Πού το πάει ο κ. Κασσελάκης;

 Πού το πάει ο κ. Κασσελάκης;

Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ με το κλίμα να βαραίνει μέρα με τη μέρα για τον πρόεδρο του, ο οποίος αποφάσισε να τα βάλει ακόμη και με την ίδια τη ιστορία του κόμματος. Η ανοιχτή κριτική στη περίοδο της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα και το “λουκέτο” στην ιστορική εφημερίδα “Αυγή” έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, χωρίς ωστόσο να εκφράζεται ένα κλίμα αμφισβήτησης της ηγεσίας Κασσελάκη, αν και στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν αποκλείεται να ξεσπάσει “καταιγίδα”.

Η συνεδρίαση της ΚΕ προγραμματίζεται άμα τη επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (6-7 Ιουλίου) και προς το παρόν τα στελέχη κάνουν ασκήσεις ψυχραιμίας, με τρεις βουλευτές να προτείνουν τη σύγκληση εκ νέου της ΚΟ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως εκτιμάται και ως “μαξιλαράκι” εκτόνωσης ενόψει της ΚΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση άρχισε και τελείωσε με τη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Όπως είναι γνωστό, η συγκληθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε μετά την παρέμβαση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του. Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο., με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα”, σημειώνουν οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου στην επιστολή τους προες τον πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτη, θεωρώντας ότι “αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις και το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”.

Στο μεταξύ ο “ξαφνικός θάνατος” της καθημερινής κομματικής εφημερίδας “Αυγή” έχει παγώσει  τα στελέχη, αν και ήταν μια μάλλον αναμενόμενη “τεχνοκρατική” απόφαση όπως λένε πηγές του κόμματος και όχι “πολιτική”, καθώς όπως σημειώνουν την απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας και ότι “ήταν μονόδρομος, γιατί δεν υπάρχει σάλιο”!

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της εφημερίδας, στόχος είναι η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας avgi.gr στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 25/06/2024″

Στους εργαζόμενους της εφημερίδας ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, με την έκδοση του κυριακάτικου φύλλου και τη λειτουργία της ιστοσελίδας να συνεχίζουν κανονικά, ενώ οι ίδιο οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι κατά τη γενική συνέλευση τους στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατείας Καραϊσκάκη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ώστε να μην βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο.

  • Με ψήφισμα τους  ζητούν την αναστολή του “λουκέτου”, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή δεδουλευμένων και σήμερα αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει την απόφαση “ξαφνικό θάνατο” και ζητά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της και να διαβουλευτεί με τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτηρίζει πλήγμα για τον κλάδο και την πολυφωνία το λουκέτο στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας της Αριστεράς. Όπως αναφέρει, “αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν” και τονίζει “Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.”.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί τέλος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ “να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μακροσκελή ανάρτηση του στα social media ανέφερε ότι παρέλαβε οικονομικό και οργανωτικό χάος, εννοώντας από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα προφανώς και άφησε και υπαινιγμούς για “μαύρα χρήματα” στα κόμματα, διαχωρίζοντας από αυτή την πρακτική τον “δικό του” ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα σημείωσε ότι το κόμμα έχει πολλά ανοίγματα σε προμηθευτές  ειδικά στην προεκλογική περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2023. Μάλιστα προϊδέασε ότι αρχίζει “επίπονος εξορθολογισμός”, ο οποίος προφανώς ξεκίνησε με το λουκέτο στη εφημερίδα “Αυγή”, αφού όπως λέγεται τα media του ΣΥΡΙΖΑ απορροφούν μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει το κόμμα, η οποία ωστόσο έχει περιοριστεί στο μισό μετά τις εκλογές του 2023

Τα κορυφαία στελέχη δεν σηκώνουν μέχρι στιγμής το γάντι των…”προκλήσεων” Κασσελάκη και παραπέμπουν σε συζήτηση στα όργανα. Ανησυχούν πάντως  σφόδρα ότι οι σκέψεισ και οι κινήσεις του προέδρου προκαλουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και δυναμιτίζουν τη συνοχή και την ενότητα.

Σχετικά Άρθρα