Πανελλήνιες 2024: Στα σχολεία οι βαθμοί-Πού θα κυμανθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

 Πανελλήνιες 2024: Στα σχολεία οι βαθμοί-Πού θα κυμανθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

Άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην οποία είναι αναρτημένες οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024.

Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους στα μαθήματα των Πανελλαδικών στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.Επίσης, οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες, οι οποίες περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα, αναρτώνται στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της επικράτειας.

H ανακοίνωση των βαθμών στους υποψήφιους που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες 2024 θα «δείξει» και την πορεία των βάσεων για τη φετινή χρονιά.

Όμως όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι τα άριστα γραπτά, δηλαδή αυτά που βαθμολογήθηκαν με 18-20, θα είναι μειωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιζήτητες σχολές θα εμφανίσουν μια κάθοδο των μορίων.

  • Όσον αφορά στο στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) φαίνεται ότι μειώνεται το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι τόσο στην Ιστορία όσο και στα Αρχαία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σχολές όπως οι Νομικές, Ψυχολογίας κ.α, θα έχουν μια έστω και μικρή πτώση των βάσεων.
  • Στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση των βάσεων φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη (500-700 μόρια) τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές κλπ. του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
  • Όσον αφορά στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη και το πιθανότερο είναι ότι η κίνηση των βάσεων θα είναι ανάλογα με τη σχολή και με διαφορετική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα, οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν έστω και κατά προσέγγιση τις πιθανότητες εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο και συνεπώς το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να στραφεί προς την έξυπνη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται και η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις Πανελλήνιες του 2024.

Τι δείχνουν οι βαθμολογίες

Μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών έχουμε τα εξής στοιχεία:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, εμφανώς χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73.Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30. Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία.Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομία και Πληροφορικής η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού επαυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και εδώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής.

Στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων αυξήθηκε από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα.

Η εκτίμηση Στρατηγάκη

Μία πρώτη αναφορά για τις βάσεις των Πανελληνίων του 2024 έκανε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και έμπειρος αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στο OPEN, με αφορμή την ολοκλήρωση των εξετάσεων τόσο για τα ΓΕΛ, όσο και τα ΕΠΑΛ. «

Φέτος περιμένουμε πτώση γιατί τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από ό,τι πέρυσι, όπως η φυσική που έφερε θύελλα. Περιμένουμε πως θα υπάρχει πτώση στις βάσεις, ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να την ποσοτικοποιήσουμε να πούμε είναι 100, 200, 300 μόρια γιατί δεν έχουμε κανένα αριθμητικό στοιχείο. Οπότε αυτά που διαβάζετε και ακούτε είναι συζητήσεις επιπέδου καφενείου. Δεν έχω κανένα στοιχείο και επειδή είμαι μαθηματικός μιλάω πάντα με στοιχεία», είπε ο κ. Στρατηγάκης σε ερώτημα που δέχθηκε σχετικά με τις βάσεις των Πανελληνίων για το 2024 και πρόσθεσε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι να μην ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τις βάσεις. Πρέπει να επιλέξουν τις σπουδές τους. Δεν επιλέγουν επάγγελμα, αλλά σπουδές και οι σπουδές μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά επαγγέλματα».

Σχετικά Άρθρα