Χατζηδάκης για κόκκινα δάνεια: Πρόταση για αύξηση των κρατικών εγγυήσεων στον “Ηρακλή”

 Χατζηδάκης για κόκκινα δάνεια: Πρόταση για αύξηση των κρατικών εγγυήσεων στον “Ηρακλή”

Αίτημα για αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής ΙΙΙ» θα υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στην DG Comp, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, στα πλαίσια της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου για αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αιτηθεί την αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων στον Ηρακλή κατά 500 εκατ. ευρώ με στόχο την διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα είναι:

  1. Να συνεχίσει να στηρίζεται ο ανταγωνισμός, και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η δημιουργία του πέμπτου πόλου ο οποίος προετοιμάζεται συστηματικά.
  2. Να ανοίξει η περίμετρος των κεφαλαίων του Ηρακλή, καθώς τα 2 δισ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των τραπεζών, εξού και η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα για αύξηση του ποσού.
  3. Να υπάρξει περισσότερη στήριξη από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  4. Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας οι τράπεζες θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα των προμηθειών όπου έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχουν ιδέες από άλλους κλάδους που μπορούν να υιοθετήσουν. Επιπλέον, η δικαιοσύνη στο θέμα των προμηθειών να πρέπει να διευθετηθεί έτσι ώστε τα οφέλη να είναι για όλους με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.
  5. Τέλος, να προχωρήσει η επέκταση της χρήσης του συστήματος IRIS. Όπως είπε θα υπάρξει μια μικρή παράταση στις προθεσμίας.

Σχετικά Άρθρα