Σύνοδος Κορυφής: Πού συμφωνούν οι ηγέτες για κορυφαία αξιώματα και στόχους πενταετίας -Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

 Σύνοδος Κορυφής: Πού συμφωνούν οι ηγέτες για κορυφαία αξιώματα και στόχους πενταετίας -Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις

Συνεδριάζουν (27/06, 18:00) στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας, με φόντο τη γεωπολιτική ρευστότητα και τις οικονομικές προκλήσεις.

Διάθεση κατευνασμού της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν οι ηγέτες της ΕΕ διαμηνύοντας ότι κανείς δεν αποκλείεται και ότι η όποιας μορφής πλατφόρμα σχηματίζεται για να διευκολύνει τις συζητήσεις, μετέδιδε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (18:00) η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

«Η οργή της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο άτυπο συμβούλιο και οι συνεχείς διαρροές για τη δυσαρέσκειά της προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει κάποια απόφαση και υπάρχει η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται. Ωστόσο, δεν είναι προς όφελος των κανενός να τραβήξουν στο σχοινί και να στείλουν τη Μελόνι στην αγκαλιά του Όρμπαν» ανέφερε.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που οι «27» στις Βρυξέλλες δείχνουν έτοιμοι, σε αντίθεση με την έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προτείνοντας:

  • Την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Τον πρώην Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, για τη θέση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου
  • Την Εσθονή πρωθυπουργό, Μάγια Κάλας, για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Δημήτρης Γκάτσιος, το πρωί της Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ο «λευκός καπνός» για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και, στη συνέχεια, η εντός του Ιουλίου διαδικασία ψηφοφορίας στο Στρασβούργο είναι τα «κλειδιά», προκειμένου οι 27 να στρέψουν το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

  • Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
  • Στη στήριξη του αγροτικού τομέα
  • Στη διεύρυνση
  • Στο μεταναστευτικό
  • Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει εντός του Συμβουλίου την κοινή πρόταση την οποία έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ποιες αλλαγές θέλουν Παρίσι και Βερολίνο στην στρατηγική ατζέντα

Παρίσι και Βερολίνο μαζί με τον Μισέλ, πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ  για τα επόμενα 5 χρόνια.

Τα κύρια σημεία που θέλουν να προσθέσουν οι δύο χώρες, είναι τα εξής:

Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

Σχετικά με τη διεύρυνση: «Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα. «εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η ενοχλημένη Μελόνι και ο εκνευρισμένος Όρμπαν

Νωρίτερα, οι ηγέτες των 27 κρατών, συζήτησαν για τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και του Ανταγωνισμού, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες διαφωνίες. Το… φλέγον θέμα είναι τα πρόσωπα που θα πάρουν τα τρία μεγάλα αξιώματα, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Μελόνι, αλλά και του Βίκτορ Όρμπαν, για διαφορετικούς όμως λόγους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν εξοργισμένη που η παράταξη των Συντηρητικών δεν κλήθηκε στις διαπραγματεύσεις και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως σκεφτόταν να μην συμμετέχει στις τελικές συζητήσεις, ωστόσο θέλει να στηρίξει την Λάιεν για την προεδρία στην Κομισιόν.

Αντίθετα, θέλει να μπλοκάρει την παρουσία του Κόστα και της Κάλας στα άλλα δύο σημαντικά αξιώματα. Στο ΕΛΚ πάντως, γίνεται από το μεσημέρι μια προσπάθεια προσέγγισης προς την Μελόνι, ώστε να έχουν την στήριξή της και να πέσουν οι τόνοι.

Ο Όρμπαν από την πλευρά του, τόνισε ξεκάθαρα αντίθετος με όλες τις επιλογές, κάνοντας επίθεση σε ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, αναφέροντας πως «εξαπάτησαν» τους Ευρωπαίους πολίτες και τονίζοντας πω πρόκειται για «επαίσχυντη συμφωνία».

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Επείγουσα ανάγκη για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Ο,τιδήποτε λιγότερο», τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα».

Παρασκηνιακές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις

Με την αίσθηση του επείγοντος προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Τώρα συζητάμε με τους καλούς μας φίλους στην Ευρώπη και η βάσιμη ελπίδα είναι, φυσικά, ότι όλοι θα στηρίξουν
 αυτήν την πρόταση, η οποία μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι προσέρχεται έτοιμη για καυγά, γιατί θεωρεί ότι η επιλογή των τριών προσώπων ήταν προαποφασισμένη και δεν λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ευρωομάδα της πήρε την τρίτη θέση των Φιλελεύθερων και η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει την αντιπροεδρία της Επιτροπές και πιο σκληρές πολιτικές. «Τo θεωρώ σουρεαλιστικό ότι στην πρώτη, αν και ανεπίσημη, Σύνοδο μετά τις εκλογές κάποιοι ήρθαν κατευθείαν με προτάσεις για τις κορυφαίες θέσεις» δήλωσε.

«Κανείς δεν σέβεται την Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία περισσότερο από εμένα και πραγματικά πρόκειται για παρεξήγηση (ότι αποκλείστηκε)» σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Πολωνικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης μπορεί να φύγει από το ECR της Μελόνι και να δημιουργήσει νέα ακροδεξιά παράταξη με τον Όρμπαν, επειδή η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θέλει να εντάξει το άστεγο προς το παρόν Φιντέζ. Αυτό θα της κοστίσει 20 έδρες και θα την επαναφέρει στην τέταρτη θέση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία (για τις θέσεις) είναι κομματική. Ντροπή!» ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Σημειώνεται πως η Σύνοδος διεξάγεται τρεις μέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές, που μπορεί να αναδείξουν για πρώτη φορά ακροδεξιά κυβέρνηση και λίγο πριν αναλάβει την προεδρία η Ουγγαρία, που θέλει να σταματήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στη Σύνοδο και υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά Άρθρα