Πού οδηγεί η απόφαση Κασσελάκη να συγκρουστεί με τον Τσίπρα- Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεμο…

 Πού οδηγεί η απόφαση Κασσελάκη να συγκρουστεί με τον Τσίπρα- Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεμο…

Η ανάρρηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνοδεύτηκε εκείνη την περίοδο με “διαρροές” περί έμμεσου χρίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι φανατικοί υποστηρικτές του στο διαδίκτυο άφηναν να εννοηθεί ότι με την υποστήριξη του ο πρώην πρόεδρος του κόμματος “τιμωρούσε” τους υπονομευτές του που αργότερα αποχώρησαν και σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε “μεταφορικά” ότι τον… “φύτεψε” ο πρώην πρωθυπουρός, σε πολλές, δε, συνεντεύξεις του έκτοτε δήλωνε πως επικοινωνεί δύο φορές την εβδομάδα μαζί του, ότι τον…αγαπά και γενικώς ότι αποτελεί τον πολιτικό του μέντορα.

Περίπου δέκα μήνες μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την ανάρτησή του από το Σικάγο γκρεμίζει το είδωλό του και καλλιεργεί πολεμικό κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τρόπο που αποκαλύπτει ότι κυριαρχεί το θυμικό και ο φόβος και όχι μία εις βάθος ανάλυση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος. Αν και, όπως ο ίδιος δηλώνει, θύμα της εσωκομματικής εσωστρέφειας που παρήγαγαν οι αμφισβητίες του, δυναμιτίζει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και δημιουργεί συνθήκες ολικής ρήξης, τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό, όσο και πολλά κορυφαία στελέχη που παραδοσιακά στοιχίζονται πίσω του.

Ας σημειωθούν: α. ότι παρέλαβε χάος στα οικονομικά του κόμματος, β. αφήνει υπονοούμενα για σπατάλες και οφειλές σε προμηθευτές, ακόμα και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων -μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου 2023-, κι ενώ ήταν γνωστό ότι θα μειωθεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση, γ. κάνει λόγο για ανυπαρξία κυβερνητικού προγράμματος (και δη χωρίς κοστολόγηση) του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με συρραφή (copy paste) εισηγήσεων, παραδίδοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δικαίως- βορά στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, δ. καταγγέλει μηχανισμούς και συμφέροντα που επιχειρούν να δημιουργήσουν “σωτήρες”, αναφερόμενος ουσιαστικά σε μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα σε πιθανό επικεφαλής ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ε. και ίσως χειρότερο, λέει ότι “ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρο χρήμα”, δημιουργώντας εύλογα υποψίες ότι ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε.

Πρόκειται για “πυρηνική βόμβα”, ένα συνονθύλευμα προσβολών και κατηγοριών εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, που βυθίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία νέα κρίση διαρκείας και πιθανώς σε μία νέα διάσπαση.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επαναφέρει έμμεσα εκείνο το ερωτηματολόγιο που είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση πριν το τελευταίο συνέδριο. Σε εκείνη την φάση η πρόθεσή του να αλλάξει όνομα και λογότυπο είχε προκαλέσει την ανταρσία των κορυφαίων στελεχών, ωστόσο μετά το συνέδριο όλοι συμφώνησαν σε μία ανακωχή στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι το επαναφέρει σημαίνει πως η πρόθεση υπάρχει και σκοπεύει να την υλοποιήσει.

Τι είναι αυτό, άραγε, που οδηγεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην κήρυξη εσωκομματικού πολέμου, στοχεύοντας, μάλιστα, το “τοτέμ Τσίπρα”; Κάποιοι θεωρούν πως ακολουθεί την άποψη πως “καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, γνωρίζοντας πως δεν περνούν οι σοφιστείες περί του ότι ο ίδιος προκάλεσε την κατακρήμνιση της Ν.Δ από το 41% στο 28%, παρότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 350.000 ψηφοφόρους και περιορίστηκε στο ισχνό 14,9%. Ο αρθρογράφος της “Αυγής” και στενός συνεργάτης του πρωην πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός του θύμισε ότι “ο Τσίπρας παραιτήθηκε όταν έχασε”εμμέσως δείχνοντας του τον δρόμο. Προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να τον ακολουθήσει.

Πρόσφατα είχε δηλώσει, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πολιτικής επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού, ότι “ο Τσίπρας είναι για την Λωζάνη (εννοώντας την ευρωπαϊκή παρουσία του), εγώ για την Κοζάνη”. Φαίνεται πως συνειδητοποιεί, ιδιαίτερα μετά την άκρως επιτυχημένη διεθνή διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, ότι ο προκάτοχός του είναι …και για την Λωζάνη, και για την Κοζάνη, ακόμα και την terra incognita της κεντροαριστεράς στην οποία ο ίδιος δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτός. Ίσως γι΄ αυτό ναρκοθετεί τα περί εκλογικής συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, “αδειάζοντας” ακόμα και τον βασικό υποστηρικτή του τους προηγούμενους μήνες, τον Νίκο Παππά που έχει προτείνει ακριβώς αυτό. Ο τελευταίος, όμως, δεν είναι μικρή εσωκομματική ποσότητα. Ελέγχει ένα διόλου αμελητέο τμήμα του μηχανισμού και διαθέτει πολιτικό διαμέτρημα που μπορεί να επηρεάσει το κέντρο βάρος στην Κουμουνδούρου.

Η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα είναι ίσως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, αν και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιδείξει μεγάλη ευελιξία ως προς την τροποποίηση των απόψεων και θέσεών του. Επίσης βασίζεται στην τυφλή υποστήριξη ενός μικρού αλλά “κραυγαλέου” διαδικτυακού συστήματος και σημαντικής μερίδας της απισχνασμένης βάσης. Όπως και ενός μεγαλύτερου χώρου εκτός κομματικών συνόρων που έχει εδώ και λίγο καιρό την τάση να τον προβάλλει και να τον στηρίξει. Αρκούν αυτά για να πάει κανείς σε πόλεμο; Ο ίδιος μάλλον το πιστεύει.

Ενόσω, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σε κάτι άλλο που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να αποφασίσουν κάποιοι να διαβούν τον Νείλο…

Σχετικά Άρθρα