Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο
Έντονη ζέστη τοπικά και μελτέμι στο Αιγαίο συνεχίζουν να συνθέτουν το καιρικό σκηνικό. Στη βόρεια Ελλάδα δεν θα λείψει και η αστάθεια με τοπικές καταιγίδες. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα Πέμπτη και Παρασκευή ειδικά στην Μακεδονία με τοπικά μπουρίνια. Ιδιαίτερα ανεμώδες θα είναι το Σάββατο με 8 μποφόρ στο Αιγαίο.
Την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι τοπικά νότιοι στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά τους 38 με 39 βαθμούς, έως 34 με 36 στα υπόλοιπα.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 36 βαθμούς.
Στην Θεσσαλονίκη είναι πιθανές κάποιες μπόρες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.
Την Πέμπτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με μπόρες όμως και ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι κυρίως στην Μακεδονία. Οι βοριάδες έως 5 με 6 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε τέσσερις Περιφέρειες
Στο μεταξύ για αύριο Τετάρτη όπως ενημερώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.