Ρεύμα: “Καίνε” τα τιμολόγια του Ιουλίου – Έρχονται νέες αυξήσεις

Ρεύμα: “Καίνε” τα τιμολόγια του Ιουλίου – Έρχονται νέες αυξήσεις

Προδιαγεγραμμένη θεωρείται πλέον μια αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για +5-10%. Ερώτημα αποτελεί στη συνέχεια πως θα εξελιχθεί η τιμή τον Αύγουστο, ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται εξομάλυνση και τιμές αντίστοιχες με ό,τι ίσχυε την άνοιξη.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Φέτος τα οικιακά τιμολόγια έκαναν πρεμιέρα στα 12 με 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έπειτα υποχώρησαν τους εαρινούς μήνες στα 9 με 11 λεπτά. Εποχιακά κάθε καλοκαίρι οι τιμές ενισχύονται μαζί με τη ζήτηση για ρεύμα, όμως φέτος είχαμε την ατυχία (ή τη νέα πραγματικότητα ίσως) να έρθει ο καύσωνας από τον Ιούνιο. Έτσι η άνοδος τον τρέχοντα μήνα ήταν απότομη και τα οδήγησε κοντά στα 15 λεπτά μεσοσταθμικά.

Για τον Ιούλιο τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η τιμή χονδρικής ανέβηκε κι άλλο (+20%), αν και οι τελικές τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν από την έκπτωση που προσφέρει η κάθε εταιρεία εκτός από τα θεμελιώδη.

Κοιτάζοντας προς τον Αύγουστο, όλα θα εξαρτηθούν από τις θερμοκρασίες και πάλι. Η λογική λέει ότι αν διατηρηθούν θα υπάρξει ένα υψίπεδο, ενώ αν δούμε ακόμα πιο ακραίες εποχιακές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τότε όλα είναι ανοικτά για νέες αυξήσεις.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ περιμένει μείωση των τιμών από το Σεπτέμβριο. Σε αυτό συνηγορεί και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι τότε θα έχουν προσθέσει μερικές εκατοντάδες μεγαβάτ. Μοναδική περίπτωση να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου είναι αν επικρατήσουν ασυνήθιστα θερμές συνθήκες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βγαίνουν κερδισμένοι όσοι καταναλωτές «κλείδωσαν» ήδη ένα μπλε σταθερό συμβόλαιο κοντά στα 9 με 10 λεπτά για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να εξασφαλιστούν απέναντι στις θερινές αυξήσεις και θα χρειαστεί να επαναξιολογήσουν τα πράγματα το φθινόπωρο.

Φθηνότερα μέχρι σήμερα μήνα με το μήνα υπήρξαν τα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία όμως εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκπλήξεων από τη φύση τους, ενώ τα πράσινα είναι τα πιο ακριβά.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής οφείλει να επιλέγει με βάση το προφίλ κατανάλωσής του και αξιολογώντας την κάθε εταιρεία σε βάθος χρόνου και όχι μόνο σύμφωνα με την τιμή ενός μήνα. Βοηθός στην προσπάθεια είναι η ΡΑΑΕΥ, όπου μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών ώστε να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα