Η Νορβηγία ξεκινά την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών -Επηρεασμένη από Covid και πολέμους

 Η Νορβηγία ξεκινά την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών -Επηρεασμένη από Covid και πολέμους

Η νορβηγική κυβέρνηση υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία για την έναρξη της αποθήκευσης σιτηρών, λέγοντας ότι η πανδημία του COVID-19, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή το έχουν καταστήσει απαραίτητο. Η συμφωνία για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025 υπεγράφη από τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων Geir Pollestad, τον υπουργό Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum και τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες.

Το σιτάρι, το οποίο θα ανήκει στη νορβηγική κυβέρνηση, θα αποθηκευτεί σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις από τις εταιρείες σε εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Τρεις από τις εταιρείες θα αποθηκεύσουν τουλάχιστον 15.000 τόνους φέτος.

Οι εταιρείες «είναι ελεύθερες να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις και να αποφασίσουν μόνες τους πού θέλουν να αποθηκεύσουν το σιτάρι έκτακτης ανάγκης, αλλά πρέπει να διαθέσουν το σιτάρι στο κράτος εάν χρειαστεί», δήλωσε η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Νορβηγίας δήλωσε ότι «η δημιουργία ενός έκτακτου αποθέματος σιτηρών τροφίμων έχει να κάνει με την προετοιμασία για το αδιανόητο».

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στα συστήματα διεθνούς εμπορίου ή αποτυχίας της εθνικής παραγωγής», δήλωσε ο Slagsvold Vedum. «Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του έργου της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εθνικής ετοιμότητας».

Η Νορβηγία θα υπογράψει περαιτέρω συμβόλαια αποθήκευσης αποθεμάτων τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη δημιουργία του αποθέματος έως το 2029. Στόχος είναι να αποθηκευτούν περίπου 82.500 τόνοι σιτηρών μέχρι το τέλος της δεκαετίας «έτσι ώστε να έχουμε στη συνέχεια αρκετό σιτηρό για κατανάλωση τριών μηνών από τον πληθυσμό της Νορβηγίας σε μια κατάσταση κρίσης που μπορεί να προκύψει», δήλωσε ο Pollestad στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Η Νορβηγία έχει 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πέρυσι, το σκανδιναβικό έθνος δήλωσε ότι θα ξοδεύει 63 εκατομμύρια κορώνες (6 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για την αποθήκευση σιτηρών.

Η Νορβηγία είχε αποθηκεύσει σιτηρά τη δεκαετία του 1950, αλλά έκλεισε τις αποθήκες της το 2003, αφού αποφάσισε ότι δεν χρειάζονταν πλέον.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Νορβηγία δημιούργησε μια επιτροπή για να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συστημάτων ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης που συνιστούσαν τη δημιουργία αποθεμάτων προϊόντων σιτηρών.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία, στεγάζει επίσης το Global Seed Vault στο αρχιπέλαγος Svalbard, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τον Βόρειο Πόλο.

Από το 2008, τράπεζες γονιδίων και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν καταθέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δείγματα σπόρων στο θησαυροφυλάκιο για να υποστηρίξουν τις δικές τους συλλογές σε περίπτωση ανθρωπογενών ή φυσικών καταστροφών.

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδότησε το κόστος κατασκευής, ενώ ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός πληρώνει για τα λειτουργικά έξοδα.

Σχετικά Άρθρα