στην Αθήνα.

Θα εξηγήσει ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως κάναμε στον δήμο της Αθήνας», θα απορρίψει σενάρια συγκόλλησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απευθύνει κάλεσμα «χωρίς αποκλεισμούς» σε στελέχη άλλων κομμάτων να συμπράξουν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, έχει προτείνει εκλογές για ανάδειξη αρχηγού στις 3 και 10 Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί συνδιάσκεψη για την φυσιογνωμία του κόμματος. Στην ομιλία του θα καταθέσει την πολιτική του πλατφόρμα για το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της Κεντροαριστεράς ευρύτερα, ενώ αναμένεται να ασκήσει κριτική για τα πεπραγμένα Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας έχει συμμαχήσει με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ανέστειλε τις δικές του φιλοδοξίες, διευρύνοντας τις οργανωτικές και κοινωνικές του συμμαχίες. Θεωρεί ότι ο κύκλος επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ τελειώνει και πρέπει να πάει πλέον σε έναν «κύκλο υπέρβασης».

Καταθέτει υποψηφιότητα και ο Γερουλάνος

Τα χαρτιά του θα ανοίξει αύριο και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος επιμένει στις θεσμικές λειτουργίες και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στον «κατάλληλο χώρο και χρόνο». Ο κ. Γερουλάνος έχει αποκτήσει δίκτυα επαφών πανελλαδικά, έχει παρουσιάσει ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο για τις αναγκαίες αλλαγές στο χώρο και τη χώρα, ενώ δεν απέφυγε να μιλήσει για την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου από το Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών. 

Ερωτηματικό η στάση Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά δεν πρόκειται να το πράξει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καθώς κρίνει ότι μια συνεδρίαση με αντικείμενο τα οργανωτικά, δεν είναι το θεσμικό βήμα για κάτι τέτοιο. Ορισμένοι δε, δεν αποκλείουν στην πορεία να υπάρξει συμφωνία σύμπραξης Κατρίνη με Γερουλάνο, στα πρότυπα Δούκα-Χριστοδουλάκη. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατρίνης θα καταθέσει την πολιτική του πλατφόρμα για την πολιτική φυσιογνωμία της ενιαίας παράταξης.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε χαρακτηρίσει ως «στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι δεν συμβιβάζεται με ένα κόμμα του 13% ή του 15%. Σε περίπτωση που είναι υποψήφιος, θα παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι φήμες για υποψηφιότητα Άννας Διαμαντοπούλου

Τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί έντονα η φήμη για πιθανή υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Τις φήμες πυροδότησαν κάποια τηλεφωνήματα συνεργατών της μέσω των οποίων προσκαλούν σε εκδήλωση βράβευσης της την Δευτέρα, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι γίνονται βολιδοσκοπήσεις για πιθανή υποψηφιότητα της πρώην υπουργού από στελέχη που συνομιλούν μαζί της (Δατσέρης, Ντάλτας, Πανούτσου κ.α). Η ίδια δεν έχει μιλήσει δημοσίως παρά μόνο για να εκφράσει την έκπληξή της. «Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολο θεωρούν νέοι άνθρωποι πως μπορούν να προεδρεύσουν σε ένα κόμμα με αυτή την ιστορία» είπε στο ρ/φ των «Παραπολιτικών» για να προσθέσει; «Δεν ξέρω αν σε αυτό έπαιξε ρόλο η εμφάνιση Κασσελάκη που ενέσκηψε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά, λίγο ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και ας σκεφτούν αυτό το κόμμα με αυτή την ιστορία […] θέλει πολλή δουλειά και σοβαρή ανάλυση, δεν είναι θέμα μόνο προσώπων». Είναι προφανές ότι μια τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου θα άλλαζε τα δεδομένα καθώς θα σηματοδοτούσε την ανάγκη επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε μια πιο εκσυγχρονιστική εκδοχή, σε αντίστιξη με την «στροφή προς τα Αριστερά» που διατείνονται άλλοι υποψήφιοι.

Η Γιαννακοπούλου, η Αποστολάκη, η Ανανεωτική Αριστερά

Ουδείς γνωρίζει εάν θα καταθέσει υποψηφιότητα η Νάντια Γιαννακοπούλου (κανείς δεν το αποκλείει πάντως) η οποία αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη. Ομοίως, άγνωστες είναι και οι διαθέσεις της Μιλένας Αποστολάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα απουσιάζει από την συνεδρίαση της Κ.Ε, καθώς θα βρίσκεται στην Σάμο για το «Συμπόσιο της Σύμης» που διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα παρέμβουν, όπως προείπαμε, πολλά στελέχη από διαφορετικές τάσεις. Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση της Ανανεωτικής Αριστεράς, συνιστώσας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, συντασσόμενη με τους αμφισβητίες Ανδρουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκφραστής της τάσης Θόδωρος Μαργαρίτης, είχε πει στο Πολιτικό Συμβούλιο τη φράση «Νίκο χάσαμε, μην το ψάχνεις». Η Ανανεωτική Αριστερά, μιλά ακόμη για την ανάγκη «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και όσων έχουν αποστασιοποιηθεί ή επέλεξαν την αποχή, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής». Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η αναφορά ήρθε λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η αντίδραση των 87 στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι η όσμωση και οι δίαυλοι επικοινωνίας των πλευρών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πληροφορίες για παραίτηση του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν στη συνεδρίαση της Κυριακής θα υπάρξουν αλλαγές στη θέση του γραμματέα. Πληροφορίες θέλουν τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να παραιτείται και να υπάρχει είτε στην παρούσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε σε επόμενη εκλογή νέου γραμματέα. Αυτοί που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος δεν αποκλείουν να βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι «κοινής αποδοχής».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακριβώς μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει σε αλλαγές στα όργανα αλλά και στην λειτουργία της Βουλής δίνοντας ρόλο και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες. Ο σκοπός είναι διπλός: Αφενός να δείξει ότι είναι υπέρ της ενότητας, αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα είναι ζήτημα συλλογικής λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα