Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοιχτά για την απάντηση Τσίπρα- Πότε θα λάβει τις αποφάσεις του

 Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Όλα ανοιχτά για την απάντηση Τσίπρα- Πότε θα λάβει τις αποφάσεις του

Στη Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και σύμφωνα με τους συνεργάτες επιστρέφει αύριο και πέραν τούτου ουδέν. Προς το παρόν το αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει στην πρόκληση-πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ζητούμενο και οι αποφάσεις θα ληφθούν άμα τη επιστροφή του κ. Τσίπρα και ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας στις 4 Ιουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Ιουλίου.

Έτσι εκτός από το “που το πάει ο Κασσελάκης” τις τελευταίες ώρες ένα ακόμη ερώτημα συζητιέται στα “πηγαδάκια” των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα αν θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το κόμμα μπαίνει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αν όχι “εμφυλίου πολέμου” και ανοιχτής σύγκρουσης Κασσελάκη-Τσίπρα που μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη διάσπαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα μίλησε για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην επιτυχημένη διεθνή διάσκεψη του Ιδρύματος Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας “οι πιεστικές ανάγκες της  κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη: να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό, να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση, να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ και να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.”.

Παράλληλα το κείμενο των “87” στελεχών που έχουν “βαφτιστεί” ήδη “ομάδα Τσίπρα” θεωρείτε ότι σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει και τον προβληματισμό του Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κόμμα, ενώ με με νέα παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε και πάλι τις προοδευτικές δυνάμεις με αφορμή το Κυπριακό λέγοντας “Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ξέρετε καλά ότι πάλεψα για μια τέτοια λύση ως Πρωθυπουργός” και τονίζοντας Δεν τα καταφέραμε, αλλά αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω. Αυτόν τον αγώνα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην περιοχή, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε ακριβώς διότι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.”.

Όσον αφορά τη θρυαλλίδα των τελευταίων δραματικών εξελίξεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την έκκληση για οικονομική ενίσχυση του κόμματος, ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 36 που αριθμεί η ΚΟ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη. Ως γνωστόν μετά το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της “Αυγής” ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμουν ώστε να καλυφθεί το κόστος των 375.000 ευρώ για τα κομματικά μέσα για τον Ιούνιο. Μάλιστα ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα δωρίζοντας το ανώτατο ποσό που επιτρέπει ο νόμος, 20.000 ευρώ.

Το sms που έλαβαν οι βουλευτές ανέφερε “Σύντροφοι, συντρόφισσες, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα μας, επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή οικονομική συμβολή όλων μας. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε είτε με δωρεά, είτε με σύναψη δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου για τα Μέσα του κόμματος, συνολικού ύψους 375.146 ευρώ”. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε και ξεχωριστή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, για το ίδιο θέμα.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες μόνο για το μισθολογικό κόστος των Μέσων Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται στο ποσό των 375.000 ευρώ ενώ μαζί με τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων της Κουμουνδούρου το ποσό προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα από το κόμμα με το οποίο τους ζητούν “την ανοχή και την υπομονή τους” καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή τους.

Τελικά λίγοι ήταν οι βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανταποκρίθηκαν ως τώρα στο κάλεσμα Κασσελάκη. Από τους βουλευτές, μόνο ο Συμεών Κεδίκογλου όπως ο ίδιος αποκάλυψε, έχει καταθέσει ένα ποσό. Επίσης από τους “87” (80 μέλη της ΚΕ και 7 βουλευτές) που υπογράφουν το σχετικό κείμενο και αναφέρονται επικριτικά προς τη ηγεσία για το κλείσιμο της “Αυγής”, τα “μαύρα χρήματα” κ.α. μόλις 3 ανταποκρίθηκαν και συγκεκριμένα 2 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και 1 βουλευτής.

Πάντως συμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που θέλουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα Κασσελάκη  ζητούν τις καταστάσεις των δαπανών της εφημερίδας και του κόμματος, ενώ ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Κουμουνδούρου, Θύμιος Γεωργόπουλος, είχε προειδοποιήσει με ανάρτησή του ότι οι εργαζόμενοι θα έμειναν απλήρωτοι τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ ο μετριοπαθής βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου απασφάλισε για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Ο βουλευτής Εύβοιας μιλώντας στο Action24, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ κάναμε κοινοβουλευτική ομάδα, όπως είπε, ο πρόεδρος έκανε την ομιλία του και έφυγε, μεταφέροντας παράπονα των συναδέλφων του βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ένοιωσαν ως “ζωντανό ντεκόρ” του κ. Κασσελάκη. “Σας μιλάω ειλικρινά, με πόνο ψυχής, το κόμμα έχει μπει σε ράγες αυτοδιάλυσης”, τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, προβλέποντας ότι το ποσοστό των Ευρωεκλογών δεν θα είναι βατήρας για να ανέβουμε, αλλά ταβάνι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ μικρό, όπως εξήγησε και πρόσθεσε “Και στηρίξαμε και στηρίζουμε θεσμικά τον Πρόεδρο, αλλά από εκεί και πέρα όσα συμβαίνουν, πέρα από το τραγικό της όλης ιστορίας, υπάρχουν και στοιχεια σουρεαλισμού”.

“Οι βουλευτές αισθάνονται ότι δεν μας υπολογίζουν καθόλου” τόνισε και με αφορμή την αναχώρηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ΗΠΑ, επισήμανε “δεν έχω καταλάβει αν το ίδρυμα του Κασσελάκη θα είναι δικό του ή του ΣΥΡΙΖΑ” και ως προς τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη περί “μαύρων ταμείων” δήλωσε “βάζει μπουρλότο σε μια σειρά από ζητήματα” και πρόσθεσε “Πάμε εμείς να αποκαθηλώσουμε έναν πρώην Πρωθυπουργό χωρίς να καταλάβω γιατί”.

Τέλος διερωτήθηκε με νόημα “Ποιοι είναι αυτοί οι φανατικότεροι, οι βασιλικώτεροι του βασιλέως που δίνουν τέτοιες συμβουλές” και υπογράμμισε “είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός, πρέπει από εδώ και πέρα να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Σχετικά Άρθρα