Το αγόρι από την Ουκρανία που ονειρευόταν το ποδόσφαιρο

 Το αγόρι από την Ουκρανία που ονειρευόταν το ποδόσφαιρο

Ο Kyryl Vidkovskyi είναι όπως κάθε παιδί της ηλικίας του κολλημένο με το ποδόσφαιρο. Λατρεύει τον Λιονέλ Μέσι και ξοδεύει κάθε ελεύθερο λεπτό κλοτσώντας μια μπάλα, κάνοντας προπονήσεις με τους φίλους του και ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής. Αυτά τα όνειρα βοήθησαν να συνεχίσει ο Kyryl όταν πέρασε 27 ημέρες στο υπόγειο του σχολείου του στο Yahidne της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Αναγκασμένοι να φύγουν από τα σπίτια τους και να μπουν στο υπόγειο του σχολείου από τα ρωσικά στρατεύματα, ο Kyryl, μόλις 10 ετών τότε, ήταν ένας από τους περισσότερους από 300 ανθρώπους από το χωριό του που έζησαν μια κόλαση για σχεδόν ένα μήνα. Μερικοί χωρικοί πέθαναν –– δεν υπήρχε ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, τα τρόφιμα ισοδυναμούσαν με προμήθειες που άρπαξαν από τα ντουλάπια πριν τους διώξουν από τα σπίτια τους — και η επιβίωση ήταν μια καθημερινή, σημαντική πρόκληση.

Ο Kyryl ακόμα ονειρευόταν το ποδόσφαιρο. Χάραξε ποδοσφαιρικά σχέδια στον τοίχο — άντρες, μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. «Έπρεπε να αποσπάσεις την προσοχή σου με κάποιο τρόπο», είπε ο Kyryl στο ESPN. “Βρήκα ένα κομμάτι κάρβουνο στο πάτωμα και απλά άρχισα να ζωγραφίζω στους τοίχους. Μόνο ποδοσφαιριστές σε ένα γήπεδο. Λατρεύω το ποδόσφαιρο και ήθελα να παίξω, αλλά δεν μπορούσα. Ίσως δεν καταλάβαινα γιατί, δεν μπορούσα να παίξω.

Οι Ρώσοι μας έλεγαν ότι οι άνθρωποι που αιχμαλωτίζονται στο σχολείο, δεν έχουν δικαίωμα να πάνε τουαλέτα για δύο, τρεις ημέρες. Το μόνο νερό που είχαμε ήταν ανακατεμένο με άμμο. Ήταν φρικτό.”

Δύο χρόνια μετά, ο Kyryl, τώρα 13 ετών, και η μητέρα του Kseniia και ο πατέρας του Kostya, κάνουν μια νέα ζωή στη Γερμανία, στην πόλη Bielefeld κοντά στο Dortmund. Είναι μεταξύ 300 ανθρώπων από την Ουκρανία — τραυματίες στρατιώτες, οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη μάχη και όσοι έχουν υπομείνει τη σύγκρουση σε κατεχόμενες περιοχές — που έχουν προσκληθεί στο Euro 2024 για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Ουκρανίας και να συναντήσουν μέλη της ομάδας του Serhiy Rebrov. Η Ουκρανική Ομοσπονδία μοίρασε εισιτήρια και διοργάνωσε τη μεταφορά για την οικογένεια για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Τετάρτης με το Βέλγιο στη Στουτγάρδη.

“Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Θεραπεύει και παρέχει κρίσιμα θετικά συναισθήματα, ιδιαίτερα πολύτιμα για τους Ουκρανούς σε περιόδους πολέμου”, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας FA και πρώην σύμβολο της AC Milan Andriy Shevchenko σχετικά με την πρόσκληση της οικογένειας να παρακολουθήσει τον αγώνα. “Πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να επηρεάσει θετικά την αποκατάσταση των στρατιωτών. Η Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σύστημα υποστήριξης για τους βετεράνους μας και τους Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Επομένως, αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.”

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας τους στο Euro 2024, οι παίκτες της Ουκρανίας έχουν μιλήσει επανειλημμένα για την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν το ηθικό των στρατευμάτων τους και του ουκρανικού λαού που συνεχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου.

Η ιστορία του Kyryl είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές. Την ώρα που γίνεται η συνέντευξη ο μικρός βρίσκεται πάντα στο πλευρό της μητέρας και του πατέρα του στο ξενοδοχείο της αποστολής της Ουκρανίας στη Στουτγάρδη, ο Kyryl περιμένει μια φωτογραφία με τον ήρωά του, τον φόργουορντ της Τσέλσι, Mykhailo Mudryk, ενώ περνάει ο σπουδαίος Σεφτσένκο.

Ο Kyryl βρίσκεται στην πόλη για να παρακολουθήσει τον αποφασιστικό αγώνα της Ουκρανίας στον Όμιλο Ε εναντίον του Βελγίου — Παρακολούθησε επίσης στη νίκη της Ουκρανίας με 2-1 εναντίον της Σλοβακίας στο Ντίσελντορφ. Αυτά τα όνειρα στο υπόγειο στο Γιαχίνε πραγματοποιούνται, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός και η οικογένειά του θα προτιμούσαν να είναι στο σπίτι, χωρίς να έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά.

Όταν ήρθαν οι Ρώσοι, μας πήγαν όλους στο σχολείο. Όλο το χωριό”, είπε στο ESPN ο Kostya, ο πατέρας του Kyryl. «Ζούσαμε υπόγεια και είχε πολύ κρύο. Ήταν Φεβρουάριος, πολύ, πολύ κρύο, και υπήρχαν πάνω από 360 άτομα εκεί μέσα. Ήταν σαν μια ασύλληπτη κόλαση.

«Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν», συνέχισε ο Kostya. “Λόγω έλλειψης αέρα, έλλειψης φαγητού. Ο κόσμος έχανε τα μυαλά του. Καθόμασταν, δεν μπορούσες να ξαπλώσεις. Το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να καθίσεις και να ακούσεις τις μάχες. Κάποιοι από τους πύραυλους χτύπησαν και το σχολείο. Δεν υπήρχε ρεύμα, δεν υπήρχε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και η μόνη τουαλέτα ήταν ένας κουβάς σε μια γωνιά του δωματίου.

Σήμερα, ο Kyryl και η μητέρα και ο πατέρας του φορούν τις φανέλες της Ουκρανίας. Η εμπειρία της παρουσίας στο τουρνουά είναι σαφώς ένα τεράστιο θαύμα για τον Kyryl.

«Απλά νιώθω όλη την ατμόσφαιρα, με όλους τους υποστηρικτές, είναι τόσο ωραίο», είπε. “Βλέπουμε ανθρώπους που είναι από όλη την Ευρώπη, οπότε είναι υπέροχο. Η νίκη κόντρα στη Σλοβακία ήταν καταπληκτική.”

Η Γερμανία έχει προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022 — περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Kyryl και η οικογένειά του απολαμβάνουν τη νέα τους ζωή και έχει βρει μια τοπική ομάδα ποδοσφαίρου για να παίξει. «Ο Μέσι είναι ο αγαπημένος μου παίκτης, αλλά είμαι μπακ», είπε. “Μου αρέσει να παίζω και επιθετικός επίσης. Η ομάδα μας κέρδισε ένα τρόπαιο φέτος, οπότε αυτό ήταν καλό για μένα.”

Ο Κόστγια δείχνει με περηφάνια μια φωτογραφία του γιου του με τη νέα του ομάδα, αλλά με δάκρυα η μητέρα του Kseniia λέει ότι υπήρξαν προκλήσεις και δυσκολίες στην προσαρμογή στη ζωή εκτός Ουκρανίας.

«Όταν μετακομίσαμε εδώ, ήμουν ανήσυχη και θυμωμένη», είπε. “Στην Ουκρανία, ο Kyryl έπαιζε ποδόσφαιρο κάθε μέρα, Σαββατοκύριακα και βράδια, βροχή ή ήλιο. Το ποδόσφαιρο ήταν όλη του η ζωή. Αλλά όταν μετακομίσαμε εδώ, ήταν διαφορετικά. Το μόνο που ήθελα για τον Kyryl ήταν να παίξει ποδόσφαιρο, ανησυχούσα ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε μια ομάδα, αλλά τώρα βρίσκουμε μια ομάδα που είναι μισή ώρα μακριά από το μέρος που ζούμε.

Η ζωή δεν είναι φυσιολογική για τον Kyryl και την οικογένειά του, ούτε η «παλιά» κανονική ούτως ή άλλως. Αλλά το να είναι στο Euro 2024, να περιμένει φωτογραφίες με τους αγαπημένους του παίκτες, να παρακολουθεί την Ουκρανία να παίζει και να συμμετέχει με το πλήθος να τραγουδά το “Sweet Caroline” είναι μια μικρή, αλλά απολαυστική απόσπαση της προσοχής από όσα έχει υπομείνει.

Ονειρευόταν το ποδόσφαιρο στις πιο δύσκολες στιγμές και το παιχνίδι έδωσε κάτι πίσω.

Σχετικά Άρθρα