Μαραντζίδης για Τσίπρα: Μεγάλο κεφάλαιο για την Κεντροαριστερά -Δεν τον βλέπω να επανέρχεται άμεσα

 Μαραντζίδης για Τσίπρα: Μεγάλο κεφάλαιο για την Κεντροαριστερά -Δεν τον βλέπω να επανέρχεται άμεσα

Στον Talk Radio 98.9 μίλησε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Νίκος Μαραντζίδης. Ο κ. Μαραντζίδης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας που σημειώνονται το τελευταίο διάστηκα και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τον χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ σχολίασε και την πιθανή επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια διερωτάται αν υπάρχει η αναγκαιότητα στην Αριστερά για να λάβει τη διακυβερνητική ευθύνη ενώ τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα στον χώρο είναι ο ακραίος κατακερματισμός και οι «εσωκομματικοί εμφύλιοι» που υπάρχουν (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει μία κρίση ηθικής και πολιτικής. Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται πως δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο να «κυβερνά» στον ΣΥΡΙΖΑ, παράγει διαρκώς εσωτερικές κρίσεις, φεύγουν κατά κύματα τα στελέχη κτλ.».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στα πιθανά μοντέλα σχετικά με το μέλλον της κεντροαριστεράς τα οποία όπως είπε «δεν είναι άπειρα».

«Το πρώτο μοντέλο έχει να κάνει με το να συμφωνήσουν οι ηγεσίες των κομμάτων που θεωρούν ότι υπάρχει σύγκληση στην κοινή συγκρότηση επιτροπών και ενιαίου προγράμματος.

Το δεύτερο μοντέλο είναι να ξεπεραστούν τα κόμματα από τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν ούτως ώστε με αυτόν τον τρόπο να διαμορφωθεί ένας νέος φορέας, κάτι το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο».

«Το τρίτο μοντέλο είναι έστω ένα κόμμα στο οποίο η ηγεσία του αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναπτύξει μία νέα δυναμική. Αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτή η εκδοχή, ισως δημιουργήσει δυνατότητες, αλλά προς το παρόν είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο, ανέφερε ο κ. Μαραντζίδης.

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα και την πιθανή επανατοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαραντζίδης ανέφερε:

«Σαφώς και παίζουν ρόλο τα πρόσωπα αλλά η συζήτηση για αυτά με όρους εμμονικούς, είναι μία απολίτικη συζήτηση. Κρύβει φιλοδοξίες που πολλές φορές έχουν καιροσκοπικό χαρακτήρα και στο τέλος οδηγούν στην αποτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια διαρκής κουβέντα για το ποιος θα τεθεί απέναντι από τον Μητσοτάκη για να τον κερδίσει, και ειναι λάθος».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Κατά τη γνώμη μου δεν μπορώ να τον δω να επανέρχεται στο άμεσο διάστημα. Προφανώς είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κεντροαριστερά αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα είναι αυτός που θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραντζίδης ανέφερε πως Θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν οι όροι και οι ιδέες γύρω από αυτή την πρόταση (ενοποίησης του χώρου) και μετά το πρόσωπο που θα αναλάβει να βγει μπροστά.

Σχετικά Άρθρα