Ανάλυση/ Η απόδοση του Μπάϊντεν στο ντιμπέϊτ προκαλεί συναγερμό στους Δημοκρατικούς

 Ανάλυση/ Η απόδοση του Μπάϊντεν στο ντιμπέϊτ προκαλεί συναγερμό στους Δημοκρατικούς

Εμφανώς καταβεβλημένος και βραχνός ο Μπάιντεν στο χθεσινό debate, είχε συχνά δυσνόητη άρθρωση και κάποιες στιγμές έχανε τον ειρμό του, εδώ. Η εμφάνισή του ενέτεινε τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για τις δυνατότητές του να νικήσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ ήταν δυναμικός, εριστικός και προσβλητικός, απέφυγε να απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις, δεν είπε ούτε καν αν θα αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επανέλαβε γνωστά ψεύδη και καταστροφολογίες και συχνά κόμπαζε για τη δική του προεδρία.
Κέρδισε καθαρά τις εντυπώσεις, σε σημείο ώστε στο πάνελ του CNN που ακολούθησε το debate να συζητιέται ακόμα και το ενδεχόμενο μέχρι το Νοέμβριο ο Μπάιντεν να μην είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών.

Όπως επισημαίνει η ανάλυση του ABC News, “από τις πρώτες στιγμές της νύχτας, η μεγαλύτερη πολιτική αδυναμία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν –η ηλικία του και η αντιληπτική αδυναμία του– έγινε σαφής ευθύνη στη σκηνή της συζήτησης την Πέμπτη. Σε ένα ιδιαίτερα χαμηλό σημείο για τον πρόεδρο, ο Μπάιντεν φαινομενικά έχασε τη σκέψη του ενώ απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με το εθνικό χρέος, σταματώντας και καταλήγοντας σε ένα σχόλιο σχετικά με το επιτέλους «να νικήσει το Medicare». Ο Ντόναλντ Τραμπ πήδηξε αυτό το κύμα όταν οι συντονιστές του CNN στράφηκαν προς το μέρος του, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «χτύπησε μέχρι θανάτου τη Medicare».”

Σχετική είναι η ανάλυση του TheHill που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους Δημοκρατικούς, επισημαίνοντας πως αυτό που τελικά παρουσίασε ο Τζο Μπάϊντεν στο ντιμπέϊτ με τον Τραμπ ήταν …”η ηλικία του”. Ήδη πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως δεν είναι πια βέβαιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος πρόεδρος θα φτάσει μέχρι το τέλος της κούρσας, αν και τα περιθώρια αλλαγών στενεύουν ασφυκτικά. Η επόμενη τηλεμαχία έχει προσδιοριστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το έγκυρο αμερικανικό σάϊτ και ο αναλυτής Max Burns,ιδρυτής του Third Degree Strategies :

Εάν το προεδρικό ντιμπέιτ της Πέμπτης το βράδυ ήταν ένα σημάδι της κούρσας που έρχεται, δεν κατηγορώ τον αριθμό ρεκόρ των Αμερικανών ψηφοφόρων που λένε ότι έχουν αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική διαδικασία.

Πριν από τη συζήτηση της Πέμπτης, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν αύξησε τις προσδοκίες ότι ο πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει το μήνυμα της προεκλογικής του εκστρατείας και θα φέρει τον αγώνα στο κατώφλι του Ντόναλντ Τραμπ.

Όποια κι αν ήταν αυτά τα σχέδια, χρειάστηκαν λιγότερο από 12 λεπτά για να ξετυλιχτούν. Αντίθετα, ο Μπάιντεν παρουσίασε κάτι που οι σύμβουλοί του πέρασαν μεγάλο μέρος της εκστρατείας προσπαθώντας να αποφύγουν: την ηλικία του.

Ο Τραμπ ταλαντεύτηκε ανάμεσα στο συνηθισμένο σκληροτράχηλο και τις κραυγές θυματοποίησης, αλλά αυτή η κουρασμένη ρουτίνα ωχριά σε σύγκριση με τον βραχνό και ελικοειδή Μπάιντεν που εμφανίστηκε σε εκείνη τη σκηνή της Ατλάντα. Για πολλούς ψηφοφόρους, η αντιστοιχία της Πέμπτης στο CNN ήταν η πρώτη τους πραγματική ματιά τόσο στον Τραμπ όσο και στον Μπάιντεν από την ολοκλήρωση της εκστρατείας του 2020. Αυτό που είδαν απλώς θα ενισχύσει την επίμονη ανησυχία ότι ο Μπάιντεν είναι απλώς πολύ μεγάλος για να ξεκινήσει μια δυναμική εκστρατεία για την προστασία της μαχόμενης δημοκρατίας της Αμερικής.

Για να είμαστε σαφείς, υπάρχει ένα χάσμα διαφοράς μεταξύ της ικανότητας ενός υποψηφίου να συζητά και της ικανότητάς του να κυβερνά αποτελεσματικά το εκτεταμένο διοικητικό κράτος της Αμερικής. Ο Μπάιντεν, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αποτελεί παράδειγμα αυτής της έντονης διαίρεσης, περηφανεύεται για μια από τις πιο επιτυχημένες νομοθετικά πρώτης θητείας προεδρίες από τον Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ το 1932.

Όποια κι αν ήταν τα κάποτε τρομερά ταλέντα του στις συζητήσεις, ο Μπάιντεν αποδείχθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει την πλημμύρα κακών και διαστρεβλώσεων του Τραμπ. Κάποια στιγμή στο πρώτο τέταρτο της συζήτησης, ο Μπάιντεν έγινε τόσο μπερδεμένος στη δική του επιχειρηματολογία που μετέτρεψε μια ερώτηση σχετικά με την άμβλωση σε μονόλογο για τη μετανάστευση που άθελά του έκανε τον αντίπαλό του.

Σε μια άλλη στιγμή, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι « επιτέλους νίκησε το Medicare ». Η σουρεαλιστική γκάφα έριξε ακούσια ένα από τα πιο αξιόπιστα κρούσματα του Τραμπ κατά του Μπάιντεν.

Για μεγάλο μέρος της συζήτησης, ο Τραμπ φαινόταν να έχει τη σκηνή μόνος του. Αντί να φιλονικήσει με τον Μπάιντεν όπως έκανε το 2020, ο πρώην πρόεδρος κατεύθυνε τη λιτανεία των μισών αληθειών του απευθείας στον αμερικανικό λαό. Πρέπει να ήταν μια ταπεινωτική στιγμή για τον Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια τακτική με μεγάλα αποτελέσματα εναντίον του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Αλλά οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση. Θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε την ουσία αυτών που είπε ο καθένας.

Ο Τραμπ χρειάστηκε 45 λεπτά για να ενσωματώσει το ψέμα του ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ήταν «τόσο αθώοι», λέγοντας ακόμη και στον Μπάιντεν ότι θα έπρεπε να «ντρέπεται» για τη δίωξη των εξτρεμιστών που ευθύνονται για την επίθεση σε αστυνομικούς και τις λεηλασίες. κυβερνητικά γραφεία.

Όταν του ζήτησε ο Μπάιντεν να καταγγείλει τα Proud Boys και άλλους εξτρεμιστές που εμπλέκονται στη βία, ο Τραμπ απλώς τον αγνόησε. Ο Τζέικ Τάπερ, φαινομενικά ένας από τους συντονιστές της βραδιάς, προφανώς δεν πίστευε ότι το θέμα άξιζε ούτε μια πρόχειρη συνέχεια.

Ο Μπάιντεν έκανε ό,τι μπορούσε για να χαρακτηρίσει την εκστρατεία του 2024 ως δημοψήφισμα για την ίδια τη δημοκρατία. «Ποιος άκουσε ποτέ για έναν πρόεδρο που επιδιώκει εκδίκηση;» είπε περίπου μια ώρα μετά τη συζήτηση. «Ποιος άκουσε ποτέ για έναν πρόεδρο που είπε ότι ο Χίτλερ έκανε κάποια καλά πράγματα ; Θα ήθελα να μάθω ποιες είναι». Και πάλι, ο Τραμπ απέρριψε το σχόλιο και κανένας από τους συντονιστές δεν θεώρησε το θέμα τόσο ενδιαφέρον για εξερεύνηση.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν πράγματα όπως η ηλικία ή οι πολιτικές δεξιότητες έχουν πια σημασία. Ο Τραμπ το γνωρίζει αρκετά καλά, ως ο πρώτος άνθρωπος στην αμερικανική ιστορία που κέρδισε την προεδρία χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη πολιτική ή πολιτική εμπειρία. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι πλέον σταθερά ευθυγραμμισμένοι είτε στα στρατόπεδα των Δημοκρατικών είτε των Ρεπουμπλικανών και αυτοπροσδιορίζονται ως μη πειστικοί. Ένα μικρό κομμάτι ανεξάρτητων ψηφοφόρων θα είναι πιθανότατα εκείνοι που θα αποφασίσουν για το εάν ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ή η χώρα μας θα αγκαλιάσει μια ανοιχτά αυταρχική δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν στηρίζεται όλο και περισσότερο σε ένα πυκνό δίκτυο υποκατάστατων στα παραδοσιακά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βελτιώσει και να ενισχύσει το μήνυμα του προέδρου. Αυτό είναι απαραίτητο για κάθε εκστρατεία, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει ένας υποψήφιος που αγωνίζεται τόσο εμφανώς να μεταδώσει το δικό του μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

Δεν είμαι στέλεχος της εκστρατείας του Μπάιντεν, ούτε έμπιστος στον κόσμο του Μπάιντεν. Δεν ξέρω αν γίνονται συζητήσεις υψηλού επιπέδου αυτή τη στιγμή σχετικά με την απόδοση του Μπάιντεν, αλλά θα ήταν πολιτική αμέλεια να προσποιούμαστε ότι η συζήτηση της Πέμπτης πήγε καλά για τον πρόεδρο.

Όπως το χάος του Μπαράκ Ομπάμα σε ένα πρώτο ντιμπέιτ εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, η ​​αποψινή συζήτηση θα πρέπει να κεντρίσει τη σοβαρή αναζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να διορθωθεί στην εκστρατεία του Μπάιντεν. Η εναλλακτική είναι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ που θα ανατρέψει τη δημοκρατία μας για πάντα.

Σχετικά Άρθρα