ΣΥΡΙΖΑ:Αυτό είναι το κείμενο που διακινείται με υπογραφές για σύγκλιση οργάνων -Τους πρόλαβε ο Κασσελάκης

 ΣΥΡΙΖΑ:Αυτό είναι το κείμενο που διακινείται με υπογραφές για σύγκλιση οργάνων -Τους πρόλαβε ο Κασσελάκης

Κείμενο υπογραφών διακινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα. Με δεδομένο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν έχει αποτιμηθεί, κορυφαία στελέχη θέτουν ως προτεραιότητα την εσωκομματική συζήτηση τόσο για τα αιτία της ήττας, όσο και για τις αλλαγές που περιγράφει στην ανάρτηση – μανιφέστο ο Στέφανος Κασσελάκης. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο των υπογραφών, «δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο».

«Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», καταλήγουν οι υπογράφοντες.

Το κείμενο αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Τους πρόλαβε ο Κασσελάκης ορίζοντας ημερομηνίες για Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία

Σε τροχιά κομματικών συνεδριάσεων επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς μετά τη βροχή παραπόνων από πλευράς βουλευτών και κομματικών στελεχών, αλλά και τις παραιτήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα, εντός του Ιουλίου θα συνεδριάσουν τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη την Πέμπτη 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 7 Ιουλίου», με τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου να αναδεικνύονται σε «καυτές» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κασσελάκης: Θα δωρίσω 20.000€ στον ΣΥΡΙΖΑ -Υπήρχε απόφαση για κλείσιμο της Αυγής, δεν την εφάρμοσε ο Τσίπρας

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο ελληνόφωνο Cosmos FM της Νέας Υόρκης.

Για την Αυγή, είπε πως είναι ένα ζήτημα που τον είχε βαρύνει πολύ εδώ και μήνες. «Με τη χρηματοδότηση του κόμματος να μειώνεται στο μισό και με επιχειρήσεις να μην επιθυμούν να διαφημιστούν, φτάσαμε σε μια κατάσταση που δεν μας δίνει πολλές επιλογές. Ο κόσμος ενημερώνεται κυρίως διαδικτυακά. Εκεί η Αυγή δεν σταματά, όπως και το κυριακάτικο φύλλο. Με την καθημερινή έντυπη έκδοση ζημιωνόμασταν», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υποστήριξε πως η απόφαση να κλείσει το ημερήσιο φύλλο είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν την εκλογή του, «μια απόφαση την οποία δεν εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας».

Σχετικά με τους εργαζόμενους της Αυγής, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία τους και ότι τους προσφέρθηκε να αναλάβουν οι ίδιοι το φύλλο, αλλά «δεν εισακούστηκε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κόσμο του κόμματος να το βοηθήσει οικονομικά μέσω νόμιμων δωρεών από το syriza.gr και αποκάλυψε πως εκείνος θα δωρίσει το μέγιστο ετήσιο ποσό που μπορεί να δώσει κάποιος, της τάξης των 20.000 ευρώ.

«Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε για τις αποχωρήσεις από τα Όργανα του κόμματος των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα:

«Για όσους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στα Όργανα, δεν μπορώ να τους αναγκάσω, εύχομαι να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο κόμμα με τις ιδέες και τις απόψεις τους. Έχω πει για μια ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ δομικά και οργανικά. Όταν το 86% όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο θέλει ριζικές αλλαγές και όταν το 83% λέει ότι τα όργανα δεν ανταποκρίνονται, προφανώς πρέπει να αλλάξουμε. Και στο τέλος της ημέρας η βάση θα αποφασίσει. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κόσμο, αλλά να εμπιστευόμαστε την κρίση του» είπε χαρακτηριστικά.

«Φοβάται η ΝΔ τον έλεγχο των οικονομικών της;»

Για το μαύρο χρήμα στην πολιτική, τόνισε πως είναι κάτι για το οποίο μιλά πολύ καιρό, ενώ αναφέρθηκε και στο χρέος της ΝΔ, το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται, παρά τις ακριβές προεκλογικές της καμπάνιες.

«Εάν επιθυμεί η ΝΔ όντως να φέρουμε διαφάνεια και δεν έχει να κρύψει τίποτα, ας αρχίσουμε με τη ρύθμιση του χρέους τους, την οποία πρέπει να βγάλουν σε δημόσια θέα και να ελεγχθούν τα οικονομικά με ορκωτούς λογιστές. Γιατί δεν τολμά να πει ναι; Φοβούνται την Deloitte να ελέγξει τα οικονομικά τους;» αναρωτήθηκε.

«Η μεγάλη κυβερνητική παράταξη»

Σε άλλη ερώτηση, τόνισε πως η περιβόητη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να γίνει «από κάτω προς τα πάνω».

«Κάποιος δεν μπορεί να βασιστεί στις επιλογές κάποιου άλλου. Δεν πρόκειται να παγώσουμε την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη κυβερνητική παράταξη για να περιμένουμε τι θα κάνουν άλλοι» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εφόσον επιθυμούν άλλοι πολιτικοί του προοδευτικού χώρου συνεργασία σε προτάσεις νόμων, είμαστε στη διάθεση τους. Από την άλλη προχωρούμε στην αναδιάταξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μητρώου στελεχών και για τη συγκρότηση ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο «πρέπει να καλύπτει κάθε φάσμα της πολιτικής».

Επίσης, επανέλαβε τη θέση του πως είναι διακριτοί οι ρόλοι υπουργών και βουλευτών και έφερε το παράδειγμα τα ρουσφέτια του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες.

«Σπάσαμε την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τόνισε πως «σπάσαμε την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως αποδείχθηκε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Τόνισε επίσης, ότι ο κόσμος του έδωσε την εντολή να εκπροσωπήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη δεξιά.

Δεσμεύθηκε για ακόμα μια φορά ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει τη σκιώδη κυβέρνησή τουαρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα “One Man Show” και υποστήριξε πως ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει επαφή με τη βάση, να δίνει το ιδεολογικό στίγμα και να εμπνέει.

Σχετικά Άρθρα