Ύδρα: Ποινική δίωξη και κατά των ολιγαρχών -Τα νέα στοιχεία για την φωτιά (vid)

 Ύδρα: Ποινική δίωξη και κατά των ολιγαρχών -Τα νέα στοιχεία για την φωτιά (vid)

Πλημμελής αποδεικνύεται η έρευνα των αρχών σχετικά με τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, που συνδέεται με την περίφημη θαλαμηγό, το πλήρωμα της οποίας συνελήφθη με τον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο να προφυλακίζονται και τα υπόλοιπα 11 μέλη να αφήνονται ελεύθερα με εγγυήσεις και περιοριστικούς όρους. Το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή σενάριο για το πώς προέκυψε η φωτιά στην Ύδρα, είναι ότι δύο άτομα από το σκάφος, πιθανότατα νεαρά και ίσως με συνοδεία κάποιου μεγαλύτερου, βρέθηκαν με φουσκωτό στην ακτή. Εκεί άναψαν βεγγαλικά, τα οποία προκάλεσαν τη φωτιά. Επέστρεψαν στη θαλαμηγό και πλέον βρίσκονται στο μακρινό Καζακστάν.

Στην κατάθεσή του ο πλοίαρχος αναφέρει: «Ουδεμία χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων οιασδήποτε μορφής ουδέποτε έγινε από οποιονδήποτε στη θαλαμηγό ή εκτός αυτής. Σε σχετικό έλεγχο βρέθηκαν όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες άθικτες. Ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό Περσεφόνη 1».

Σύμφωνα με το MEGA και το LIVE News, οι «αδιάφθοροι» ερευνούν για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας τους αξιωματικούς πυροσβεστικής και λιμενικού που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς αρχικά άφησαν τη θαλαμηγό να φύγει από το σημείο της πυρκαγιάς αλλά κυρίως άφησαν τα 10 άτομα από το Καζακστάν να αποχωρήσουν για τη χώρα τους.

Τώρα που οι κροτίδες έχουν πια βρεθεί θα μπορούσε να γίνει ανάλυση DNA και αποτυπωμάτων ώστε να προκύψει ο ένοχος. Πλέον θα χρειαστεί να κινηθούν διαδικασίες δικαστικής συνδρομής.

Ποινική δίωξη και κατά των επιβατών της «Περσεφόνης»

Προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς στην Ύδρα διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Άννα Κανδύλη στο Live News, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε στελέχη του Λιμενικού, καθώς η θαλαμηγός «Περσεφόνη» είχε δέσει και σε άλλο λιμάνι της Ύδρας, όπου εκεί θα έπρεπε να δράσουν τα στελέχη του Λιμενικού και να διατάξουν την παραμονή της θαλαμηγού.

Ωστόσο, η θαλαμηγός έφτασε στη Βουλιαγμένη κι εκεί δεν ειδοποιήθηκε καμία από τις Αρχές, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας και να γυρίσουν πίσω στο Καζακστάν.

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, η αστοχία της αφορά τη μη ενημέρωση της εισαγγελίας όταν η θαλαμηγός «Περσεφόνη» έφτασε στη Βουλιαγμένη, ενώ ούτε διενεργήθηκε αυτοψία στο πλοίο.

Παράλληλα, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στους επιβάτες της θαλαμηγού.

Ερωτηματικά για την διαφυγή των επιβατών

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις προκύπτουν νέα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο το Λιμενικό και η Πυροσβεστική χειρίστηκαν την υπόθεση με τους επιβάτες της θαλαμηγού τους οποίους και άφησαν να φύγουν από την χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για παρέα ισχυρών επιχειρηματιών από το Καζακστάν.

Η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε την προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς που έκαναν Πυροσβεστική και Λιμενικό στη φωτιά που έκαψε το πευκοδάσος στην Ύδρα.

Την έρευνα ανέθεσε η Εισαγγελία Πειραιά στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διερευνηθεί εάν έγιναν παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στους μισθωτές του σκάφους «Περσεφόνη 1» να φύγουν και να μην εξεταστούν από τις Αρχές, παρότι υπήρχαν ισχυρές υπόνοιες ότι είχαν ενεργό ρόλο στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή υφισταμένου του, αφού πρώτα έλεγξαν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα καπνογόνα του σκάφους, με αρνητικό αποτέλεσμα, υπέβαλαν σε ερωτήσεις τους δέκα Καζακστανούς προσπαθώντας να διευκρινίσουν εάν αυτοί εμπλέκονται ή όχι με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Εκείνοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και ζήτησαν να αποχωρήσουν προκειμένου να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό, με νεότερες πληροφορίες πάντως που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (Inside Story) να αναφέρουν ότι οι αλλοδαποί επέστρεψαν στην πατρίδα τους όχι με τακτικό δρομολόγιο αλλά με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Αντ’ αυτών συνελήφθησαν οι 13 Έλληνες μέλη πληρώματος. Μετά τις απολογίες τους, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους.

Όπως επιβεβαίωσαν στην «Καθημερινή» αρμόδιοι αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα επιβατών, στους δέκα εκμισθωτές της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1» συγκαταλέγονται ισχυροί επιχειρηματίες από το Καζακστάν (και μέλη των οικογενειών τους), του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του.

Προφυλακίστηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, μαζί με 11 μέλη του πληρώματος, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για την φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής, 21 Ιουνίου 2024. Τα υπόλοιπα μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με χρηματική εγγύηση.

Συγκεκριμένα, στους επτά επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε εγγύηση 20.000 ευρώ. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα και υποχρεώθηκαν να εμφανίζονται τακτικά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Οι 13 κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν ενώπιον του ανακριτή στον Πειραιά, υπό προσωρινή κράτηση λόγω των κατηγοριών για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την προσωρινή κατάσχεση της θαλαμηγού.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, προέκυψε νέο στοιχείο. Βρέθηκε ένα μπουκαλάκι νερό στην παραλία, το οποίο ερευνάται.

Ο πλοίαρχος της θαλαμηγού αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι δεν εκτοξεύθηκαν βεγγαλικά από το σκάφος. Ανέφερε επίσης ότι κατά τον έλεγχο από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν στη θέση τους, και ότι ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική για την πυρκαγιά.

Η κατηγορία για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο που τους απαγγέλθηκε είναι κακούργημα, με ποινή που μπορεί να φτάσει έως και τα 20 χρόνια φυλάκισης.

Από το Λιμεναρχείο Ύδρας έχουν συλλεχθεί όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τη στιγμή της πυρκαγιάς. Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από κάποιο σκάφος, και έχουν δώσει αναλυτικές καταθέσεις στην Πυροσβεστική.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν κρότους και είδαν λάμψεις πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη δασική περιοχή της Ύδρας. Σύμφωνα με την κατάθεσή τους, πλησίασαν το σκάφος προσφέροντας βοήθεια, αλλά δεν έλαβαν απάντηση από τους επιβάτες και το πλήρωμα. Αναφέρουν επίσης ότι υπήρχε καπνός και φωτιά πάνω από τη θάλασσα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία της θαλαμηγού εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ακεραιότητα και την ειλικρίνεια του πληρώματος, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σχετικά Άρθρα