ΣΥΡΙΖΑ: Ξέσπασε νέος εμφύλιος-Eπιστολή των “87”, απάντηση Μωραΐτη, αντιδράσεις εργαζομένων σε “Αυγή” και “Κόκκινο”

 ΣΥΡΙΖΑ: Ξέσπασε νέος εμφύλιος-Eπιστολή των “87”, απάντηση Μωραΐτη, αντιδράσεις εργαζομένων σε “Αυγή” και “Κόκκινο”

Πολεμικό κλίμα διαμορφώνεται για μια ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας στις 4 Ιουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Ιουλίου, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η πορεία του κόμματος προς το Καταστατικό συνέδριο, με φόντο τις επιλογές και τις αποφάσεις της ηγεσίας, όπως το “λουκέτο” στην εφημερίδα “Αυγή” και τις αναφορές περί “μαύρου χρήματος”, που προκαλούν την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών και όχι μόνο.

Ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των δύο οργάνων δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο 87 στελεχών, εκ των οποίων 7 βουλευτές, που είναι δυσαρεστημένα με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης” και τονίζεται η ανάγκη συνεννόησης του προοδευτικού χώρου, κατηγορώντας την ηγεσία του κόμματος για στοχοποίηση μελών.

“Τραυματίζει τον χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ” σημειώνεται επίσης στο κείμενο των 87 στελεχών και υπογραμμίζεται “Δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο”.

Το κείμενο το υπογράφουν μεταξύ αυτών νυν και πρώην βουλευτές, αλλά και στελέχη πρώτης γραμμής όπως, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Μίλτος Ζαμπάρας, η Αθηνά Λινού, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Θοδωρής Μπαλτάς, ο Γιάννης Μουζάλας, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Παναγιώτης Παναγιώτου κ.α.

Πηγές του κόμματος σχολίασαν την κίνηση των 87 στελεχών λέγοντας “Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο” και τονίζοντας “Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα” αφού “Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή.”.

Παράλληλα ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στιχουργός Νίκος Μωραϊτης, διακινούσε στα social media κείμενο για τη “στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη για ένα κόμμα με όραμα”, καλώντας τους φίλους και τα μέλη του κόμματος να υπογράψουν “απέναντι στο πραξικόπημα των 87”.

Όπως αναφέρεται:

“Σαν μέλη και φίλοι του Σύριζα Π-Σ σας προωθούμε το παρακάτω κείμενο με σκοπό να διαβαστεί στα όργανα του κόμματος.
1.Εκφράζουμε την οργή μας για τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών του κόμματος τα οποία εκφράζουν συνεχώς αμφισβητήσεις σχετικά με τοποθετήσεις και αποφάσεις του Προέδρου μας Στεφάνου Κασσελάκη.
2.Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μας μηχανισμού δεν σέβεται την απόφαση μας στις εσωκομματικές κάλπες και την ανάδειξη του Στεφάνου σε Πρόεδρο του Σύριζα , καθώς επίσης και την εντολή που δώσαμε στο τελευταίο συνέδριο για τέλος στην εσωστρέφεια και για καμία αμφισβήτηση στις αποφάσεις που ψηφίσαμε.
3.Δεν δώσαμε σε κανέναν εντολή να ανοίξει συζήτηση περί ένωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, αλλά όπως και το καταστατικό μας τονίζει άνοιγμα στον δημοκρατικό κόσμο με σκοπό την ενδυνάμωση του Σύριζα και την ισχυρή αντιπολίτευση με προοπτική κυβερνητικής πορείας.
4.Απαιτούμε λεπτομερή ανάλυση των εσόδων και των εξόδων του κόμματος, καθώς επίσης για τον αριθμό και την μισθοδοσία οργάνων, επιστημονικών συνεργατών και άλλων εργασιακών συμβάσεων. Δημοσίευση αναλυτικού οργανογράμματος όλων των τμημάτων και διαύλων επικοινωνίας.
5.Απαιτούμε την οικονομική εξυγίανση του κόμματος και την πλήρη κατανόηση όλων για το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση οφείλεται κυρίως στους ψηφοφόρους του κόμματος και την προτίμηση μας στις εκάστοτε κάλπες. Επίσης πλήρη ανάλυση για το ποσό που μαζεύτηκε από τα 2ευρα των τελευταίων , διπλών μάλιστα εσωκομματικά εκλογών και που αξιοποιήθηκαν.
6.Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη στον πρόεδρο μας Στέφανο Κασσελάκη και τη προσπάθεια να έχει λόγο η βάση σε αποφάσεις και δημοψηφίσματα με διαδικτυακή συμμετοχή και ψήφο, ειδικά από τη στιγμή που είναι πλέον εφικτή η διασφάλιση της εγκυρότητας των συμμετοχών.”.

Το κείμενο καταλήγει με κεφαλαία γράμματα:
“ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ .
ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ , ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ”.
Το κείμενο μέχρις τις 10 το βράδυ είχαν υπογράψει 1.768 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως την ώρα που η “εσωκομματική αντιπολίτευση” οργανώνεται ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Νέα Υόρκη επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς ερωτώμενος από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 για τις αποχωρήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα, από τα όργανα του κόμματος, δήλωσε “Αν το θέμα δεν είναι το πρόγραμμα αλλά είναι μια χημεία με τον Πρόεδρο του κόμματος κατανοητό. Αυτά γίνονται στην πολιτική. Εύχομαι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην δημοκρατική προοδευτική παράταξη που χτίζουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος και μεγεθυμένος θα προχωρήσει να αγκαλιάσει όλη την Κεντροαριστερά αλλά την Κεντροαριστερά όχι με συμβιβασμούς με τους όρους Κεντροαριστερά επί Κώστα Σημίτη”

Και ερωτηθείς για τις αναφορές στο “μαύρο χρήμα” των πολιτικών κομμάτων άφησε εκτός την περίοδο Τσίπρα λέγοντας “Αναφέρθηκα στους τρόπους χρηματοδότησης που μου έχουν προσφερθεί για να μην μπορεί να υπάρξει αυτή η εντός εισαγωγικών εσωστρέφεια για τις αλλαγές που έχουμε στα κομματικά media και γενικά τον εξορθολογισμό στο κόμμα. Επαναλαμβάνω, εγώ είμαι διατεθειμένος να ανοίξουμε τα χαρτιά του κόμματος μας στην Deloitte ή σε όποια άλλη εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκείνος είναι;”.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές έλαβαν sms με την παρότρυνση να βάλουν πλάτη με αφορμή την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα και που είχε ως δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας “Αυγή”, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δίνει 20.000 ευρώ στο κόμμα (σ.σ. το ανώτατο ποσό που επιτρέπει ο νόμος), καλώντας και τα υπόλοιπα στελέχη να βοηθήσουν όσο μπορούν.

“Σύντροφοι, συντρόφισσες. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κόμμα μας επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή οικονομική συμβολή όλων μας. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε είτε με δωρεά (donation.syriza.gr), είτε με σύναψη δανείου (κατόπιν επικοινωνίας με το λογιστήριο) προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου για τα Μέσα του Κόμματος, συνολικού ύψους 375.146 ευρώ (ήτοι 199.197 ΑΥΓΗ, 175.949 ΚΟΚΚΙΝΟ). Με εκτίμηση, η Οικονομική Διεύθυνση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανέφερε το μήνυμα της Κουμουνδούρου προς τους βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα