Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν θέση για αθλητή καταδικασμένο για βιασμό 12χρονης

 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν θέση για αθλητή καταδικασμένο για βιασμό 12χρονης

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη η απόφαση της Ολλανδίας να επιτρέψει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με την εθνική ομάδα Beach Volley αθλητή, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τον βιασμό ανήλικου κοριτσιού.

Ο 29χρονος, Στέφεν φαν ντε Βέλντε, θα είναι συμπαίκτης του 23χρονου Μάθιου Ίμερς και οι δυο τους θα προσπαθήσουν να διακριθούν στο ολυμπιακό άθλημα του beach volley παρότι ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας τους υπάρχουν έντονες επικρίσεις κατά της Ομοσπονδίας Βόλεϊ.

Πριν από μία δεκαετία, το 2014, ο 19χρονος τότε Φαν ντε Βέλντε, είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία και είχε οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τον δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο και να του επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Μάλιστα, ο δικαστής του είχε πει ανακοινώνοντάς του την ποινή ότι «πριν έρθεις στη Βρετανία και διαπράξεις αυτό το σοβαρό αδίκημα, προετοιμαζόσουν για να φτάσεις μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από αυτή σου την πράξη, το ολυμπιακό όνειρο θα παραμείνει όνειρο».

Ο Φαν ντε Βέλντε οδηγήθηκε το 2016 σε ολλανδική φυλακή παρότι ο βιασμός έγινε στο Milton Keynes της Βρετανίας και έπειτα από μόλις 12 μήνες αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στις προπονήσεις, για να φτάσει τελικά να διαψεύσει τον δικαστή που τον καταδίκασε και να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Η Ολλανδική Ομοσπονδία Βόλεϊ υπεραμύνθηκε της απόφασής της να επιτρέψει τη συμμετοχή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι γνωρίζει το παρελθόν του αθλητή, αλλά από τη στιγμή που εξέτισε την ποινή του και δείχνει ότι είναι «εξαίρετος αθλητής και άνθρωπος», δεν έχει κανέναν λόγο να του απαγορεύσει να αγωνιστεί στο Παρίσι.

Ανάλογη στάση κράτησε και η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή με επιχείρημα ότι ο 29χρονος ζήτησε και έλαβε ψυχολογική βοήθεια μετά την αποφυλάκισή του.

Όσοι διαφωνούν με τη συμμετοχή του Φαν ντε Βέλντε σε ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός, δέχονται ότι μπορεί να πλήρωσε (έστω όπως πλήρωσε) το σοβαρό αδίκημα που διέπραξε εκτίοντας ποινή φυλάκισης, ισχυρίζονται, όμως, ότι ένας αθλητής απότελεί πρότυπο και role model και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό ένας καταδικασμένος παιδοβιαστής.

Πηγή: pride.gr

Σχετικά Άρθρα