Αλέξανδρος Σχισμένος / Κοινωνικό φαντασιακό και Τεχνητή Νοημοσύνη

 Αλέξανδρος Σχισμένος / Κοινωνικό φαντασιακό και Τεχνητή Νοημοσύνη

Στις 22 Ιούνη, ολοκληρώθηκαν οι “Δελφικοί Διάλογοι” με ομιλητές όπως ο L. Floridi και η K. Hayles, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και τίτλο: “Δημοκρατία και Πολιτισμός στην Εποχή του Μέτα-ανθρώπινου” Βρισκόμαστε στην εποχή του Μετά-Ανθρώπινου; Είναι το Μετά-Ανθρώπινο το πεδίο μέριμνας της δημοκρατίας και του πολιτισμού; Και τι σημαίνει Μετα-Ανθρώπινο;

Του Αλέξανδρου Σχισμένου*

Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο καταλαβαίνουμε πως το “Μετα-Ανθρώπινο” εντάσσεται στο πλαίσιο της έκπληξης για τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Δυστοπικές προβλέψεις και ουτοπικά οράματα γεμίζουν αίθουσες και οθόνες. Μα φαίνεται πως η δημόσια συζήτηση διεξάγεται ως μία οξεία αντιπαράθεση μεταξύ τεχνοφοβίας και τεχνολαγνείας με εκατέρωθεν υπερβολές, όπως η υποδούλωση του ανθρώπου από τις μηχανές ή η πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπου μέσω των μηχανών. Εκτιμώ ότι η άποψη του Κ. Καστοριάδη για την κοινωνικο-ιστορική δημιουργία και φαντασιακή θέσμιση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στη διαύγαση της κατάστασης.

Στην κοινωνικο-ιστορική προοπτική, οι δυστοπίες και οι ουτοπίες σχετικά με την τεχνολογία δεν είναι τόσο καινοφανείς όσο οι εφαρμογές των ψηφιακών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μέσω νευρωνικών δικτύων που συνιστούν την ΤΝ.

Ολόκληρο το άρθρο στο anatropinews.gr

Σχετικά Άρθρα